Alapítványi trükk

ObudaFan # 2007.09.27. 18:39

Az alapítványok tevékenységét az ügyészség ellenőrzi, oda lehet fordulni.

altorjay # 2007.09.26. 19:40

Értem.
Véleményem szerint a szándék egyértelmű, mert ezt szűrtem le a jelekből és a következményekből, már amennyire ebbe bele látok. De a maga lelkét mindenki maga ismeri.....
Az eredeti kérdésem persze lehetne akár fikció is, de sajnos nem az.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.09.26. 19:19

Már mondtam: a jogszabály megkerülésére kötött szerződés semmis. És hogy tekintsem úgy, hogy a szándék nem egyértelmű, ha egyszer egyértelműen kinyilvánítottad?

altorjay # 2007.09.26. 19:13

Egyébként pedig sem az alapító nem én vagyok, sem az ajándékozó, de egyszerűen nem hagy nyugodni az ügy.

altorjay # 2007.09.26. 19:11

Figyelj, nem értjük egymást. Persze, a cél lehet hogy ez, de így lett megoldva. Tehát ha a szándék nem tiszta mondjuk, a kivitelezés kiskaput használ ki, vagy egyértelműen törvénytelen és nem lehet besuvasztani a törvény alá semmilyen módon? Így gondolom, bár lehet , hogy nem érthető. Az alapítvány nem ezért jött létre, már régóta működik, ez csak egy epizód. Elnézést, ha nem voltam érthető.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.09.26. 19:01

Nézd, ne nézzük egymást hülyének. Te mondtad, hogy az alapítványak egy célja van: hbogy rajta keresztül valakinek ingyenesen egy autót jutassanak.

altorjay # 2007.09.26. 18:35

De a szerződésben rögzítik, hogy a gépkocsit alapítványi célokra használják. Hiszen elvileg lehet alapítványnak ajándékozni akármit, így autót is, azt pedig valakinek vezetni kell.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.09.26. 17:34

Alapítványt egyelőre nem lehet nem közérdekű célra létrehozni. Az adócsalás pedig nem közérdekű cél.
Egyébiránt a jogszabály megkerülésére kötött szerződés semmis.

altorjay # 2007.09.26. 17:32

Jogszabály ellenes e a következő:
Egy cég vagy magánszemély egy másik magánszemély számára autót kíván ajándékozni.
Úgy oldja meg, hogy a cég/magánszemély a célszemély által alapított alapítványnak ajándékozza a gépkocsit, az alapítvány pedig szerződésben azonnal kölcsönadja határozatlan időre az alapítónak?

ObudaFan # 2007.05.15. 14:27

Ha közhasznú az alapítvány, akkor igen. Ha nem közhasznú, akkor nem, de azért az ügyészség ellenőrizhet bármikor egy alapítványt, úgyhogy nem biztos, hogy érdemes ezt megkockáztatni.

Mirci # 2007.05.15. 05:50

Jogszabályba ütközik-e, ha egy alapítvány kurátora a tiszteletdíján felül más jogcímen is felvesz pénzt az alapítványtól? (szerződés alapján)