De mi ebben az üzlet neked?
egyéni vállalkozó melletti csendes társ
Az nem kérdés. Az egy egyszerű kölcsönszerződés, még szóban is érvényes. Igaz, adott esetben bizonyítani kell tudni.
Kedves Fpetike!
Igazából pont erre vagyok kíváncsi: hogyan kaphatom vissza az autókba befektetett pénzt.
Így visszaolvasva a kérdésemet, tényleg félreérthetően fogalmaztam, ezért gondoltátok ti azt, hogy az autók értékén felül, más részesedésre is gondoltam.
A csendestársi jogviszonyt a német cégjoggal ellentétben a magyar jog nem ismeri. Ebből kifolyólag kérdésére válasz : sehogy. Létezik "nyakatekert" jogi megoldás a problémára, de ezt egym ilyen fórumon nem kívánatos taglalni.
Sziasztok!
Segítségre lenne szükségem, az alapszitu a következő: adott egy egyéni vállalkozó (közuti árufuvarozó), akivel közösen fele-fele arányban vásárolnánk 2 darab teherautót. A gépjárművek az ő nevére lennének megvásárolva, mert így tudja a vállalkozásába bevinni. A kérdés az lenne, én mint csendes társ hogyan tudnám bizonyítani és biztosítani részesedésemet a teherautókban. Ehhez milyen megállapodásra lenne szükség? Fontos hogy a nevem a gépkocsik papírjain nem szerepelhet.
Segítségeteket előre is köszönöm,
Tomi
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02