Társasházi jog

Kovács_Béla_Sándor # 2016.02.16. 17:23

A "tulajdonostárs" mond valamit?

vaúú # 2016.02.16. 16:57

Tisztelt Ügyvéd Úr,

azért kérdeztem újra, mert a Társasházi törvényben a jegyzőkönyvekbe betekintés szerepel, a közös képviselő erre hivatkozik.

Köszönet és üdvözlet!

Kovács_Béla_Sándor # 2016.02.16. 07:58

Mindegyik tulajdonostárs minden iratba betekinthet. Ezt a vitát egyszer már lefolytattuk. Kezdjük elölről?

vaúú # 2016.02.15. 21:58

Tisztelt MajorDomus!

Az OTP ügyintézője szerint bármelyik tulajdonos betekinthet a számlát nyitó személy jelenlétében.
Az erről szóló törvényt keresem, ha tudna segíteni.

Szíves válaszát megköszönöm!

MajorDomus # 2016.02.15. 21:38

Pedig van benne ilyen.

A Számvizsgáló Bizottság joga ez.

Jelentkezz a bizottságba, azon kívül más nem tekinthet be a számlákba, mert személyes adatokat is tartalmaznak.

vaúú # 2016.02.15. 21:29

Tisztelt Jogtudor!

Kérem szépen, segítsen ki, a kérdésem a következő: a Társasházi törvényt végigolvastam, de nem találtam arra vonatkozó törvényt, hogy a tulajdonostárs betekinthet a társasház számláiba. Az iratokról szóló részt megtaláltam.
Kérem, szíveskedjen megadni a vonatkozó törvény számát, elérhetőségét?!

Köszönöm szépen!

tattoo71 # 2016.02.13. 16:28

Lehet nem ide tartozik de érdeklődnék hogy ha kutya menhelyen dolgozom akkor kell e védőoltás bármi ellen is

Roni13 # 2016.02.13. 09:38

Köszönöm,de én csak a magam nevében beszélek,a többiek nem érdekelnek,őket nem zaklatja. Arra az ismételt kérdésemre,hogy mi a baja velem,tegnap azt válaszolta,hogy kérdezzem meg a többieket. Annyira nem érdekel,se időt,se energiát nem akarok erre fordítani.
Megnézem,mit tehetek a saját és albérlőim nyugalma miatt.
Szép napot!

ObudaFan # 2016.02.13. 09:30

Elsősorban kellene választanotok egy másik kk-t.
Alapító okirat nyilván van, anélkül nem lennétek társasház. Szmsz esetleg hiányozhat, ez ügyben a jegyzőhöz fordulhattok törvényességi felügyeletért. A külön tulajdonú lakás bérbeadásához meg nem kell a hozzájárulása a kk-nek.

Roni13 # 2016.02.13. 09:24

Üdvözlök mindenkit!
Én egy 10 éve épült 7 lakásos társasházban vagyok 100%-os tulajdonosa a 72/54 m2-es lakásomnak. Beköltözéskor az első "lakógyűlésen" ,ami a lépcsőházban állva volt megtartva,az egyik lakó megválasztatta magát közös képviselőnek. Most azt mondja,hogy önként vállalta,mert senki nem akarta.Azóta "kiskirályként" uralkodik a házban. Ő írja a szabályokat és elvárja,hogy ezek szerint éljünk.Minden idegent megállít,megkérdezi,hogy ki ő és mit akar itt.Ezzel még nincs is baj,de kerültünk már nagyon kellemetlen helyzetbe emiatt.A fő gondom az,hogy azt sem tudom,hogy van-e Társasházi alapító okiratunk,de hogy közös bankszámlánk nincs,az biztos. A ház pénzét a saját,magán bankszámláján kezeli,kivonatot sosem láttam. A közös költség összegét ő állapítja meg ,amiről kinyomtatott táblázatban tájékoztat,de annak valóság alapját,vagy reális összegeit sosem tudtam.Átvételi elismervényt nem ad a befizetésekről, ha kértem bizonyítékot,flegmán elutasította. Mostanra minden lakót a saját oldalára állította. Csak a többiek viselkedéséből látom. Úgy alakult,hogy kiadtam a lakásomat a helyi NB I-es kézilabda egyesületnek,amit tegnap közöltem vele. Felháborodottan közölte velem,hogy jó lett volna őt is megkérdeznem erről és a többieket is.Fenyegetőzött,hogy feljelent (érzésem szerint csak erre várt) ,csak annyi a probléma,hogy adószámos magánszemélyként adót fogok fizetni a bevételem után,amit megmondtam neki.A válasz: "Igen?Akkor másért foglak feljelenteni!"

Elegem van az évek óta tartó terrorjából.
Mit tehetek,hogy leállítsam?
Kértem,hogy adja ki nekem írásban,hogy eddig mennyit fizettem a felújítási alapba a 10 év alatt,mert pár lapom hiányzik a kimutatásomból.Szerettem volna tudni mennyi van bent,ugyanis eddig semmi jelentős felújítás nem történt.Tegnap kiderült,hogy bár nekem nincs erkélyem (neki kettő is van) nekem is felszámolta az erkély felújítását,mert "az is közös".

Évek óta nem lakunk a lakásban,csak ha itthon járunk pár napra,de akkor sem incidens-mentes az itt tartózkodásunk.
Egyedülálló háromgyermekes anyuka vagyok,soha semmi baj nem volt velünk. Már a beköltözés előtt riogatott minden leendő lakótársat,hogy " a tetőtérbe egy nő költözik majd három tinédzserrel" ,de mindenki kellemesen csalódott,mert létünkkel soha senkit nem zavartunk.Egyes lakók meg is említették néhányszor (azóta már nem laknak itt.)

Kovács_Béla_Sándor # 2016.02.12. 20:18

Ha a ház tartozik, azt ki más fizethetné ki, ha nem a tulajdonosok? Mindig úgy elcsodálkozom az ilyen kérdéseken.

ragyasdezso # 2016.02.12. 20:01

Semmi különleges nem kell hozzá: a napirendben szerepelnie kell.

touchdown # 2016.02.12. 16:18

A konkrét probléma:
A közös képviselő, az előző évi közműhasználatok (5 év) ismételt befizetését szavaztatta meg a közgyűlésen, a hiány összegének pontos meghatározása nélkül.

MajorDomus # 2016.02.10. 22:56

CXXIII/2003.tv a tarsashazról

Valamint a saját Szmsz.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.02.10. 17:58

?? Mi a konkrét problémád?

touchdown # 2016.02.10. 15:00

Üdv.

Tudna valaki segíteni, hogy társasházi célbefizetéssel kapcsolatban hol találok jogszabályi rendelkezést, amelyből kiderül, hogy milyen szabályok szerint lehet azt a közgyűlés elé terjeszteni, elfogadtatni?

MajorDomus # 2016.02.03. 21:11

Szél ellen nem lehet....

Ha többsége van, csak a Jegyzőhöz fordulhattok.

vaúú # 2016.02.03. 19:37

Tisztelt Ügyvéd Úr!
120 lakásos társasházban a közös képviselő "kiskirály".A törvényeket hatályon kívül helyezve ténykedik. Ő írja a jegyzőkönyveket utólag. Hamis jegyzőkönyvet készített, a szavazás tényét sem említve. Saját és a SzB. hatáskörébe utalta a döntés jogát és az elvégeztetett munkáért több mint dupláját fizette ki, mint amit megszavaztunk.A határozatokról a tulajdonosok évek óta nem kapnak értesítést.
A közgyűlések érdektelenek,sok az idős, befolyásolható és a nem itt lakótulajdonos. A közös képviselő rendkívül kedves és készséges, ha munkát kell elvégeztetni. Csak kérdezni nem szabad tőle, mert akkor dühbe jön. Ez velünk történt, akik többek között a számláinkba szerettünk volna betekinteni. Megtagadta. Tértivevényes ajánlott levelünket nem vette át, a SzB.elnöke ugyancsak nem reagált az ajánlott levelünkre. A jegyző személyes jó barátja, és a rendőrségre sem mernénk bízni az ügyünket.
Aláírást gyűjtünk a visszahívása érdekében, de nagyon sokan a kedvességét méltányolják, nem értik az írásba foglalt jogtalanságokat. Mit tehetünk még?
Szíves válaszát várom és megköszönöm:
Üdvözlettel!

Kovács_Béla_Sándor # 2016.01.27. 11:58

A társasház közgyűlési határozatainak érvénytelensége megtámadhatóság, nem pedig semmisség.

ugyintezes2015 # 2016.01.27. 11:03

A Társasház SZMSZ-ben:

"A Közgyűlést a Közös képviselő hívja össze. A Közgyűlésre valamennyi tulajdonost írásban, az ülés tervezett időpontját megelőzően 5 nappal, mindhárom lépcsőházban jól látható helyen kihelyezett meghívólevéllel kell meghívni."

Egy társasház az SZMSZ-ben leszabályozhatja-e, hogy a Közgyűlést, annak megtartása előtt 5 nappal hívnak össze (THT 8 napot ír elő). - Az összehívás módja kizárólag a lépcsőházban (3 lépcsőház, 4-4 lakás) kifüggesztett meghívó, amely még a THT előírásainak sem felel meg. - Vannak olyan tulajdonosok is, akik nem lakástulajdonosok, tehát nem is értesülhetnek róla. (Csak garázstulajdonos, nem lakik a társasházban, a lépcsőházakban sem közlekedik.) Nincs a tulajdonosoknak tehát kiküldve a meghívó és előterjesztés. A lépcsőházi kifüggesztéssel egyidőben ki kell küldeni a tulajdonosoknak - minden tulajdonosnak a meghívót és az előterjesztést. Mit lehet tenni? Felhívni a figyelmet az SZMSZ módosítására? Ezeket a közgyűlési határozatokat érvényteleníteni, ahol így van összehívva a Közgyűlés?

capisca # 2016.01.15. 09:09

Mivel tulajdonos vagy, jogosult vagy a ház könyvelésébe betekinteni, amiről másolatot kérhetsz, mondjuk ennek lehet költsége.

Ha közgyűlés nem szavazza meg a mérlegképes könyvelőt, akkor még saját zsebedből állhatod a költségeket.

bundori # 2016.01.15. 05:24

Capisca, köszönöm.
A helyzet az, itt többségben a 75 év fölötti lakók vannak, akik tájékozatlanok, befolyásolhatóak és mindent aláirnak, megszavaznak egy kis nyomásgyakorlással ész nélkül. Nagyon rafinált az ötvenes csaj, nem véletlen hogy a potenciális áldozatok az öregek közül kerülnek ki akár termékbemutatókról, akár álrendőrök, álvillanyóraleolvasókról van szó.

És ez ellen tehetetlenek vagyunk. Független könyvelőt honnan szerezzünk? Mert közgyűlésen ez nyilván em lesz napirendi pont, mert nem ffogják hagyni. Viszont egy átvilágitás nem ártana.

capisca # 2016.01.14. 08:18

Ki a felettes szerv a társasházi visszaélésekkel kapcsolatban?

A jegyző.

Hova lehet fordullni sikkasztás gyanúja esetén?

Én elsőnek a közgyűléshez és kérném, hogy bízzon meg a társasház egy független könyvelőt, hogy nézze meg a társasház könyvelését.
Ha alapos gyanúd van és bizonyítékod, akkor feljelentést lehet tenni a rendőrségen.

Azt ugye nem kell tagadni, hogy professzionális csalók vannak a közös képviselők között, akik visszaélnek a lakók tájékozatlanságával és sokszor félre is vezetik őket, kozmetikázzák a számlákat?

Előfordul ilyen is.

bundori # 2016.01.14. 05:43

Ki a felettes szerv a társasházi visszaélésekkel kapcsolatban? Hova lehet fordullni sikkasztás gyanúja esetén?
Azt ugye nem kell tagadni, hogy professzionális csalók vannak a közös képviselők között, akik visszaélnek a lakók tájékozatlanságával és sokszor félre is vezetik őket, kozmetikázzák a számlákat?
Tehát ki ellenőrizheti egy átvilágitás keretében a társasházi pénzeket?

MajorDomus # 2016.01.13. 23:23

Vau

Honnan veszed hogy hamis a jegyzökönyv?

A közös képviselő a törvény szerint betöltheti egyidejűleg a levezető elnöki és jegyzőkönyvvezetõi
Tisztet a közgyűlésen.

Ha nem látod a könyvelési és úgy vadaskodsz az sokba kerülhet neked.

Obudafan
A takarítási szerződés ismerete nélkül talán nem kellene a közös képviselő leváltasát javasolni, mikor a kérdező tulajdonos követ el szabalyszegést azzal, hogy nem tartja be a Házirendet.

A kor nem mentség!

Adjon 1000 Ft-ot a szomszédnak, akik felmosnak helyette!

Amikor fizetni kell vagy tenni valamit, akkor a társasházban kizárólag sánta, béna, öreg nincstelen és munkanélküli van, akinek pont erre nem jut.

De karácsonykor kétszer kell pót szemétszállitási kérni mert a szegények is ünnepelnek. Imádom az ilyeneket,