alapítvány létrehozása


ObudaFan # 2008.01.07. 10:41

Egy nyílt alapítvány induló vagyona összesen minimum kb. 100.000 Ft. A kuratóriumi tagoknak nem is kötelező díjazást adni. Arra sincs szabály, hogy hány fősnek kellene lennie a kuratóriumnak, csakl az a lényeg, hogy többségében az alapítótól független személyeknek kell lenniük.

Simonné # 2008.01.06. 12:17

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Az alapítvány létrehozásával kapcsolatosan nekem is van egy pár kérdésem, melyre kérem szíves válaszát:
A kuratóriumnak hány főből kell állnia és kötelez - e arra valami, hogy mekkora jövedelmet kell neki adni neki(k) vagy megegyezés szerint működik?
Az elnök(ök) milyen bevétellel rendelkeznek átlagosan?
Tehát akkor minimum 100.000 Ft vagyonnal lehet elindítani az alapítványt? Ez fejenként is értendő (az elnökök száma szerint)?
Köszönöm válaszát
Simonné

ObudaFan # 2007.11.28. 14:33

Lehet a lakásod címe. Részt vehetsz a kuratóriumban, de többségi szavazattal kell rendelkezniük azoknajk, akik nem állnak veled sem rokoni, sem alárendeltségi (pl. munka) kapcsolatban, és erről a kuratórium tagjainak az elfogadó nyilatkozatban nyilatkozniuk kell, ezt is be kell nyújtani a bíróságnak.

Egyetlen alapító is elég.

A kuratórium tagjainak számát a belátásod szerint határozhatod meg, a fentiek figyelembe vételével.

kali # 2007.11.28. 06:21

Ez azt jelenti hogy egyedül is alapíthatok alapítványt? És elég ha csak 100000 Ft-al indul?
Akkor én egyáltalán nem vehetek részt a kuratoriumba? és semmi beleszolásom nem lehet hogy az én pénzemet mire használják fel?
Hány tagból kell állni a kuratoriumnak?
A székhely lehet a lakásom címe is?

ObudaFan # 2007.11.27. 18:29

Kell(enek) alapító(k), akik legalább 100e Ft-ot befizetnek, kell egy, az alapítóktól független kuratórium, ami dönteni fog az alapítvánnyal kapcsolatos kérdésekben, a pénz felhasználása tekintetében. Az alapító(k) által aláírt alapító okiratot, a székhely használatát igazoló okiratot, az alapítói vagyon befizetését igazoló okiratot mellékelni kell az alapító(k) által kitöltött formanyomtatványhoz, és mindezt be kell adni az alapítvány székhelye szerint illetékes megyei bíróságon.

kali # 2007.11.27. 17:57

Érdeklődni szeretnék hogy ha alapítványt akarok létrehozni ahhoz milyen feltételek kellenek? és hogy egyáltalán hogy müködik ez az egész? Minden ami ezzel kapcsolatos és ezzel járó dolog érdekelne. Köszönöm előre is