Ebben is van igazság, csak épp a végkövetkeztetéssel nem értek egyet. Ezzel együtt óvatosságra int.
társas vállalkozó járulékfizetés
Köszönöm! Én is így gondoltam. Csak elbizonytalanodtam az Adó Kérdések és válaszok c. lap 1945. sz. kérdésre adott választának elolvasása után:
"Egy belföldi magánszemély egy társaságban tag, kimegy külföldre (jelen esetben Egyesült Államok, New Owene - Kalifornia) dolgozni, ahol be van jelentve heti 40 órás munkaviszonyba. Így lehet-e a bt. beltagja 36 órás munkaviszony melletti?
Esetleg van-e korlátozás, hogy mely országban való munkaviszonyt fogadják el főállásnak a magyarországi járulékfizetési szabályok tekintetében?
Akkor kell járulékot fizetni a bt. beltagnak után, ha a társaság tevékenységében társas vállalkozóként ténylegesen és személyesen közreműködik a Tbj. 4. § d.) pontja alapján. Ha nem működik ténylegesen és személyesen közre a társaság tevékenységében társas vállalkozóként, akkor nem kell fizetni járulékot. Független az amerikai munkaviszonytól, mivel ez a feltétel dönti el a járulékfizetését. Az amerikai munkaviszony mellett végzett társas vállalkozói tevékenysége melletti társas vállalkozói jogviszony nem számít többes jogviszonynak. EU-s országoknál a honlapon az Adózási Információk között van Járulék útvonalon erre vonatkozó tájékoztató. Ha ezekben az országokban dolgozna 36 órás munkaviszonyban, akkor ezt az E-101 igazolással tudja igazolni. Ez esetben is az dönti el a járulékfizetést, hogy társas vállalkozónak számít-e a fenti jogszabályi hivatkozás alapján."
Véleményem szerint jól, más kérdés, hogy célszerű-e egy többnyire külföldön tartózkodó személyt kinevezni ügyvezetőnek.
Sziasztok!
Nagy segítségre lenne szükségem! Van egy egyszemélyes Kft-m. Az ügyvezető tag Norvégiában dolgozik főállásban. Igazolással rendelkezik, hogy az adót és járulékokat megfizetik utána. Úgy gondolom, hogy Magyarországon nem kell havonta a minimumbér 2x-ese után járulékot fizetnie norvégiai munkavégzésére tekintettel. Jól gondolom? (Kértem APH-állásfoglalást, még nem kaptam meg :()
Előre is köszönöm:)
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02