Lenne nekem is kérdésem. Sok minden változik az Áfa kapcsán is és lenne pár kérdésem. Ha idén aláirunk adás-vételi szerződést üzlethelyiség és gépek (lízing) vásárlására, de csak később (jövőre) történik a kifizetés döntő része akkor mikor kapjuk vissza az áfát? Azt már tudom hogy jövőre eltörlik a 4 millió bevételi határt, de egyébként sok minden nem világos.
áfa visszaigénylés
Igen ez valóban így van, de ha jól látom ez nem az az eset, mert itt egy ingatlanról van szó.
Bizony, 2008-tól magánszemély is fizethet majd áfát, ha gyakran ad el lakást.
Attól függ, hogy az ingatlan lakás vagy egyéb ingatlan az ingatlannyilvántartásban (tulajdoni lapon)
Használt lakásra valóban nincs ÁFA, viszont egyéb ingatlanra (üzlet, garázs, műhely, iroda stb.) igenis van. Az ÁFA csak akkor helyezhető levonásba, ha azt cégtől vásároljuk számla alapján, a magánszemély nem állíthat ki számlát ezért így az egyéb ingatlan értékesítését nem terheli ÁFA és mint ilyen a vevő nem is helyezheti az ÁFA-t levonásba (merthogy nincs)
A fent leírtak 2007.évi szabályok.
Használt ingatlanra nincs ÁFA.
Sziasztok!
KFT alapítottunk és ingatlant (üzletet, irodát) szeretnénk vásárolni a kft nevére. Fontos lenne az áfa visszaigénylése. Ha magánszemélytől vásárolok nem új ingatlant akkor visszaigényelhetem az áfát? Ha cégtől várolok nem új vagy új ingatlant?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02