A legjobb, ha legalább pár nap késéssel megteszi az ügyvezető a nyilatkozatot. Ha erre nem hajlandó, szerintem vissza kell fizetni az osztalékelőleget. Más kérdés, hogy ha a cég likviditásával nem lesznek gondok a következő 5 évben, abból sem lesz semmi, ha a tagok nem fizetik vissza.
Osztalékelőleg - társasági szerződés
A KFT taggyűlése 2007.09.30-i közbenső mérleg alapján osztalékelőleg kifizetését hagyta jóvá. Az osztalékelőleg kifizetését 2007.10.03-án átutalással teljesítette.
Az új GT 131.§ (3) bekezdése alapján az ügyvezetőnek írásban kell(ett volna) nyilatkoznia, hogy az osztalékelőleg kifizetése nem veszélyezteti a társaság fizetőképességét, illetve a hitelezők érdekeit.
A napokban megjelent magyarázatoknál azt olvastam, hogy csak akkor lehet(ett volna) osztalékelőleget fizetni, ha a társasági szerződés ezt megengedi.
2007.08. hónapban módosította a társaság az új GT-nek megfelelően a társasági szerződését. Végigolvastam, de ez a "megengedés" nem szerepel benne.
Mi a teendő?
- vissza kell fizetnie a tulajdonosoknak az osztalékelőleget?
- Módosítani kell a társasági szerződést újra?
- Ne is tegye meg az ügyvezető a kifizethetőségi nyilatkozatot ( mégha pár napot késve is)?
Segítségüket előre is köszönöm.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02