Szabályosan elvileg nem, mert valószínűleg közgyűlést kell összehívni, hacsak az alapszabály maga nem rendelkezik valamilyen írásos szavazási módról.
De ha mondjuk ők kilépnek az egyesületből, és helyettük fölvesztek olyanokat, akik el is jönnek a közgyűlésre, akkor teljesen szabályosan is megoldható.
Egyesület névváltoztatása
- 1
- 2
Kedves Fórumozók,
Van egy 4,5 éves egyesületünk, elnökkel, alelnökkel, titkárral, és gazdasági vezetővel. Amolyal alvó egyesület, ergo inaktív.
A kérdésem az lenne, hogy elnökként végig tudok-e egyedül vinni egy névváltoztatást, az egyesület céljának megváltozását (ezzel együtt nyilván némi alapszabályváltozást), anélkül, hogy nekik bármit kellene a papírok aláírásán kívül csinálni. Támogatják, mégis nyűg nekik az egész, szóval esélytelen, hogy el tudom érni náluk, hogy bárhol megjelenjenek személyesen, viszont semmiképpen nem akarom elindítani úgy a folyamatot, hogy a kellős közepén valamelyikük személyes részvételének hiánya miatt megáll, esetlegesen még nagyobb galibát okozva ezzel. Elnökként nyilván engem vennének elő.
Egy autós, nem kihasznált egyesületből szeretné(n)k az állatvédelmet szolgáló, állatmentéssel foglalkozó egyesületet alakítani, ahol lehetőségünk lenne esetlegesen az adók 1%-ra pályázni.
Nagyon nagy segítség lenne egy szakszerű válasz.
Emailben legyen kedves valaki, nálam sokkal okosabb, tanácsot adni, mert sajnos nem tudom, hogy így, egyedül, hogyan is tudnám ezt véghezvinni nélkülük. Illetve csak az aláírásukkal támogatva engem. Válaszotok előre is nagyon köszönöm!
K.O.
No igen.
„Tekintettel arra, hogy a bíróságnak a tagság változásait nem kell bejelenteni, „korrekt tagnyilvántartás“ tulajdonképpen mindig van. Ha kell, hogy legyen…”
Azzal csak akkor van baj, hogy ha valami régi, de újonnan kihagyott tag mégis vitássá teszi.
Köszönöm, időközben megtaláltam egy kitölthető változatot is, ha jól látom akkor a kettő ugyanaz, csak az egyik elektronikus úton is kitölthető word dokumentum, míg a másik kézzel kitölthető, csak nyomtatható verzió.
Köszönöm a gyors választ.
Gergő
http://birosag.hu/engine.aspx?…
Az utolsó a sorban. De ez önmagában nyilván nem lesz elég. Jegyzőkönyv, jelenléti ív, módosított alapszabály...
Köszönöm a válaszokat, nagyon hasznosak voltak, és idő közben megtaláltam a bejegyzésről szóló végzést is.
Azt hiszem, így jóval egyszerűbb lesz a dolgom.
A kérdésem a következő lenne, melyek azok a nyomtatványok, amiket ki kell tölteni az egyesületi név és a székhely változtatásához???
Böngészem a dokumentumokat a bíróságok oldalán, de sajnos eddig nem találtam nekem megfelelőt.
Előre köszönöm a válaszokat.
Sikerekben Gazdag, Boldog Új Évet Mindenkinek!
Gergő
Tekintettel arra, hogy a bíróságnak a tagság változásait nem kell bejelenteni, "korrekt tagnyilvántartás" tulajdonképpen mindig van. Ha kell, hogy legyen...
Ha van egy korrekt tagnyilvántartás, akkor egyszerűen az alapszabály szerint össze kell hívni egy közgyűlést, és ott az alapszabály szerinti eljárással és aránnyal el kell fogadni erről egy alapszabály-módosítást, majd ezt a bíróságnak bejelenteni.
Üdvözlet mindenkinek
Az előttem szóló, prometheusz problémájához hasonlóval küzdök én is. Van egy egyesületem, aminek én vagyok a kapcsolattartója, és elnöke.
2001-ben alapítottuk. Mivel én hosszú ideig nem foglalkoztam ezzel az egyesülettel, így lett belőle egy bejegyzett, de a megalapítás óta semmiféle tevékenységet nem folytató szervezet.
Jelenleg keresem az alapítási okiratokat, és az akkor megjelölt titkárnál tudom, hogy voltak, de ő állítólag évekkel ezelőtt megsemmisítette.
Mivel azóta a megjelölt székhelyen nem tartózkodunk, és esetlegesen a nálam levő iratok sem kerülnek elő, milyen módon lehet a székhelyet megváltoztatni, vagy az iratokat újra beszerezni?
Olvastam, egyszerűbb az új egyesület alapítása, de nem szívesen hagynék veszni a mostani nagy taglétszámú, ám fiatal egyesületem mellett egy ilyen szervezetet.
Válaszukat előre is köszönöm: Gergő
Úgy értette, hogy a megyei bíróság.
A cégbíróságnak semmi köze az egyesületekhez, az miért keresett meg?
Főleg ha a tagokról sincs egy korrekt, hatályos lista.
Egyszerűbb az új szervezet alakítása.
A következő kérdésben szeretnék m a segitséget kérni:
Gazdasági igazgató vagyok egy egyesületben, ami 10 éve nem folytat tevékenységet. A cégbiróság megkeresett, kérdezi él e még az egyesület s mit tudok a többi tagról.
Iwiwen megtaláltam egy tagot, de a levelemre nem reagál.
Ugyanakkor más célok miattegyesület létrehozásra készülök.
Fel tudok e éleszteni egy alvó egyesületet a létrehozás helyett, némi alapszabály módósitással esetleg névváltoztatással?
A probléma, hogy semminemű dokumentáció nem áll már rendelkezésre s csak az egyesület nevére emlékszem.
Új tagokat nem kell. Az új elnökségi tagot csak akkor, ha az egyesület képviseletére jogosult. Ha pedig nincs változás a képviseletre jogosultban, azt nem kell.
Hálásan köszönöm a válaszait!
Még annyit szeretnék kérdezni, hogy ha új tagok felvételére kerűl sor az egyesületbe azt kell-e jelenteni, ha igen, milyen formában kell jelenteni a bíróság felé? Illetve, ha az elnökségi tagok személye változik, azt be kell-e jelenteni a bíróságnak? Gondolok itt az új elnökségi tagok elfogadó nyilatkozatára. Továbbá nálunk 3 évente kötelező az elnök és az elnökségi tagok újraválasztása, ha ez megtörténik, de nincsen személyi változás, akkor szükséges-e újabb elfogadó nyilatkozatokat készíteni és a bíróság felé jelenteni?
Esetleg mindezeket elég, ha magunknak jegyzőkönyvezzük?
Mégegyszer köszönöm eddigi válaszait!
Mármint itt, a végén a "kitölthető nyomtatványok" linkre kattintva az utolsó dokumentum.
Létezik, itt megtalálható, az utolsó nyomtatvány: http://www.birosag.hu/engine.aspx?…
Létezik-e erre külön egy formanyomtatvány, vagy az eredeti nyílvántartásba vételi kérelmet lehet módosítani, kiegészíteni? Továbbá az alapszabály kelte mezőben fel kell-e tüntetni a módosított alapszabaály dátumát?
Újra be kell adni, csak változásként kell kitölteni, és az elején az egyesület nyilvántartási számát fel kell tüntetni.
Üdvözlet!
Szeretnénk az egyesületünk nevét megváltoztatni és az alapszabály is módosúlna némileg.
A kérdésem az, hogy ehhez milyen egyesületi okmányokat kell beadni a bíróságra?
Gondolom egy kérelem, a módosított alapszabály és
az erre vonatkozó közgyűlés jegyzőkönyve az szükséges.
Újra be kell-e adni a "nyílvántartásba vételi kérelem" nevü formanyomtatványt is az egyesület új nevére kitöltve? Milyen egyéb okmányokra van még szükság?
Szerintem ez nem probléma.
Tiszteletem!
A helyzet a következő.
Az egyik egyesület indul az Önkormányzati választáson. Nos beregisztrálták őket, hogy xy a hivatalos szervezet neve és xy a rövidített neve. Na már most, az egyesület hivatalos neve nem az xy, hanem kg még. Ugyan is a névváltozásra aug 25-én kaptak végzésést amely még a mai napig nem emelkedett jogerőre.
Jogosan regisztráltak és gyűjtöttek kopogtatót egy olyan egyesületi névre, amely még nem hatályos?
Válaszukat megköszönve:
Peter
Semennyinek.
- 1
- 2
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02