Egyéves az új Polgári Perrendtartás - Lehetőségeket vagy akadályokat teremt az új törvény? - Szakértők válaszolnak | Budapest, 2019. március 20. szerda | Regisztráljon most!

Fórum cégügyek - társasági jog régebbi elöl     új hozzászólás


bejegyzés alatt álló Alapítvány működése

ObudaFan # e-mail 2008.04.21. 11:12
ObudaFan # e-mail 2008.04.17. 19:17

Be lehet jelenteni az ügyészségnek.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Vali47 # e-mail 2008.04.17. 15:34

Valóban ellenőrzi az ügyészség? Mikor és hogyan? Nálunk a kuratórium mandátuma rég lejárt, a kuratórium szinte nem is létezik, egy éveb egyszer összejönnek, aki még elmegy, s elfogadják az éves beszámolót, ami arról szól, hogy van egy mérleg és profi a könyvelő. Az elnök magánvállalkozást csinált az alapítványból.
Az alapító messze, lehet nem is tudja, hogy van alapítványa. De az alapítvány pályázatok sorát nyeri, azaz az elnök. Sőt alkalmazott is van, a saját felesége.
A közhasznú cél pedig: a lakónegyed gyermek és ifjúsági programjai. Gyereket nem is látnak azok a programok.
Mit lehet ilyenkor tenni?

ObudaFan # e-mail 2008.04.14. 20:38
  1. Az ügyészség ellenőrzi. Ügyészi indítványra a bíróság kijelöli az új kuratóriumot, ha az alapító(i jogok gyakorlója) ezt nem teszi meg.
  2. A végzést követően hozhat döntéseket.
  3. Megyefüggő.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Marym # e-mail 2008.04.14. 19:29

1. Az alapítvány kuratóriumának mandátuma 3 év, az alapító okirat szerint.Tehát határozott idejű.
Kérdésem, mi van akkor, ha az alapító elfelejt új kuratóriumot kijelölni. Ellenőrzi ezt valahol, valaki?
2. Ha az alapító új kuratóriumot jelöl ki, az mikortól kezd el dolgozni egy működő alapítvány esetében, a bírósági végzés jogerőre emelkedésekor, vagy az alapító okirat módosításától?
Tudom, hogy cégszerűen csak akkor tud pl az elnök eljárni, ha a bíróság azt bejegyezte, ill. jogerőre emlkedett, de addig lehet pl kuratóriumi ülés, tervezés,átadás-átvétel stb. tehát a köztes időszakban mi a helyzet? S, ha valami hiánypótolni való akad és megy az idő?
3. Egyáltalán mennyi ideig tart egy módosítási kérelem elbírálása, az új adatok átvezetése a bíróságon?

ObudaFan # e-mail 2008.04.03. 14:58

Amit meg lehet (és meg is kell) tenni, az a bankszámla nyitása és arra az alapítói vagyon befizetése. De ennek a költségeit sem tudja még az alapítvány állni, hiszen még nem létezik.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Goodwitch # e-mail 2008.04.03. 01:43

Ptk. 74/A (2) Az alapítvány a bírósági nyilvántartásba vételével jön létre. A nyilvántartásba vétel nem tagadható meg, ha az alapító okirat az e törvényben meghatározott feltételeknek megfelel. Az alapítvány tevékenységét a nyilvántartásba vételről szóló határozat jogerőre emelkedése napján kezdheti meg.

Tehát semennyire

Goodwitch

cat981 # e-mail 2008.04.02. 22:50

Sziasztok,
Azt szeretném kérdezni, hogy egy még bejegyzés alatt álló alapítvány mennyire működhet? Pl. számlát, költségeket már lehet kiállíttatni az alapítvány nevére és később a nyivántartásbavételt követően elszámoltatni, de pl. köthet-e adásvételi szerződést, állíthat-e ki adományigazolást? Az a probléma hogy nem várt módon nagoyn elhúzódott a nyilvántartásbavétel és emiatt egy csomó támogató vonja vissza az adományait, támogatásait, együttműködését amire számítottunk és amit elég nehéz végignézni, ez a tervezett programjainakat jelentősen aláássa.