Kft. ügyvezető felelőssége


ObudaFan # 2010.02.03. 18:25

A megválasztástól. Ha a régi üygvezető nem tud elszámolni ezzel a pénzzel, akkor feljelentést kell tenni.

résztulajdonos # 2010.02.03. 17:27

Akkor a megválasztás ideje számít vagy a bejegyzés dátuma?
És minden felelőség át is kelült a nyakába?
Ellenben a régi ügyvezető jogtalanul használta a céges bankkártyát?
Mellesleg a mai napig még nem adta át a kártyát!
Mit lehet ellene tenni?

ObudaFan # 2010.02.03. 12:07

Nyilván az újonnan megválasztott ügyvezető most a vezető tisztségviselő. A régivel szemben a társaság indíthat kártérítési pert.

résztulajdonos # 2010.02.03. 11:37

Kedves segítő ügyvédek!
egy kft ügyvezetőségével lenne kérdésem.
A taggyűlésen a régi ügyvezető lemondott és az újat megválasztottuk.2009 10 12én.A cégbítóságon 09 12 15én törölték a régit és bejegy. az újat.
viszont a régi vezető semmilyen elszámolást nem adott át egészen 2010 01 29-ig és az sem nevezhető teljesnek.
A tulajdonosok számára is ekkor derültek kis turpisságok. Ki nem fizetett számlát,tartozások.Amilyen papírokat átadott a régi abban pl. nem szerepeltek kifizetésről szóló bizonylatok. Házipénztáról is csak egy lapot kapunk amin ő vezette a kiad-bev..számlák semmi.
a számlákhoz azóta is teljes hozzáférése van és ezt ki is használja úgy,hogy még januárban is volt pénzfelvétel a cég számlájáról.
Második taggyűlés azóta nem volt ahol az átadást elfogadta volna a tagság!
kérdéseim

  • Ki most a jogos ügyvezető?

_ Jogosan tudja a számlát dézsmálni?
_ felelősségre lehet e vonni a kintlévőségek miatt?
_ Mit lehet ebben az esetben tenni ,hogy el nem veszítsük a tulajdonunkat ha a hitelezők a felszámolást kezdeményeznék?
Egyelőre ennyi mert a többi gondot inkább egy másik bejegyzésben részletezném.
Mert még van egy rakás:)
előre is hálás köszönetem

pihenés # 2009.10.12. 15:14

köszönöm a válaszokat,megpróbálunk óvatosak lenni.Elvileg csak kb fél évről lenne szó akkor az egyik tag átveszi az ügyvezetőséget.

pazs # 2009.10.12. 14:38

De egyszerre reagáltunk!
A lényeg, hogy az ügyvezetőség nem abból áll, hogy néha alá kell írni valamit, aztán széttárni a kezeket, hogy "ügyvezetőként nem tudtam semmiről, azt mondták, nem lesz baj", amikor mégis baj van. Mert lehet baj.

nandy # 2009.10.12. 14:35

Egy ismerős könyvelőtől hallottam, hogy az egyik cégük ügyvezetője ellen számviteli fegyelem megsértése miatt eljárást indított a felszámoló (nem adta át az iratokat). Úgyhogy jó lesz vigyázni azzal az ügyvezetőséggel!

Rexor # 2009.10.12. 14:32

Ha nem lát bele a Kft. ügyeibe, akkor nem javasolt elvállalni az ügyvezetőséget. Mint a névből is kitűnik az ügyvezető felel a társaság tevékenységéért, és ha valami gáz történik bizony felelhet (nemcsak polgári jogi szempontból hanem büntetőjogilag is).

pazs # 2009.10.12. 14:31

(2) A vezető tisztségviselők a gazdasági társaság ügyvezetését az ilyen tisztséget betöltő személyektől általában elvárható gondossággal - és ha e törvény kivételt nem tesz -, a gazdasági társaság érdekeinek elsődlegessége alapján kötelesek ellátni. A vezető tisztségviselők a polgári jog általános szabályai szerint felelnek a gazdasági társasággal szemben a jogszabályok, a társasági szerződés, illetve a gazdasági társaság legfőbb szerve által hozott határozatok, illetve ügyvezetési kötelezettségeik felróható megszegésével a társaságnak okozott károkért.
(3) A gazdasági társaság fizetésképtelenségével fenyegető helyzet bekövetkeztét követően, a vezető tisztségviselők ügyvezetési feladataikat a társaság hitelezői érdekeinek elsődlegessége alapján kötelesek ellátni. Külön törvény e követelmény felróható megszegése esetére, ha a gazdasági társaság fizetésképtelenné vált, előírhatja a vezető tisztségviselők hitelezőkkel szembeni helytállási kötelezettségét.

Szerinted ha a kft ügyeibe nem lát bele és nem is ért hozzá a férjed, akkor tud az ügyvezetőtől elvárt gondossággal eljárni? vagy csak mindent aláír majd, amit odatesznek elé? De az ügyvezető a cég vezetője és törvényes képviselője, nem csak aláírógép!
Szóval: elvileg nem felel a saját vagyonával, de a helyetekben óvatos lennék...

pihenés # 2009.10.12. 14:08

Férjemet megkeresték barátaik,hogy legyen egy Kft ügyvezetője(csak ügyvezetője).Kérdésünk az lenne ,milyen anyagi felelőssége lenne?Felelne -e saját vagyonával bármiért is?
A Kft dolgaiba nem lát bele és nem is igazán ért hozzá.

nandy # 2009.09.23. 07:16

Ha nem viszed perre, biztos nem fogsz pénzt látni.
Keress egy jó ügyvédet.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.09.23. 06:14

Úgy szeretem az ilyen "baszd meg, vakond, a fűnyíródat" típusú kérdéseket.

Feri29 # 2009.09.22. 23:06

Ha bíróság által kirendelt szakértőtől van szakértői véleményed, akkor már bíróságra vitted az ügyet, nem?

tscholl # 2009.09.22. 21:59

Végső elkeseredésemben szeretnék jogi tanácsot kérni egy igen problémás ügyben, nagyon örülnék saját tapasztalatoknak is, ha van.

A múlt év nyarán egy építési vállalkozótól (Kft-be bújtatva) vettem egy régi szépen felújított lakást. A vételt megelőzően minden szépet és jót elmondtak a lakásról (cserélték a csöveket, vezetékeket, teljes vakolatcsere, stb.). Majd a téli időszakot követően elkezdetek vizesedni a falak rettentő módon. Azóta több szakértő ember megnézte, kiderült, hogy a felújítás során nemhogy utólagos szigetelés nem történt, de aljzat szigetelés sem. (Sőt a beköltözést követően fény derült arra is, hogy a villanyvezetékeket nem cserélték ki, és nincsen védőfázis sem a lakásban.)Próbáltam felvenni a kapcsolatot a Kft. ügyvezetőjével (akitől személyesen vettem a lakást), de hiába, kibújik a felelősség alól.
Jelenleg a kezemben van egy (bíróság által kirendelt) igazságügyi szakértői vélemény, mely szerint rejtett hibával vásároltam a lakást, és mely hiba kijavítása több millió forint lenne, és az sem jelentene 100%-os megoldást. Hosszú távon ilyen körülmények között élni egy lakásban nagyon egészségtelen (nem is beszélve arról, ha pici baba érkezik). Saját önerőből 5-6 évbe telne mire sikerülne összegyűjtenem ezt az összeget (hiszen ott van a magas lakáshitel törlesztésem).

A Kft. 2008 végén jelentős nyereséget ért el, továbbá nagymértékű tőkeemelést hajtott végre. Kezdetben meg voltam győződve, hogy perre viszem az ügyet (ha nem sikerül az ügyvezetővel megegyeznem), de azóta többen is óvatosságra intettek, hiszen a Kft. bármikor felszámoltathatja magát, így csak további költségekbe verném magam, és semmi pénzt nem látnék a végén.

Valóban ilyen igazságos a mi jog rendszerünk? Egyesek tisztességesen dolgoznak, hogy rendes megélhetést teremtsenek maguk és jövőbeli családjuk számára. Míg mások rosszhiszeműen eljárt ügyvezetőként, egy Kft. mögé bújva több millió forintot keresnek más emberek kárára. És ezek utána valóban nem vonhatók felelősségre? Felszámolnak egy nyereséges céget, mintha mi sem történt volna? Valóban nincsen arra mód, hogy az ügyvezető feleljen a szánt szándékkal elkövetett károkozásáért (APEH vizsgálat, vagy bármi)?

Keresem a kiutat. Ehhez szeretnék bármiféle tanácsot, segítséget kérni!

Egy naiv 26 éves ifjú hölgy

Kovács_Béla_Sándor # 2009.09.09. 10:03
  1. A szándék bejelentésének nincs joghatása, a lemondást kell bejelenteni. Azon viszont nincs mit megvitatni.
  2. Az elővásárlási jogon nincs mit tisztázni, arról kell dönteni, hogy a társaság él-e vele vagy a taggyűlés kijelöl-e harmadik személyt a gyakorlására.
zinka # 2009.09.09. 09:57

Köszönöm mindenkinek a választ.

Feri29: meghatalmazott, mondjuk úgy: nem megoldható.

Valószinü-e az a megoldás, hogy ügyvezető minden társtulajdonosnak küld három levelet:
1/ levél: lemondási szándék
2/ levél: üzeltrész eladási szándék
3/ levél: még mint müködő ügyvezető taggyülés összehivása ezekben a pontokban: a/ xy lemondási szándékának megvitatása, új ügyvezető stb b/ a társaság elővételi jogainak tisztázása a felajánlott üzletrésszel kapcsoalatban, illetve az új tul-i hányad kialakitása.

Köszönöm. nagyzs

ObudaFan # 2009.09.09. 09:52

# bár nekem nyilvánvalónak tünik, de rákérdezek: az e-mailen küldött körüzenet „gyere ide ekkor“ hivatalos összehivásnak számit-e?

Nem.

# le tudják-e váltani az ügyvezetőt ha a törzstőke 74%-a jelen van a nem hivatalosan összehivott taggyülésen?

Igen.

Feri29 # 2009.09.09. 09:45

Ha nem tud elmenni, akkor küldjön maga helyett egy meghatalmazottat.
Egyébként lemondani nem csak taggyűlésen lehet, hanem egy egyszerű levélben is.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.09.09. 09:40

A szabálytalanul összehívott taggyűlés csak akkor hozhat határozatokat, ha azon valamennyi tag jelen van, és a megtartás ellen nem tiltakozik.

Az ügyvezető természetesen felelős a mulasztásaiért, az azokkal okozott károkért.

zinka # 2009.09.09. 08:15

elnézést:

  • össze lett hivva és nem jelezte, hogy nem alkalmas az idő

Egyéb: sajnos nem magyar billentyüzetről irok, ezért elnézést a helyesirási hibákért.

zinka # 2009.09.09. 08:14

Jó napot Mindenkinek!
Alábbi kérdésem volna. Háromtagú Kft-ben társasági szerzödésben megjelölt ügyvezetőnek 26% részesedése van. Mind ügyvezetői posztjáról mind tulajdonosi részesedéséről le szeretne mondani, illetve eladni. A tulajdonostársak nem túl konstruktiv módon olyan napra akarják összehivni a taggyülést amikor ez fizikailag a lemondani szándékozó személynek nem alkalmas. Arra hivatkoznak, hogy a taggyülés össze lett hivva, és ő nem jelezte. Kérdések:

  • bár nekem nyilvánvalónak tünik, de rákérdezek: az e-mailen küldött körüzenet "gyere ide ekkor" hivatalos összehivásnak számit-e?
  • le tudják-e váltani az ügyvezetőt ha a törzstőke 74%-a jelen van a nem hivatalosan összehivott taggyülésen?
  • legális-e az ily módon összehivott taggyülésen aláirt, és adott esetben ügyvéd által ellenjegyzett jegyzőkönyv?
  • továbbá elmarasztalható-e az ügyvezető ha elfelejtette az éves beszámoló jóváhagyására összehivni a taggyülést és milyen következmények várhatók?

Ha bármilyen információra még szükség van, vagyok. Köszönöm válaszotokat.

Nagyzs

ObudaFan # 2009.07.21. 17:24

Teljes mértékben.

mme deer # 2009.07.21. 12:34

Jó napot!

Páromat megkereste egy jó ismerőse, hogy vállalja el egy Kft ügyvezetését (teljesen legális, jól működő cégről van szó), de tény, hogy csak a névleg lenne ügyvezető. Párom már tulajdonos és ügyvezető saját Kft és Bt-nkben
Az nyilvánvaló, hogy megbízási jogvizsonyban díjjazással vállalná el ezt az új ügvezető posztot, de nem tudokm, ha bármi baj van a céggel, vajon őt mint ügyvezetőt mennyire kapják elő?
Kösz a választ! Marika

ObudaFan # 2008.06.09. 18:09

A cégbírósághoz lehet fordulni.

tower # 2008.06.09. 09:32

Segítsget kérnék egy Kft. ügyvezetőjének felelősségével kapcsolatban. Jelen esetben egy tag másolatot kért a taggyűlési jegyzőkönyvről, az ügyvezető viszont azt válaszolta, hogy a betekintést megengedi, de üzleti titokra hivakozással másolatot nem ad a jegyzőkönyvből (annak a tagnak, aki személyesen részt vett a taggyűlésen, is szavazott is minden napirendi pontnál). Kérdésem, hogy mi a megfelelő lépés ilyenkor, törvényességi felügyeleti eljárást lehet kezdeményezni a cégbíróságon? Köszönöm előre is a válaszokat.