mikrovállalkozás - egyetemes szolgáltatás


Keleni # 2022.07.11. 09:53

Üdvözletem!

Mikrovállalkozásunk bérleményben működik, a közműveket eddig a bérleti díjunkba számolta be a bérbeadó (neki üzleti szerződése van). Székhelyváltozás alapján egy helyre költöztünk, a közműveket szeretnénk átírni. Megfelelünk az egyetemes szolgáltatásra vonatkozó, a 217/2022. Korm.rendelet szerinti  kedvezményes feltételeknek (mikrovállalkozás, megfelelő fogyasztás), azonban a szolgáltató csak üzleti szerződést kötne velünk az alábbi feltétel miatt

Egyetemes szolgáltatást az a mikrovállalkozás tud igénybe venni, amely "2022. június 18-án egyetemes szolgáltatótól vásárolta a villamos energiát\". 

Június 18-án viszont nem volt egyetemes szolgáltatóval (pontosabban semmilyen szolgáltatóval) szerződésünk.  Értelmezésünk szerint a jogszabály célja az volt, hogy üzleti szerződésről ne lehessen átlépni a kedvezményesebb lakosságira, mivel viszont egyáltalán nem volt még szerződésünk, így beleférhetnénk a feltételekbe.  (Az sem egyértelmű, a június 18-a után nyilvántartásba vett mikrovállalkozások ezek szerint csak üzleti szerződést köthetnek-e.)

Szeretném kérdezni, más nem találkozott-e véletlen a problémával, vagy egyenesen a kérdés megoldásával.. 

Köszönöm a figyelmet!

Tadegi # 2022.07.18. 12:58

Szerintem pedig a jogszabály értelmében már új belépőként se lehessen a kedvezményes elszámolás alá bejutni. Vagyis csak az maradhat kedvezményes, aki korábban is az volt, és megfelel a szigorúbb feltételeknek is.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.07.18. 13:02

Ha egy rendelkezés egyértelmű, akkor sajnos, mindegy, mi volt a célja.

Keleni # 2022.07.21. 10:07

Köszönöm az együttgondolkodást!