Társasházi jog


ObudaFan # 2010.12.16. 10:16

Szerintem van. A jegyzőhöz lenne érdemes fordulni birtokvédelemért.

Malamutkata # 2010.12.16. 07:47

Senki nem válaszolt, pedig nagy szükségem lenne segítségre, ezért megismétlem kérdésemet, hátha...:

Tisztelt Tanácsadó,
Segítséget, tanácsot, információt szeretnék kérni:
Társasházban lakom, 144 lakásos.
Teremgarázsban van – egymástól még csak jelzéssel sem elválasztott – x darab beálló. Azonos szinten y darab pince-, tárolóhelység.
Garázskapu és személyi feljáró is van- igen keskeny – a lépcsőház felé.
Információ: pincetulaj vagyok 6 éve, gk. beállóval NEM rendelkezem – első tulajként – zavartalanul tudtam használni (?? szolgalmi út joga??) a garázskaput kb. 2010. szeptemberig kifejezetten csak a pincébe ki- és berakodás céljából. Soha nem éltem vissza a lehetőséggel, hogy jogtalanul parkolóhelyet foglaljak. Soha egyik tulajdonossal összetűzésem ezzel kapcsolatosan sem volt.
Probléma: Igen kellemetlenül érintett, amikor -ügyeletes kórházba próbáltam eljutni rosszullétemmel – a gk-hoz szükséges dolgaimért elindultam a tárolómba a garázs irányából, de azt kellett tapasztalnom, hogy néhány garázshellyel rendelkező tulaj – egymás között megbeszélve – lecserélte a nyitószerkezetet.
Mivel eddig a személyi lejárón nem kellett közlekedjek, nem is volt előző évben lecserélt zárhoz aktuális kulcsom.

Kérdés: Van-e jogom ahhoz, hogy a garázskaput (?? közös osztatlan tulajdon ??) én is használjam, vagy bele kell törődjek abba a kényelmetlen helyzetbe, hogy bizonyos – nem veszélyes, nem tiltott – de a személyi lejárathoz mérten túlméretes dolgaimat nem tudom a pincehelységemben elhelyezni??

Pontos törvényre, paragrafusra, bekezdésre is szükségem lenne, amire hivatkozva ügyemben eljárhatok.

Segítségüket és válaszukat nagyon várva maradok tisztelettel.

CherryLady # 2010.12.12. 18:30

Szia Csiri-biri,

Nagyon köszönöm, hogy foglalkoztál a kérdésemmel!
Egész egyszerűen mert bárhogyan törölgetem a cipőmet, behordom a retküket a lakásomba a belépő szőnyegre! Undorító a környezet!
Figyelmen kívül hagyom őket, csak bukdosom a szemetükben, elköltözni meg egyáltalán nincs pénzem - még itt lakni is szűkösen! Nem tehetek semmit, nemhogy ügyvédek fogadok!
Hová tolja a biciklijét? Mondjuk az enyém mellé az udvar végében lévő TÁROLÓBA! De neki az nem felel meg, mert úgy engem nem idegesítene ... Vagy talán rosszul érezné magát, ha minden a helyén lenne! Számolhatsz: két autó, 8 motorkerékpár és 2 bicikli az övék! Nem kéne felfogni, hogy ez egy társasház, ahol másokhoz is igazodni kellene? A kertes háza udvarán annyi szemetet halmoz fel, amennyit akar! Gondolom én, itt mondjuk még senki szóvá nem tette, mennyi parkolót foglal el, stb ... Engem sem érdekel, míg nekem van helyem!
Az én szememben mindössze annyi a gerenda, hogy 3 éve takarítom a szemetüket, mert nem akartam elhinni, hogy nekem mocsokban kell élnem, de most kiborultam, nem bírom tovább, hogy még a bringát is tologassam, hogy takarítani tudjak, ráadásul én időre járok dolgozni, kőkemény műszakozás és túlóra van, ők meg csak névlegesen dolgoznak, nem nagyon értem, miért nem érnek rá a szemetüket eltakarítani!
Ráadásul most már félek is, miután megfenyegettek!
Itt csak az a baj, hogy azt hittem, kultúr emberek módjára tudunk beszélni, de csalódnom kellett...
Köszönettel,
Cherry

Csiri-biri # 2010.12.12. 09:06

Sherry!

Ha jót akarsz magadnak:

  • figyelmen kívűl hagyod kellemetlen szomszédaidat!

Becsukod az ajtód, és ami azon kívül esik, /szemét, kerékpár, szőr, stb/ arról nem veszel tudomást!

  • a lehető legrövidebb időn belül elköltözöl ebből a házból!

Egy jó tanács: Ne csak a szálkát lássad az emberekben, magadban is vedd észre a gerendát!
Miért zavar téged a közös helyiségben lévő kerékpár? Hova tegyék azt? Vigye a lakásába, vagy télire adja el?

osmi # 2010.12.11. 23:31

csajje24!
A határozat meghozatalától számított 60 napon belül bíróságtól lehet kérni a határozat érvénytelenségének a megállapítását.A bizonyítási teher a felperesé.
1/10 tul.hányadot meghaladó tul.részt képviselő tul.társak kezdeményezhetik kgy. összehívását a k.k.-nél az ok és a napirend megnevezésével. Ez utóbbi talán járhatóbb út.

Doba # 2010.12.09. 23:22

Üdvözlet mindenkinek,

A kérdésem a következő:
Adott egy hetvenes években épült társasház, ahol a fűtés házközponti. A probléma az, hogy amikor az alsó lakásokban 22 fok van a negyediken legfeljebb 18.
A közös képviselő azt mondja, ha jobban feltekeri a fűtést akkor lent 25 fok lesz nálunk meg 20 viszont eben az esetben nagyon megnő a fogyasztás.

MI lehet a megoldás?

Javasoltam az egyedi mérők felszerelését de ebbe nem akar belemenni, pedig ezzel az alsó lakók lejjebb tekerhetnék a radiátorukat nálunk viszont meleg lenne végre és még a túlfogyasztás is megoldódna.

Kérdésem, hogy én egyedül felrakathatom e az egyedi mérőket vagy sem?

Tovább: http://www.jogiforum.hu/forum/32/13238#…

csajje24 # 2010.12.09. 13:04

Kedves Fórumozók!
Segítségüket szeretném kérni, az alábbi helyzetben.
Adott egy 9 lakásos társasház. Nemrég történt egy írásbeli szavazás a társasházunkat érintő fontos kérdéssel kapcsolatban. Ma kaptuk meg a szavazás eredményét, és kiderült, a mi leadott szavazatunk eltűnt, így nem számít a végeredménybe, valamint egy másik lakó, meg se kapta a szavazó lapot. Ezáltal, hogy minket kettőnket kizártak, megfordult a szavazás végeredménye. A közös képviselő nem hajlandó újra szavaztatni, pedig a mi kettőnk szavazatán nagyon sok pénz múlik. Hogyan lehetne rávenni a közös képviselőt, hogy érvénytelenítse a szavazás végeredményét, és írja ki újra, valamint hogy vegye jegyzőkönyvbe, hogy ki mikor vette át a szavazólapot, és hogy mikor adta le. Köszönöm válaszukat!

CherryLady # 2010.12.09. 08:24

Kedves Fórumozók, Tanácsadók,

Alább becsatolom a közös képviselőnknek küldött e-mailemet. Kérem, aki tud, segítsen ezzel kapcsolatban.
A probléma a szomszédommal van, aki önkényesen kutyát tart, lomot, szemetet tárol a lépcsőházban tekintet nélkül rám, egy olyan lakóra, aki annak idején egy igényes, szép környezetbe költözött be. De aztán megjöttek ők, és putrit csináltak a közös helyiségből ...

A levelem:
Jó reggelt Kedves KK,

Ne haragudj, hogy ismételten zavarlak, remélhetőleg nem fordul elő túl sokszor a közeljövőben.
Sajnálatos módon a tegnapi nap folyamán újabb parázs helyzet alakult ki békés kis társasházunkban.
Az előzményekhez tartozik, hogy pár napja váltottunk pár szót Ambrus Tamás barátnőjével, amit egészen emberi hangnemben sikerült bonyolítani, ezért bátorkodtam tegnap ismét szóba állni velük. (Az ominózus kerékpár pakolós eset óta nem beszélünk, köszönni is csak halkan, szájszegletből szoktunk egymásnak.)
Tehát illedelmesen, az általában elvárható legtiszteletteljesebb hangnemben szólítottam meg ismét a hölgyet, felhívva a figyelmét arra, hogy akkor talán a téli jeges időben a kerékpárt nem használandó el lehetne vinni onnan a ventillátorral együtt. Hozzá tartozik az igazsághoz, hogy kénytelen voltam tegnap kiporszívózni a lépcsőházat hónapok után, mert a lakásomban a szőr mennyisége meghaladta a jó ízlés határát.
Kérdésemre Ambrus Tamás válaszolt. Az általa okozott sokkból még most is csak próbálok felocsúdni.
Raktáros lévén hozzá vagyok szokva a kemény beszédhez, felemelt hanghoz, de amit ott hallottam arra késztetett, hogy földbe gyökerezzen a lábam. Megpróbálom minél pontosabban felidézni az elhangzottakat.
Az egész mondanivalója a "megveszek itt mindent kilóra" stílusban fogalmazódott meg. Közölte, hogy egyáltalán nem érdekli a kosz és a retek, amit csinálnak a kutyájukkal, továbbra sem hajlandóak takarítani, mindezért havi 500 Ft-ot utalnak át a társasház számlájára büntetésképpen. Én meg pucoljam csak tovább az általuk okozott szennyet, mivel nekem úgysincs erre pénzem. Egyébként pedig megvásárolja a közös helyiséget, mert hogy nekem ebbe nincs beleszólásom, minden más lakó szavazata alapján neki mindenhez van joga, nekem semmihez. Ezzel nem tudom, arra szeretett-e volna célozni, hogy tegyek szert egy létrára, amivel beközlekedhetek a lakásomba?!
A házirendre való hivatkozásai arra utaltak, hogy lehetséges, hogy mi nem azonos házirendi példányokat kaptunk, ugyanis határozottan állította, hogy neki mindenhez joga van itt, akár kerékpárt, cipőt, szemetet és minden mást tárolni annak ellenére, hogy engem zavar, mivel ez a többi lakót nem zavarja, engem meg úgysem véd semmilyen jog.
Mindennek tetejébe őt az ügyvédje felvilágosította, hogyan kell takarítani. Ehhez sem tudtam mit hozzáfűzni, nekem fogalmam nem volt arról, hogy egy ügyvéd határozza meg azt a színvonalat, amely nekem megfelel az életvitelemhez. Pláne, hogy - szakmára való tekintet nélkül - ő nem tartózkodik ott.
Mindazonáltal anyagi kár okozásával fenyegetett meg. Nevesítve, hogy az általuk tartott kutya a dolgát a lábtörlőmön fogja végezni, illetve egy napon arra fogok ébredni, hogy az autóm fényezésén jelentős kár fog keletkezni. Lévén, hogy nekik anyagi terhek nem számítanak, nekem meg úgysincs pénzem ügyvédre, vegyem tudomásul, hogy bármit megtehetnek velem. (Utalva itt a lakóközösség többi tagjának szavazatára is, mivel többen élnek olyan körülmények között, hogy értékelni tudjanak némi "anyagi támogatást" egy aláírásért cserébe.)
Ekkor telefonált Neked, bizonyítva ezzel, hogy Te is engem veszel semmibe, és soha nem lesz itt jogom semmihez, még élni sem!
Ezúton szeretném kérdezni, hogy ez mennyiben igaz, nekem mennyire nincs jogom itt élni, és mennyiben számíthatok bármilyen támogatásra és igazságtételre? Valóban elmehetnek addig, hogy arra kényszerítsenek, hogy költözzek el, miután idegileg és fizikailag teljesen kimerítenek? Anyagi lehetőségei szerint tényleg megteheti, hogy ellehetetleníti a helyzetemet?
Ezúton kérdezném meg azt is, hogy mi lett a szavazás eredménye? Elfogadtuk-e a házirendet?

Előre is köszönöm válaszodat,
Lakó

Önök szerint/szerintetek hogyan oldhatom meg a helyzetet?

Előre is köszönöm,
Cherry

Lotion # 2010.12.08. 14:15

Sziasztok!

Egy 9 lakásos társasházra nem vonatkozik a Társasházi tv. és egyéb törvények?
A közös képviselő szerint még könyvelésnek sem kell lennie. Szerintetek?

ObudaFan # 2010.12.06. 12:04

Erre való a jelzálogjog-bejegyeztetési lehetőség a lakásra, abban az esetben már bármelyik későbbi tulajdonostárs is felelős.

NGyurka # 2010.12.06. 11:51

Köszönöm a választ, bár pontosan nem értem, hiszen: pl az adás-vételnél vagy igazoltan tartozásmentes az ingatlan, vagy terheli a vevőt a tartozás. Másrészt a közös költség a társasház költségeinek tulajdoni mérték alapján történő elosztása, melyből a társasház közös fizetnivalóit kell fedezni, vagyis az ingatlanok mindenkori tulajdonosainak szükséges kiadásait fedezik, mely sok esetben jövőbe mutató (ha most nem javíttatjuk meg a liftet 5000-ért, jövő hónapban 100ezres hiba keletkezik), tehát ezt a költséget nem lehet időszakokra bontani.
Ha a felvetett eset így törvényes, akkor ez egy olyan mód, mellyel a közös költség kötelezettség átterhelhető más tulajdonosokra...

Elnézést a nehéz felfogásomért!

ObudaFan # 2010.12.03. 09:52

Az új tulajdonost nem terheli, a közös képviselőnek viszont lehet anyagi felelőssége, ha nem tudja bemutatni, hogy a mulasztása ellenére az elvárható módon járt el.

NGyurka # 2010.12.01. 13:50

A következő ügyben szeretnék segítséget kérni:

Társasházunkban egy magántulajdonú üzlethelyiség képezi a tulajdoni hányadok közel 1/5 részét, így jelentős közös költség befizető… lenne, ha közel 3 évig fizetett volna. Sokmilliós tartozást felhalmozva házunk és más hitelezők felé csődbement. A közös képviselet, melyet nem sokkal az előtt bízott meg a tulajdonosi közösség, hogy az üzlethelyiség tulajdonosa nem fizetett, valami oknál fogva érdemi lépést nem tett éveken keresztül. A csődbement céget felszámolták ám a hitelező igények olymértékben haladták meg az egyetlen vagyontárgyul szolgáló üzlethelyiséget, hogy a társasház nem kap semmit. A helyiség tulajdoni jogát a fő hitelező szerezte meg, aki elmondása szerint nagyon rosszul járt, (ráadásul a korábbi, felszámolt céget tulajdonló családnak az érdekeltségébe tartozó cég, egy bérleti szerződésre hivatkozva egyszerűen elfoglalta a helyiséget) így Ő az elmaradt közös költséget nem akarja kifizetni. A tulajdonszerzés óta fizet. A közös képviselet ezt jónak tartja és valami büntetőjogi feljelentést szervez a csődbement cégtulajdonos ellen.
Szeretnék segítséget kérni, milyen jogi felellősége van a közös képviseletnek ebben az esetben, illetve terheli-e az új tulajdonost az ingatlanra jutó, korábbról fennáló közös költség tartozás. Előre is köszönöm!

Mufurc_nagyon # 2010.11.29. 12:45

T. Házmester!
Az attól függ.
Mire használják a gázt a közös óráról?
Fűtésre, melegvízre, főzésre.

Ha nincs lehetőség az egyéni fogyasztás követésére, akkor az SzMSz-ben kell szabályozni az elosztás módját.
(lakók száma, alapterület, tulajdonihányad stb)

Amennyiben mérhető az egyéni fogyasztás, akkor a hőtermelésre szét lehet bontani készenléti és tényleges fogyasztási részre.
De ezt is érdemes leírni az SzMSz-ben. a felesleges pereskedés elkerülése érdekében


http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}

Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ

Malamutkata # 2010.11.27. 23:38

Tisztelt Tanácsadó,
Segítséget, tanácsot, információt szeretnék kérni:
Társasházban lakom, 144 lakásos.
Teremgarázsban van - egymástól még csak jelzéssel sem elválasztott - x darab beálló. Azonos szinten y darab pince-, tárolóhelység.
Garázskapu és személyi feljáró is van- igen keskeny - a lépcsőház felé.
Információ: pincetulaj vagyok 6 éve, gk. beállóval NEM rendelkezem - első tulajként - zavartalanul tudtam használni (?? szolgalmi út joga??) a garázskaput kb. 2010. szeptemberig kifejezetten csak a pincébe ki- és berakodás céljából. Soha nem éltem vissza a lehetőséggel, hogy jogtalanul parkolóhelyet foglaljak. Soha egyik tulajdonossal összetűzésem ezzel kapcsolatosan sem volt.
Probléma: Igen kellemetlenül érintett, amikor -ügyeletes kórházba próbáltam eljutni rosszullétemmel - a gk-hoz szükséges dolgaimért elindultam a tárolómba a garázs irányából, de azt kellett tapasztalnom, hogy néhány garázshellyel rendelkező tulaj - egymás között megbeszélve - lecserélte a nyitószerkezetet.
Mivel eddig a személyi lejárón nem kellett közlekedjek, nem is volt előző évben lecserélt zárhoz aktuális kulcsom.

Kérdés: Van-e jogom ahhoz, hogy a garázskaput (?? közös osztatlan tulajdon ??) én is használjam, vagy bele kell törődjek abba a kényelmetlen helyzetbe, hogy bizonyos - nem veszélyes, nem tiltott - de a személyi lejárathoz mérten túlméretes dolgaimat nem tudom a pincehelységemben elhelyezni??

Pontos törvényre, paragrafusra, bekezdésre is szükségem lenne, amire hivatkozva ügyemben eljárhatok.

Segítségüket és válaszukat nagyon várva maradok tisztelettel.

házmester # 2010.11.23. 10:15

Üdvözlet mindenkinek!
Kérem ha valaki tud valami érdemleges információval szolgálni a januártól bevezetésre kerülő gáz áremelkedés miatti elszámolási anomáliával kapcsolatosan. Hallottam hogyan és milyen mértékű emelésre számíthatunk. A problémám csak annyi, hogy nálunk pl: 146 lakás van 38 tul. h. -tól 83 tul. hányadig. A gázszolgáltató 1 számlát állít ki, mivel közös gázóra van. Ha leosztom a gázfogyasztást tulajdonhányadokra akkor a 38 tul. h. lakás nem éri el az évi 1200m3 fogyasztást. Viszont a 83 tul.h. lakás meg is haladja azt. Szóval kell-e valamilyen papírt kiállítanom a gázszolgáltatónak az arányokról, "hogy tudják mi fán terem egy ekkora házban az elszámolás"?
Gázár támogatás hallom továbbra is megmarad az A,B kategóriákban? Ha így lesz akkor felköthetjük a gatyánkat még tökéletesen kiszámoljuk a költségeket.
Hozzáteszem én csak házmester vagyok, de mivel tulajdonom is van a házban, így megválasztottak K.K. helyettesének és az elszámolást már én végzem vagy 7-8 éve, egy saját magam által írt excel táblázatban, ahova már csak a végösszegeket írom be és mindent számol magától.
Ha valaki tud segíteni megköszönném. Most megyek mert dolgoznom is kell.

üdv

panellakos48 # 2010.11.18. 12:51

Andy2!
Már csak udvariasságból is válaszolok! Megpróbálom értelmezni is... tehát:
1./ ..kisebbre kell cserélni… akkor igaz fajlagosan drágábban lehet venni, de lehet ugyanazért a valamiért jelentősen kevesebb költséget viselni, mások zsebére…! !!
2./ Amikor az ember „lakást vesz” akkor – AKKOR – „felméri mekkora terhet bír” de meddig lát előre az időben? 2 évre 5-re vagy talán 10-re is??? Szerinted…? 10 évvel ezelőtt ki bírt jóstehetséggel, hogy mennyi lesz a Távfűtés díja, a víz, csatornadíja, hogy csak hármat említsek, és vajon ki tudhatta előre, hogy egy 1980-ban épült panelházban mikor mit kell kicserélni, javítani, pláne teljesen felújítani, mikor válik alkalmatlanná egy ablak, vagy egy fűtéscső, csatornacső stb. mikor rozsdál el ?
Ja és ki tudata vajh, hogy lesz „zöldkártya” – népiesen – és mivel jár majd a hiánya?
Nem kellene hát inkább egymást megértve összefogni, ott ahol közös nagy fedél alatt vagyunk? TÁRSASházban! Nem kéne több empátia, belátás???
A „több lehetőség” alatt, amit írsz, azt kérlek ne felejtsd el szabadalmaztatni…. Zseniális 5-let! :-) …már robogok, megyek is veszek 10-20 emeletes ágyat
:-) ...már csak azt kéne eldöntenem Euróban vagy Dollárban esetleg Ugrikban kérjem a bérleti díjat… :-)

panellakos48 # 2010.11.18. 12:51

Andy2!
Már csak udvariasságból is válaszolok! Megpróbálom értelmezni is... tehát:
1./ ..kisebbre kell cserélni… akkor igaz fajlagosan drágábban lehet venni, de lehet ugyanazért a valamiért jelentősen kevesebb költséget viselni, mások zsebére…! !!
2./ Amikor az ember „lakást vesz” akkor – AKKOR – „felméri mekkora terhet bír” de meddig lát előre az időben? 2 évre 5-re vagy talán 10-re is??? Szerinted…? 10 évvel ezelőtt ki bírt jóstehetséggel, hogy mennyi lesz a Távfűtés díja, a víz, csatornadíja, hogy csak hármat említsek, és vajon ki tudhatta előre, hogy egy 1980-ban épült panelházban mikor mit kell kicserélni, javítani, pláne teljesen felújítani, mikor válik alkalmatlanná egy ablak, vagy egy fűtéscső, csatornacső stb. mikor rozsdál el ?
Ja és ki tudata vajh, hogy lesz „zöldkártya” – népiesen – és mivel jár majd a hiánya?
Nem kellene hát inkább egymást megértve összefogni, ott ahol közös nagy fedél alatt vagyunk? TÁRSASházban! Nem kéne több empátia, belátás???
A „több lehetőség” alatt, amit írsz, azt kérlek ne felejtsd el szabadalmaztatni…. Zseniális 5-let! :-) …már robogok, megyek is veszek 10-20 emeletes ágyat
:-) ...már csak azt kéne eldöntenem Euróban vagy Dollárban esetleg Ugrikban kérjem a bérleti díjat… :-)

panellakos48 # 2010.11.18. 12:13

Nandy!

Érdekes az okfejtésed…de van egy nagy „DE” azaz, ezek azok az érvek amik nem vezetnek sehová….és azért, mert, hogy ki koszol jobban és ki kevésbé…. Ki az aki csak egyszer megy el és egyszer jön haza, s trappol végig a lépcsőházon – ja nálunk nincs lift, mint ahogy a szabvány szerint 4 emeletig nem építettek panelba anno!! – és ki az, esetleg aki ugyanezt megteszi naponta akár 10 –szer, és talán a sáros lábát sem törli le… ja és ki dobja el a csikket a lépcsőházban, vagy köpi ki a rágógumit tartós „értéket” adva a lépcső rádlis gumifelületéhez…
És még valami, nálunk volt próbálkozás a szemétszállítási díjat személyek számára osztani… na… ez aztán mit is eredményezett: sohanemlátot „halandóság” és elköltözések lettek!
:-))))
Meg a te gondolatmeneteddel analóg módon az is felmerült ellenérvként, hogy a kisbabák, meg a gyerekek nem „termelnek” annyi szemetet mint a felnőttek, és a „vének” !?
Mert ugye nem számít, hogy a liberó ugye kidobós, meg pl. a dobozos üdítő össze sem taposott doboza vagy palackos, mekkora mennyiségben és milyen méretű helyet foglal a kukában? ! ?
No hidd el tudom, ezek a érvek nagyon messzire vezetnek…VEZENÉNEK,tehát nem ez amiről beszéltem!…
Korább másképp jobb becsületesebb költségviselésre a lépcsőházi fűtést említettem ugyan de ott az ugye nem változtatható !! mert a Távfűtő nem hajlandó külön számlázni így a felhasznált GJ-t a lakások m3-re terheli!
Amit még említetem amit szerintem TALÁN MÁSKÉPP lehetne az pl. a Gondnoki díj – a közösképviseleti díj – a takarítás díja - ....

panellakos48 # 2010.11.18. 11:35

Kedves Ragyasdezső!
A gondolatmenetem – kiegyensúlyozottabb megosztás tekintetében - nem arra irányult, hogy több pénzünk legyen, hanem arra, hogy ha, volnának olyan költségek amikben lehetne másképp is, akkor EZZEL a ház állagát, értékét – értékállóságát – lehetne jobban kezelni, korszerűsíteni, mert ha minden költség a nagyobbakat terheli nagyobbrészt akkor Ők nem tudnak majd a felújításokra fizetni!
A felújítások szavazásánál bizony a szavazati arány miatt nagy valószínűséggel leszavazódik…nem történik semmi….( mint ahogy nálunk ez van, 1980-ban épült ház, semmi nem történt a tetőszigetelésen kívül!!) és ez senkinek nem jó… tudom ez egy 22-es csapdája, de valahogy mégis kitörést kellene lelni….
A közüzemi költségek egyre nagyobb terhet jelentenek, és Távfűtés is, és az már bizonyítottnak látszik, hogy jelentős költségeket itt lehetne megtakarítani: fűtésrendszer átalakítás, nyílászárócsere, panelszigetelés!! ..és akkor még nem is említettem az un. „zöldkártyát” sem.

ragyasdezso # 2010.11.15. 14:53

panellakos48

Ha a felosztás mértékét meg is változtatnátok több pénzetek nem lenne.(Inkább kevesebb.) Ez olyan mint a demokrácia: nem a legjobb, de még mindig a legjobb a többi alternatíva közül.Arra pedig bírósági ítélet van, hogy szavazati jog csökkenthető, ha a hozzájárulása csökken a közösen fizetendőhöz.

osmi # 2010.11.15. 14:43

Kedves kérdésedre a válaszom; mindig előbb "gondolkodom", utána írok.Ez nálam evidencia. A Tházi tv.-t nem mi alkottuk, de még néhány helyen illik betartani.Számtalan esetben leírtam már, hogy a tv.-re is figyelemmel- szerintem - mely tételek albetét és melyek tul.h. szerint viselendők, természetesen ha a tv.szerinti szavazás sorána tulajok úgy döntenek. Csak egy pl.: a felújítás ks.-e tul.h. szerint viselendő.Bár pl.ha a tház vesz egy kazánt az mégiscsak egyformán biztosítja minden lakás hőellátását.
A tv. tul. h. szerinti szavazását nem lehet tul. közösségi döntéssel megváltoztatni, a k.ks. egyes tételei ks. viselésének meghatározására viszont jogosult, sőt köteles a közösség.Igen; úgy hogy a nagyobb tul.h. birtokában többet ér a szavazata. Ez van.:) vagy :(

nandy # 2010.11.15. 14:13

osmi:
Végiggondolod te azt, amit írsz? A nagyobb lakás tulaja is fizessen ugyanannyit, mint a kicsié, de azért a másfél-kétszeres szavazati joga megmaradhat? Ez így teljesen méltányos, nem? Majd a nagy lakások tulajai szépen megszavazzák a többségi hányadukkal, hogy ők bizony a th-hoz képest kevesebbet fognak fizetni, a kicsik pedig tűrik...

Volt már itt is példa a fórumon, amikor az egyik panaszos leírta, hogy minden kérdésben a nagy lakások tulajdonosai döntenek, így pl. arról is, hogy a felújítási munkák költségét ne tul.hányad szerint fizessék, hanem albetétenként egyenlő összegben...

nandy # 2010.11.15. 14:07

panellakos:

Nem azért kell többet fizetniük, mert gazdagok. Csak te akarod ezt adni a számba...

Jók a példáid, főleg ez:

Aki nagyobb lakást használ, alapvetően azért teszi, mert nem egyedülálló, vagy csak házaspár, hanem több személy van egy háztartásban, családot is eltart!

Nos, mivel a nagyobb lakásban /általában/ többen laknak, ezért a lépcsőházat is jobban összekoszolják, plusz többet használják a liftet, villanyt stb.

A többi felvetésedre nem is nagyon lehet mit mondani, de akkor ezen az alapon perre mehetnél akár a távhőszolgáltatóval is...

Andi2 (törölt felhasználó) # 2010.11.15. 13:50

Panellakos, én az első pontban másik példát mondanék, mert a tömegközlekedés nem a legjobb, lévén egy alternatíva van.
De! Attól, hogy valaki egyedül ül egy BMW X6-osba, annak semmivel nem lesz olcsóbb sem a kötelezője, sem fenntartása, javítása, mintha öten ülnének benne. BMW, tisztában volt ezzel mikor megvette, lehet egyedül ül benne, többe kerül mint egy Opel Corsa mondjuk, pedig elférne abban is egyedül. Ergo ha majd nem fussa lecseréli egy kisebbre.
Amikor az ember lakást vesz, akkor is felméri, hogy mekkora terhet bír kifizetni, és hidd el a kis lakások tulaja nem azért döntött a 30 nm mellett,mert nem tudna elszambázni 70 nm-en is, hanem mert belátta, ennyire fussa, ennyit bír fenntartani, és egy-két embernek elég tér.
Aki viszont nagyobb lakásban él, meglehet ugyanúgy ketten, de több lehetőséged adódik esetleg 8 fős társaságot fogadni, akár ottalvósra, ezen emberek wc használata a közös csatornát terhelik, a szemetük akár egy vendégség alatt is több lehet, mint két embernek hetente, a lépcsőházat nyolc ember után kell felmosni, nyolc ember koptatja a bejárati ajtót stb...szerintem legrövidebben ennyiben lehet összefoglalni a tulajdoni hányad szerinti fizetést.
Bár, ez nálunk is mindig visszatérő probléma...vannak emberek akik képtelenek ezt megérteni.
Én szoktam tanácsolni, kérdezzék meg egy 80 nm kertes ház felújítása mennyibe kerül adott esetben...1/1-ben, tulajdoni hányad osztogatása nélkül.