társas vállalkozó járulékfizetés

kata83 # 2007.11.14. 14:48

Sziasztok!
Nagy segítségre lenne szükségem! Van egy egyszemélyes Kft-m. Az ügyvezető tag Norvégiában dolgozik főállásban. Igazolással rendelkezik, hogy az adót és járulékokat megfizetik utána. Úgy gondolom, hogy Magyarországon nem kell havonta a minimumbér 2x-ese után járulékot fizetnie norvégiai munkavégzésére tekintettel. Jól gondolom? (Kértem APH-állásfoglalást, még nem kaptam meg :()
Előre is köszönöm:)

ObudaFan # 2007.11.14. 17:36

Véleményem szerint jól, más kérdés, hogy célszerű-e egy többnyire külföldön tartózkodó személyt kinevezni ügyvezetőnek.

kata83 # 2007.11.15. 08:37

Köszönöm! Én is így gondoltam. Csak elbizonytalanodtam az Adó Kérdések és válaszok c. lap 1945. sz. kérdésre adott választának elolvasása után:

"Egy belföldi magánszemély egy társaságban tag, kimegy külföldre (jelen esetben Egyesült Államok, New Owene - Kalifornia) dolgozni, ahol be van jelentve heti 40 órás munkaviszonyba. Így lehet-e a bt. beltagja 36 órás munkaviszony melletti?

Esetleg van-e korlátozás, hogy mely országban való munkaviszonyt fogadják el főállásnak a magyarországi járulékfizetési szabályok tekintetében?

Akkor kell járulékot fizetni a bt. beltagnak után, ha a társaság tevékenységében társas vállalkozóként ténylegesen és személyesen közreműködik a Tbj. 4. § d.) pontja alapján. Ha nem működik ténylegesen és személyesen közre a társaság tevékenységében társas vállalkozóként, akkor nem kell fizetni járulékot. Független az amerikai munkaviszonytól, mivel ez a feltétel dönti el a járulékfizetését. Az amerikai munkaviszony mellett végzett társas vállalkozói tevékenysége melletti társas vállalkozói jogviszony nem számít többes jogviszonynak. EU-s országoknál a honlapon az Adózási Információk között van Járulék útvonalon erre vonatkozó tájékoztató. Ha ezekben az országokban dolgozna 36 órás munkaviszonyban, akkor ezt az E-101 igazolással tudja igazolni. Ez esetben is az dönti el a járulékfizetést, hogy társas vállalkozónak számít-e a fenti jogszabályi hivatkozás alapján."

ObudaFan # 2007.11.15. 17:21

Ebben is van igazság, csak épp a végkövetkeztetéssel nem értek egyet. Ezzel együtt óvatosságra int.