non - profit gazdaság megválasztása

ObudaFan # 2007.10.28. 10:17

Ha az alapító okirat ezzel nem ellentétes, az egyértelműen az alapítvány javára fordított költségeket utólag, a jogerős nyilvántartásba vétel után el lehet számolni.

axe911 # 2007.10.28. 08:03

sziasztok,
azt szeretném kérdezni, hogy ha egy alapítvány nyilvántartásba vétel alatt áll, el lehet-e már ilyenkor számoltatni költségeket az alapítvány számlájára, vagy a jogerős végzésig, vagyis az alaptvány tényleges létrejöttéig nem?

előre is köszi.

ObudaFan # 2007.10.09. 16:09

Az elnöke lehet, de ebben az esetben a bírói gyaskorlat szerint szavazategyenlőség esetére sem lehet az ő szavazata döntő az alapító okiratban.

axe911 # 2007.10.09. 14:34

üdv, még egy kérdés.
Az idevonatkozó jogszabályokat böngészve nem találtam kizáró szabályt arra, hogy egy közhasznú alapítvány alapítója ne lehetne a kuratórium elnöke. Kuratóriumban úgy olvastam lehet, csak nem lehet döntő befolyása az ügyekben, de a jogszabályokban arról nem esik szó, hogy lehet vagy nem lehet elnöke is egyben a kuratóriumnak. Mindazonáltal szeretném ha megerősítene valaki nem-e hagytam figyelmen kívül valamit e kérdésben. Előre is köszönöm.

ObudaFan # 2007.10.04. 14:19

Nonprofit gazdasági társaság Gt. 4. § . Ennyi a szabályozás.

woodslave (törölt felhasználó) # 2007.10.04. 12:52

hol van szabályozva a nonprof. kft? Lehet én nem voltam alapos, de nem igazán találom. Szerződésmintaként se.

ObudaFan # 2007.10.01. 16:29

Fordítva kellene csinálni: a kiírt pályázatokat kellene megnézni, és abból lehet következtetni. Én láttam már alapítványi pályázatot is önrész nélkül, meg kht-s pályázatot is önrésszel. Mindenesetre az eddigi kht-hoz a nonprofit kft. áll a legközelebb.

axe911 # 2007.10.01. 15:17

Üdvözletem!

Az alábbi kérdéssel fordulnék a területen jártass szakemberekhez:
Non-profit társaságot hoznánk létre környezetvédelmet megcélzó konkrét project megvalósítása érdekében és a projectet szeretnénk önrész nélküli pályázati pénzekből megvalósítani. Úgy tudom erre korábban a KHT-t mondták alkalmasnak (Alapítvány esetében az esetek többségében kell önrésszel rendelkezni a pályázati pénzek elnyeréséhez). Most hogy változtak a jogszabályok tanácsra lenne szükségem milyen non-profit társaságot célszerű alapítani önrész nélküli pályázati pénzek megszerzéséhez.

Előre is köszönöm a javaslatokat.