Ügyvezető nélküli KFT Felszamolása

aTOMLondon # 2012.03.18. 19:54

Tisztelt Ügyvéd Nők, Ügyvéd Urak, Könyvelők, és Tanácsadók !

Egy speciális ügyben szeretnék mielöbbi megoldást találni.
A történet röviden:

Tavaly nyáron alapítottunk egy KFT.-t három taggal. A testverem, mint Ügyvezető Igazgató, én, mint külföldön élő tag, plusz még egy tag, aki munkanélküli. A testvérem lett az ügyvezető, mivel neki volt otthon főállása.
Az ügyvezető igazgató november végén felmondott a munkahelyén. Elvileg a KFT-nek kellett volna alkalmaznia, de mivel semmilyen bevétele, profitja és adósága nem keletkezett a cégnek, és mivel nem találtunk olyat, aki vállalná az Ügyv. Ig. szerepét, úgy döntöttünk, hogy felszámoljuk a KFT-t.
A felszámolás megkezdése után a testvérem külföldre költözött és megszakította velem és a harmadik taggal is a kapcsolatot. Tehát az Ügyvezető Igazgató jelenleg is külföldön dolgozik.
Semmilyen bevételünk nem származott a KFT-ből, viszont így is rengeteg pénz elúszott a könyvelői, ügyvédi és utazási költségek miatt.
Tehát a kérdésem az lenne, hogy lehet egy felszámolás alatt álló KFT-t megszüntetni Ügyvezető Igazgató nélkül?
Van-e arra valamiféle törvényi út, hogy ne kelljen visszamenőleg az Ügyv. Ig. utánni járulékokat befizetni? Mivel fizetést se kapott és nem is dolgozott-ik a cégnek?
Végül milyen külföldi papírokkal (munkáltatói igazolás, angol adó kártya) tudnánk bizonyítani, hogy az Ügyv. Ig.-nak volt és van is állása? (Igy nem kellene járulékokat fizetni utánna).

Tanácsukat, véleményüket előre is köszönöm.

ObudaFan # 2012.03.19. 09:54

Gondolom, jelenleg nem felszámolás, hanem végelszámolás alatt áll a cég. Ahhoz pedig kell lennie egy végelszámolónak. Hogy a végelszámoló után kell-e járulékot fizetni, az vitás lehet, mivel a Tbj. a végelszámolót nem említi kifejezetten. Szerintem nem kell, de erről NAV állásfoglalást nem ismerek.
Hogy adójogilag lehet-e még bármit változtatni az eddig felmerült adótartozáson, annak eldöntéséhez azért látni kellene a könyvelést. Mindenesetre ha nem tudja a cég kifizetni, akkor valóban felszámolás lesz a végelszámolásból.

aTOMLondon # 2012.03.19. 11:06

Tisztelt Obudafan !

Nagyon szépen köszönöm a gyors válaszát.
Akkor rosszul irtam, végelszámolás alatt áll a cég. A végelszámoló a 3. tag lett. Mivel ő maradt egyedül otthon és pesti is, ugyhogy ő tudja intézni a dolgokat.
Az Ügyvezető Igazgató viszont nem hajlandó hazamenni. Ha jól tudom, neki kell majd a legvégén aláírni a felszámolást is, mivel tag is. Ő nélküle hogy lehet lezárni a céget?

A KFT nem is tudja és nem is akarja a járulékokat kifizetni. Mivel az ügyvezető ig. külföldön dolgozott és doglozik is. Ha jól tudom, az EU-s kettős adóztatásról szóló törvény kimondja, hogy nem lehet/kell két országban adózni. A kérdés, hogy ezt visszamenőleg hogyan tudjuk bizonyítani, milyen papírok kellenek ehhez és hogy visszamenőleg be lehet-e ezt nyujtani.
Előre is köszönöm válaszát.

Tisztelettel:

aTOMLondon

ObudaFan # 2012.03.19. 12:14

Ügyvezetője nincs a cégnek, ha végelszámolás alatt áll, végelszámolója van.
Az uniós jogszabályok főszabály szerint nem tiltják a kettős adóztatást.

aTOMLondon # 2012.03.19. 15:21

Tisztelt ObudaFan !

Tehát ha jól értelmezem a válaszát, akkor nincs szükség az Ügyvezető Igazgatóra a KFT bezárásához.?.
Ha mindenképpen fizetni kell járulékot az Ügyv. Ig. után, akkor mi a legolcsobb módja ennek? Mennyi a minimum óraszám, amivel a KFT-nek alkalmaznia kell őt? Akár heti 2 óra részmunkaidő után is lehet járulékot fizetni?
Ha külföldön él és dolgozik, akkor elvileg semmilyen járulékot nem kell fizetnie. Vagy rosszul tudom?
Eléggé specifikus kérdés ez és sehol nem találtam választ a problémánkra.
Arra se találok választ, hogy a külföldi munkaigazolás, adó kártya, vagy esetleg más igazolás kell a fentiek bizonyításához.

Tisztelettel:
aTOMLondon

aTOMLondon # 2012.03.19. 17:29

Tisztelt ObudaFan !

Tehát ha jól értelmezem a válaszát, akkor nincs szükség az Ügyvezető Igazgatóra a KFT bezárásához.?.
Ha mindenképpen fizetni kell járulékot az Ügyv. Ig. után, akkor mi a legolcsobb módja ennek? Mennyi a minimum óraszám, amivel a KFT-nek alkalmaznia kell őt? Akár heti 2 óra részmunkaidő után is lehet járulékot fizetni?
Ha külföldön él és dolgozik, akkor elvileg semmilyen járulékot nem kell fizetnie. Vagy rosszul tudom?
Eléggé specifikus kérdés ez és sehol nem találtam választ a problémánkra.
Arra se találok választ, hogy a külföldi munkaigazolás, adó kártya, vagy esetleg más igazolás kell a fentiek bizonyításához.

Tisztelettel:
aTOMLondon

ObudaFan # 2012.03.20. 20:40

Nem ügyvezető, hanem végelszámoló kell, és a törvény nem rendezi kifejezetten, hogy utána is kell-e járulékot fizetni, ha nincs más jövedelme, de a cégtől sem kap semmit a tevékenységéért. Az ügyvezető után egyébként a minimum járulékot akkor is meg kell fizetni, ha nem kap semmit a cégtől, de nincs más jövedelme, tehát teljesen mindegy, hogy 8 órára van-e bejelentve, vagy egyre sem.