Egyesület alapszabály milyen minta alapján


Cristina27 # 2024.02.01. 10:44

Egyesületben tisztújítás során maradt a régi elnök, alelnök az 5 éves ciklus utáni választáskor. Az alapszabályban kell-e feltüntetni valamilyen módosítást vagy megjegyzést vagy marad a korábbi alapszabály és azt akár el se kell küldeni a bíróságnak?

Kovács_Béla_Sándor # 2024.01.06. 11:46

visszautasítás van és lehet újrakezdeni az egészet.
Ami nem egy tragédia - de a fellebbezési jogról le kell mondani vagy be kell várni, amíg a visszautasítás jogerős lesz.

OFF
Jó látni, Kolléga Úr!
ON

dr. Tarczay Aron ugyved # 2024.01.06. 09:38

Az egyszerűsített eljárás lényegesen gyorsabb, helyes kitöltés esetén 2 hét alatt bejegyzik az egyesületet. Az általános szabályok szerinti eljárásban ez hónapok kérdése. Egyszerűsített eljárásban azonban hiánypótlás nincs, bármilyen hiba esetén visszautasítás van és lehet újrakezdeni az egészet. Egyszerűsített eljárásban továbbá a nem jogi képviselővel eljáró fél is elektronikus eljárásra kötelezett.

DZoltan # 2023.11.10. 17:13

Üdv,
egyesületet alapítanánk, és nem világos, mi a különbség a két alapszabály minta alapján, amit találtunk.
Az egyik a rendeletben (https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…), és a leírás szerint csak ezzel lehet egyszerűsített nyilvántartásba vételi eljárást indítani, amit szeretnénk.
A másik az itt található dokumentum:https://birosag.hu/…-alapszabaly, amiről azt írja, hogy "a sablonok a gyakorlatban többször előforduló hibák kiküszöbölése mellett, az új Ptk. és az új közhasznúsági törvény előírásainak figyelembevételével kerültek megszövegezésre" - ez jól hangzik, de ezzel nem lehet egyszerűsítettet indítani.

Most ez mit jelent? Az egyszerűsítettel nagy esély van a hibára? Az kevés? visszautasítják? Vagy miért lehet jobb az utóbbi, mint ami a rendeletben van?

Köszönöm!