A cég előtársaságként a megalakítástól kezdve működik. Alkalmazhat munkavállalókat, így jogtanácsost is.
De ettől függetlenül a törvény egyértelműen az alapító jogtanácsosa ellenjegyzéséről ír.
Tegyetek panaszt az elnöknél.
Jogértelmezés vagy bírói önkény?
A kérdés nagyon jó, mi is megkérdeztük a cégbírót, végül is ezen átsiklott, szóban már csak az ügyvéd megbízását emlegette.
Vélhetően azért merült ez fel, mivel a törvényt úgy már aztán tényleg nem lehet értelmezni, hogy jogtanácsos egyáltalán nem jegyezheti ellen a társasági szerződést, ha viszont az volt a bíró álláspontja, hogy az alapítóé nem, akkor azért valamit mégis mondani kellett.
Az hogy ez totál logikátlan, na azzal már nem foglalkozott.
Ismétlem, nem jogi kétségeim vannak, csak ez a "lehet fellebbezni, a másodfok majd egy-két év múlva dönt is az ügyben" hozzáállás dühít fel, mivel ilyenkor kicsit tehetetlennek érzi magát az ember. (A főnöki elvárás ugyanis, hogy a cég a lehető legrövidebb időn belül legyen bejegyezve, így a fellebbezés nem járható út.)
Nem fordítva működik: előbb hivatalosan céget alapítanak, majd felkérnek egy jogtanácsost.
Még létre sem jött cégnek hogyan lehet jogtanácsosa?
„beadtunk egy, a munkáltatóm által alapított cég cégiratait a cégbíróságnak az alapító (munkáltatóm) jogtanácsosa által ellenjegyezve.
Hamarosan jött a végzés, hogy a bíróság csak ügyvéd, vagy a megalapított cég jogtanácsosa által ellenjegyzett társasági szerződést fogad el, mert X. cég jogtanácsosa nem jegyezheti ellen Y. cég társasági szerződését.”
A megalapított cégnek, amely hivatalosan még létre sem jött (pusztán megalapítandó), hogyan lehet érvényesen jogtanácsosa???
A Gt. 11. § (3) bekezdése szerint a társasági szerződést közjegyző által készített közokiratba vagy ügyvéd, illetve az alapító jogtanácsosa által ellenjegyzett magánokiratba kell foglalni.
Megítélésem szerint ez teljesen egyértelmű, sok értelmezést nem igénylő rendelkezés.
Hittem én...
A Gt-nek megfelelően beadtunk egy, a munkáltatóm által alapított cég cégiratait a cégbíróságnak az alapító (munkáltatóm)jogtanácsosa által ellenjegyezve.
Hamarosan jött a végzés, hogy a bíróság csak ügyvéd, vagy a megalapított cég jogtanácsosa által ellenjegyzett társasági szerződést fogad el, mert X. cég jogtanácsosa nem jegyezheti ellen Y. cég társasági szerződését.
Mivel az időtényező is fontos volt, "kihallgatást" kértünk a cégbírótól, aki pikírten közölte, hogy ő a Gt. 11. § (3) bekezdését úgy értelmezi, hogy az alapító jogtanácsosa nem jegyezheti ellen a megalapított cég társasági szerződését.
Mikor az orra alá nyomtuk a Gt-t, hogy "de ide meg az van írva", közölte, hogy ő úgy értelmezi a Gt-t ahogy akarja, ha nem tetszik, várjuk meg az elutasító végzést, aztán fellebbezzünk, majd egy-két év múlva dönt is a másodfok az ügyben.
Úgy hogy gyorsan fel kellett hajtani egy ügyvédet, aki jó pénzért rátette a pecsétjét a kész iratokra.
Nem tudom, van-e valakinek tapasztalata, hogy ilyen esetben valamilyen módon fel lehet-e lépni a bíró ellen, legalább annyira, hogy a jövőben ne ő maradjon az adott cég cégbírója, mert szerintem akkor mindenre felkészülhetünk...
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02