És szerinted 25%-kal hogy lesz kapcsolt vállalkozás?
Tagi kölcsön
- 1
- 2
Tao.tv. 4.§ 23. pont
A Tao.tv. 4.§ 23. pont többségi befolyásról rendelkezik, ami legalább 50%-os részesedést jelent.
Csak hogy kicsit pontosítsunk.
- A kölcsön összege számviteli szempontból kötelezettségként könyvelendő
- Alultőkésítésnél nem a kölcsön az adóalapnövelő, hanem a saját tőke átlagos állományának háromszorosát túllépő kötelezettség után fizetett köklcsön kamataának arányos része.
- Kapcsolt vállalkozásnál tényleg az 50%-os szabály az irányadó, ugyanakkor árnyalja a kéept olyan kitétel is, ha a vezető tisztségviselők többséhének ki8nevezésére jogosult egy tag, akkor is kapcsoltank minősül (ergo 50%-os szabály ellenére is)
- Ha kapcsolt vállalkozásról van szó és a tag kamatmentes/vagy piaci kamt alatti kölcsönt nyújt nem kell növelni az adóalapot (sőt a piaci kamat összegével csökkenteni lehet az adóalapot).
A közvetlen és közvetett befolyás miatt a 25%-nál többségi tulaj már lehet kapcsolt vállalkozás.
1%-nál is lehet elvileg a szavazateltérítés lehetősége miatt, csak a gyakorlatban nem tipikus.
A Tao. tv. 18.§ (1) bek. b.) pont alkalmazhatósága esetén sem kell növelni az adóalapot. A törvényjavaslat miniszteri indoklásából számomra ez derül ki, de lehet hogy tévedek.
Nemrég hallottam a Kossuth rádióban egy APEH-est nyilatkozni a vagyonosodási vizsgálatokról. Ebben megemlítik, hogy egy cég ellenőrzésekor vizsgálják aztis, hogy a tag miből finanszírozta a tagikölcsönt és ennek nagyságához képest a taggal szemben vagyonosodási vizsgálatot kezdhetnek..
szota
_________
amit itt leírtam saját véleményem jogilag nem biztos, hogy helytálló: nem vagyok jogász.
A vagyonosodási vizsgálatok fő célpontjai között szerepelnek azok, akik tagi kölcsönt nyújtottak az elmúlt években.
- 1
- 2
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02