Az alapítványok tevékenységét az ügyészség ellenőrzi, oda lehet fordulni.
Alapítványi trükk
Értem.
Véleményem szerint a szándék egyértelmű, mert ezt szűrtem le a jelekből és a következményekből, már amennyire ebbe bele látok. De a maga lelkét mindenki maga ismeri.....
Az eredeti kérdésem persze lehetne akár fikció is, de sajnos nem az.
Már mondtam: a jogszabály megkerülésére kötött szerződés semmis. És hogy tekintsem úgy, hogy a szándék nem egyértelmű, ha egyszer egyértelműen kinyilvánítottad?
Egyébként pedig sem az alapító nem én vagyok, sem az ajándékozó, de egyszerűen nem hagy nyugodni az ügy.
Figyelj, nem értjük egymást. Persze, a cél lehet hogy ez, de így lett megoldva. Tehát ha a szándék nem tiszta mondjuk, a kivitelezés kiskaput használ ki, vagy egyértelműen törvénytelen és nem lehet besuvasztani a törvény alá semmilyen módon? Így gondolom, bár lehet , hogy nem érthető. Az alapítvány nem ezért jött létre, már régóta működik, ez csak egy epizód. Elnézést, ha nem voltam érthető.
Nézd, ne nézzük egymást hülyének. Te mondtad, hogy az alapítványak egy célja van: hbogy rajta keresztül valakinek ingyenesen egy autót jutassanak.
De a szerződésben rögzítik, hogy a gépkocsit alapítványi célokra használják. Hiszen elvileg lehet alapítványnak ajándékozni akármit, így autót is, azt pedig valakinek vezetni kell.
Alapítványt egyelőre nem lehet nem közérdekű célra létrehozni. Az adócsalás pedig nem közérdekű cél.
Egyébiránt a jogszabály megkerülésére kötött szerződés semmis.
Jogszabály ellenes e a következő:
Egy cég vagy magánszemély egy másik magánszemély számára autót kíván ajándékozni.
Úgy oldja meg, hogy a cég/magánszemély a célszemély által alapított alapítványnak ajándékozza a gépkocsit, az alapítvány pedig szerződésben azonnal kölcsönadja határozatlan időre az alapítónak?
Ha közhasznú az alapítvány, akkor igen. Ha nem közhasznú, akkor nem, de azért az ügyészség ellenőrizhet bármikor egy alapítványt, úgyhogy nem biztos, hogy érdemes ezt megkockáztatni.
Jogszabályba ütközik-e, ha egy alapítvány kurátora a tiszteletdíján felül más jogcímen is felvesz pénzt az alapítványtól? (szerződés alapján)

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02