Társasházi költség tetőjavításnál


DGyuri # 2023.02.07. 11:40

Szeretnék választ kapni arra, hogy közös költség-e a tető javítása a tetőtér beépítést követően?
Egy 16 lakásos társasházban, az egyik tulajdonos, engedéllyel beépítette az első emelti lakása feletti tetőrészt. Függőleges állású, ablakbeépítés miatt a kis hajlászsögű, új tetősíkot kellett kialakítani a padlászoba felett. Ezt bitumenes zsindelylemezzel fedték le. A kivitelezés szakszerűtlenül történt, emiatt a tető többször beázott. A tulajdonos a javítás költségét a társasházzal szeretné megfizettetni, szerintem jogtalanul. Kérdésem kinek a kötelessége a javíttatás és költségének a megfizetése?

A válaszokat előre is köszönve, üdvözlettel:
DGyuri

drbjozsef # 2023.02.07. 12:02

DGyuri,

Ha a társasház volt olyan láma, hogy erről az "engedélykor" (feltételezem, érvényes közgyűlési határozat) nem rendelkezett, és az alapító okiratot nem módosította, akkor természetesen a Tht. szerint is a tető mint tartószerkezet társasházi közös tulajdon, amelyet a társasháznak kell felújítania, karbantartania, ezeket fizetnie.

Ha a hiba egyértelműen felróható valakinek, mondjuk a kivitelezés szabálytalan vagy szakszerűtlen voltának, akkor a javításra fel lehet szólítani, vagy a javíttatás után annak költségeit lehet tőle követelni, végső esetben perben.

Majordomus # 2023.02.07. 20:41

A tetőtér beépítése nem lehetséges az Alapító Okirat módositása nélkül!
.
Az a kérdés hogy papírozták le ezt a kérdést az Okiratban?
.
Ha közös tulajdonként,akkor nincs miről beszélni!
.
Meg kell nézni mi van az Alapítóban ís az Szmsz-ben?