Valószínűleg célszerűbb egyesületet, de erről nektek kell dönteni.
alapítvány létrehozása
Tisztelt Cím!
Tánccsoportunkkal szeretnénk egy alapítványt létrehozni. Oktatunk is és fellépéseket is vállalunk. Igazából nem tudjuk pontosan, hogy ilyen esetben egyesületet lenne-e érdemes, vagy alapítványt. Mivel gyermekek részére ingyenes az oktatás, ezért az adó 1%-val való rendelkezést kihasználnánk. Egyéb gazdasági, üzleti tevékenységet nem folytatunk, viszont számlaképesnek kell lennünk a fellépések miatt.
Előre is köszönöm segítségét!
Nincs mit.
Jó Napot!
Köszönöm Szépen a segítséget!
Jó Napot!
Köszönöm Szépen a segítséget!
Alapítványt létrehozhat, de az 1%-okkal gond lesz, ugyanis ez az alapítvány aligha lehet közhasznú, mert csak a bátyád részesül az elonyeiben, így pedig 2 éven belül az 1%-okat sem gyujtheti, így az olimpiáig aligha lesz ebbol 1%. Egyéb adományokat persze gyujthet. Ehhez alapító okiratot kell elfogadnia az alapítónak, ebben nagyobbrészt független kuratóriumot kell kineveznie, 100e Ft-ot el kell helyeznie bankszámlán, aminek az igazolását az alapító okirattal és a kérelem formanyomtatványával, valamint a kuratóriumi tagok összeférhetetlenség hiányára is kiterjedo elfogadó nyilatkozatával, továbbá a székhely használatát igazoló okirattal együtt a székhely szerint illetékes megyei bíróságon kell benyújtani.
Alapítványt létrehozhat, de az 1%-okkal gond lesz, ugyanis ez az alapítvány aligha lehet közhasznú, mert csak a bátyád részesül az elonyeiben, így pedig 2 éven belül az 1%-okat sem gyujtheti, így az olimpiáig aligha lesz ebbol 1%. Egyéb adományokat persze gyujthet. Ehhez alapító okiratot kell elfogadnia az alapítónak, ebben nagyobbrészt független kuratóriumot kell kineveznie, 100e Ft-ot el kell helyeznie bankszámlán, aminek az igazolását az alapító okirattal és a kérelem formanyomtatványával, valamint a kuratóriumi tagok összeférhetetlenség hiányára is kiterjedo elfogadó nyilatkozatával, továbbá a székhely használatát igazoló okirattal együtt a székhely szerint illetékes megyei bíróságon kell benyújtani.
sziasztok!
Érdeklődni szeretnék Alapítvány létrehozásáról, hogy magánszemélynek milyen jogai vannak erre.
Báttyám 5 éve lassan mozgássérült sportlövő, külfödi versenyeken is részt szokott venni, szeretne eljutni a Londoni Paralimpiáig, sok támogatója van, Adó1% ával is sokan hozzájárultak előrejutásához. Érdeklődnék, hogy neki lehetősége van Alapítványt létrehozni, nemtudom hol lehet ez után érdeklődni, és hogy ennek mik az elsődleges lépései. Nagyon fontos lenne a segítség!!! előre is köszönöm válaszukat! üdvözlettel: Moncsi
Elvileg az 1996. évi LXXXI. törvény 7. § (1) "z" részétől kezdődően találni az adományra vonatkozó szabályokat, hiszen magyar cég adományoz és vélhetően itthon adózik.
Sziasztok!
Nekem társasági jogi problémám van, ha tud valaki, kérem segítsen.
Egy magyar cég romániai cégnek adományt juttatna. Ez a Tao tv. szerinti adomány lesz, vagy erre ezt nem lehet alkalmazni, és ha nem, akkor ez minek minősül? (esetleg térítésmentes átadás?)
Köszönöm előre is!
Sziasztok!
Egy magyar cég romániai cégnek adományt juttatna. Ez a Tao tv. szerinti adomány lesz, vagy erre ezt nem lehet alkalmazni, és ha nem, akkor ez minek minősül? (esetleg térítésmentes átadás?)
Köszönöm előre is!
Sziasztok!
Köszönöm előre is!
Nem lehet.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Alapítványunk fő célja a sérült gyermekek értelmi- és mozgásfejlesztése. A célok között nem szerepel a "korai fejlesztés" kifejezés, pedig jó lenne, mert többet pályázhatnánk állami és uniós pénzekre. Van-e mód arra, hogy kiegészítsük az alapítvány célját (tulajdonképpen végzünk korai fejlesztést, csak ez konkrétan nincs leírva), vagy az már módosításnak számít, és azt ugye nem lehet?
Véleményem szerint le kell mondania.
Köszönöm a gyors választ!
Na így már teljesen világos számomra is, csak mindenhol a "rokon" kifejezést láttam, és ezért kérdeztem rá.
De mivan akkor, ha később lesz hozzátartozó, ahogy lentebb is írtam?
Arni
Nem a rokon, hanem a hozzátartozó fogalmat érdemes használni, és a házastárs és az élettárs is hozzátartozó.
Hello!
Végigolvastam az egész fórumot kérdésekkel válaszokkal együtt, de nem találtam a kérdésemre vonatkozó választ, és mivel nem vagyok benne biztos, így megkérdezem
A kuratóriumi tagok esetén rokonnak számít-e házastárs, feleségé, éllettárs?
Illetve, ha valakinek a "párja" a tag (ami gondolom független személynek számít), és később házastárs lesz belőle, és az rokonnak számít, olyankor mivan?
Üdv.: Arni
Alapítvány tartós közérdekű célra hozható létre, azért ez itt kérdés, hogy megvalósul-e, de a bírói gyakorlatot ismerve meg lehet próbálni.
Célszerű-e alapítványt létrehozni egy 3 év múlva esedékes nagyobb szabású osztálytalálkozó megszervezésére. Már most szeretnék elkezdeni a befizetéseket (sok kisebb részletben), de mindenképpen hivatalos formába öntve.
Ha az alapítvány nem megfelelő, milyen más lehetőségek lennének?
Előre is köszönöm
Mindegyik kérdésre igen a válasz.
Tisztelt Ügyvéd úr!
Szeretnék létrehozni egy alapítványt, de a tervezés során ellentmondó információk jutottak hozzám, ezért szeretném pontosítani a következőket:
- Amennyiben Alapító vagyok, a tervezett 5 tagú kuratóriumban is jelen lehetek-e?
- A nővérem benne lehet a kuratóriumban?
(Több rokon nem lenne a kuratóriumban csak Ő meg Én)
3. Lehet egy külföldi állampolgár is ebben az 5 tagú kuratóriumban?
4. Kaphatok-e hozzáférést az alapítvány bankszámlájához (esetleg egy másik kuratóriumi taggal)?
Elnézést, ha valamely kérdés már korábban külön felmerűlt a Fórumban, de biztosra szeretnék menni a lehetőségeim felmérésében.
Előre köszönöm válaszait. Tisztelettel Endre
Igen. Elég egy elfogadó nyilatkozatot aláírni.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02