Kaució visszajár?


Redangel # 2019.04.02. 17:34

Kedves József!
Nagyon köszönöm!

wers # 2019.04.02. 17:32

Megjegyzem, törvényben nem előírt, de szokásos a bérleti díj háromszorosát kérni kauciolént.

drbjozsef # 2019.04.02. 17:19

Redangel,

Nem is fogsz ilyet találni, mert ilyen nincsen.

Ez persze nem jelenti azt, hogy nem is kérheti. A lakásbéreleti szerződés egy kétoldalú szerződés, egyoldalúan tehát nem módosítható, de inditványozni lehet.

Egyszóval, ha nem akarsz ne fizess.

Legfeljebb felmondja a szerződést, na bumm.

Redangel # 2019.04.02. 17:16

Jó estét! Sziasztok!
Bérlek egy lakást kb 3 éve, amikor beköltöztem 1 havi kauciót fizettem ami akkor 50.000 forint volt és a lakbér is ennyi volt. Azóta a lakbér már emelkedett x összeggel. Most kitalálta tulaj, hogy fizessenek neki x összeget amivel az aktuális lakbérrel egyenlővé lesz a korábban fizetett kaucióm. Sehol nem találok ezel kapcsolatban információt. Létezik ilyen? Úgy érzem, hogy palira akar venni.
Várom a válaszokat, nagyon szépen köszönöm!
További szép estét!

Kovács_Béla_Sándor # 2018.02.13. 20:01

A felmondási időre még jár a bérleti díj.

tildi9 # 2018.02.13. 19:32

Kedves Hozzáértő Fórumozók!
Segítségeteket szeretném kérni,egy ismerősöm ügyében. 3 éves Üzlet bérleti szerződést írt alá. Sajnos elég hiányos az a szerződés..:( 6 hónap után a bérbeadó közölte, hogy eladja az üzletet így be kell fejezni a működést. 3 hónap a felmondási idő. (Ez még szerepel a szerződésben)Viszont az ismerősöm nem szeretné letölteni a felmondási időt,mert másik üzletet keres. A tulaj így nem akarja visszaadni a kauciót.(Erről nincs szó a szerződésben) Kérdezem, ha nincs fizetési hátralék és "rongálás" akkor visszajár-e a kaució teljes összege? A tulaj azt mondja mivel nem akarja a felmondási időt letölteni, így nem ad vissza semmi pénzt. Kérlek segítsetek!
köszönöm.

drbjozsef # 2017.11.27. 10:10

Alexa,

a felmondási időtől közös megegyezéssel eltérhettek, ilyenkor értelemszerű, hogy nem kell kifizetned, pláne, ha a bérbeadó mondott fel, és előbb kéri a kulcsot (mert neked dec30-ig lenne lehetőséged bent lakni, ha movember folyamán mondta fel a szerződést). A kaucióból pedig nem vonhat le semmi mást, csakis azt, ami kár a lakásban esett bentlakásod alatt.

Alexaaa25 # 2017.11.27. 09:49

Udvozlom
Olyan kerdessel fordulok onhoz-onokhoz hogy van egy adott szerzodes ami 2016.majus 12 diken koltoztem bele,2017 jun 1 utan hatsrozstlan lett a szerzodres es azota is itt vagyok, de 2017.11.24 diken felmondta a szerzodest de az all a szerzodesben hogy a felmondasi ido az adott hobap utolso npjara szolhat csak es min 30 nap a felmondasi ido. Ez igy oke viszont nov 30 dikan mar a kulcsot adom oda a tulajnak mert dec 1 tol mar uj honapot kezdenk es azt miert fizessem ha mar a kulcsot nov 30 dikan att adom. Bent van ugye 2 havi kauciom , tartozas semmi nincs . Az a kerdesem ha a szerzodesben nincs benne hogy az utolso 30 napot kikell fizessem akkor nem vagyok koteles kifizetni ? Sem levonni a kauciobol nem ? Mivel nov 30 a kulcsot keri a tulaj. Segitsetek pleasee

NagyVera # 2015.08.25. 13:14

Kedves Jogászok!

A segítségüet kérném lakásbérleti szerződéssel kapcsolatban.
Béreltünk volna egy lakást a 13. kerületben. augusztus 17-én alá is írtuk a papírokat, letettük a kauciót ami 150.000 Ft volt (2 havi kaució) és másnap elutaltam a főbérlőnek az az havi lakásbérleti díjat ami 25.000 Ft. A szerződéskötéskör a bérleti szerződésben a főbérlői adatoknál (a nő) nem volt hajlandó odaírni a saját adatait, csak a személyi igazolvány számát és a születési dáutmát, a címét nem, mert hogy nem köteles. E helyett a férfi írta oda csak a nevét és a bejelentett lakcímét ami az a lakcím volt ahova mi költöztünk. A kulcsokat csak 19.-én kaptuk meg, és 20-ától szólt a szerződésünk 1 évre. Szóban megállapodtunk, hogy kihívják a villanyszerelőt és megcsináltatják a csillárt (felújítás után voltak), lerakják a szegélyléceket a parkettára a szobában, és a fürdőszobában a zuhanyzó mellett is megcsinálják a földelést az égőnek (csak úgy lógott ki a falból a vezeték és azon a körte).
Csütörtökön augusztus 20-án vittük a butorainkat és beköltöztünk. Akkor láttuk hogy semmi nem volt megcsinálva amit ígértek. A szegélylécek úgy voltak a helyükön hogy csak oda lettek téve, nem volt beszögelve és a szög is kifele állt. A csillárok ugyanúgy lógtak, és a fürdőben is az égő. A fürdőben a zuhanycső el volt szakadva, így nem lehetett használni. A lakás nem volt sajnos kitakarítva. Akkor ott a helyszínen felhívtam a főbérlőt, hogy mi a teendő ilyenkor? oda tudna e jönni és megbeszélni, hogy most mit tegyünk. Azt mondta nem tud odajönni és nem is ígéri hogy mikor tudja megcisnálni a szegélyléceket, lehet hogy csak hetek mulva, ő ezeket elfelejtette és csodára nem képesek, szerintük költözhető állapotban van. Mondtam hogy lehet hogy költözhető de nem rendeltetésszerű. Felajánlotta hogy odajön, és bontsuk fel a bérleti szerződést és vissza adja a kauciót. Mondtuk hogy mi itt szeretnénk lakni, úgyhogy felajánlottuk, hogy megcsináljuk ezeket, de akkor a következő bérleti díjból lelakjuk. Mérges lett és azt mondta hogy leteszi a telefont és később visszahív. Nem volt hajlandó segíteni és komrpromisszumot kötni. A felújítással járó szerszámok és szemetek a lakásban maradtak. Azt mondta vigyük le a szemetet is.
Délután telefonáltunk hogy akkor mondjuk vissza a szerződést mert mi úgy éreztük, hogy ezt így nem akarjuk, hogy minen hónapban azzal fenyegetőzzön hogy felbontja a szerződést. Másnap 21-én odamentünk, megkért hogy írjunk egy felmondási papírt, írtunk is albérleti szerződés felmondása szerződésszegés miatt tárggyal (beletettük az erre vonatkozó Ptk. törvényt, hogy a bérbeadó köteles a lakást rendeltetésszerű állapotban átadni a bérlőnek). Azt mondta, hogy ezt el fogadja de nem írja alá.
A kauciót nem köteles visszaadni, de a lakbért azt elutalja a napokban.

Mi a teendő ilyenkor?
Visszajár a kaució? Egy napot sem laktunk a lakásban.

Előre is köszönöm!

Merci22 # 2015.08.25. 08:05

Tisztelt Valaszadok!

Segitseget szeretnek kerni a kovetkezo kerdesben :

2015.04.16-an szerzodest kotottunk a foberlovel,aki hatarozott idore kiadta az ingatlant 2015.04.01-ig.
A lakotarsam egyik naprol a masikra haza koltozott Balatonra, igy egyedul nem tudom fizetni az albereletet.
Ezt megirtam a foberlonek, es mivel a kauciot csak en fizettem, a segitseget is kertem, hogy egyezzunk meg valamiben,hogy ne keruljek csak ugy utcara.
Kozolte, hogy a kauciot nem all modjaban visszaadni semmilyen formaban, ezekre hivatkozva :

"A szerződő felek a bérleti szerződést 2015-05-16. napjától 2016-05-16.-ig szóló határozott időtartamra kötik meg, melyet közös megegyezéssel meghosszabbíthatnak."

2., az 5. pontban pedig a következő szerepel:

"Amennyiben a bérlő ezen szerződésben meghatározott időtartamon belül felmondja a bérleti szerződést, úgy a kaució összegéről lemond."

Bejelentve nem voltunk, szamlat soha nem kaptunk.
Mit lehet meg tenni ilyen esetben??

Valaszukat elore is koszonom!!

ObudaFan # 2015.06.09. 14:34

Ahhoz az kell, hogy a bérbeadó is így gondolja. Itt meg láthatóan az ő akarata nem erre irányul.

Immaculata # 2015.06.08. 13:33

Ha befogadták az általad szerzett albérlőt, akkor az albérlőtől.Szerződésátruházással átadod azokat a jogokat, amiket szereztél és a albérlő átveszi azokat a kötelezettségeket, amik eddig a tieid voltak.

ObudaFan # 2015.06.08. 13:30

A szerződés első lapja kimondja, hogy nem jár vissza egy éven belül ha felmondjuk.

Akkor az az irányadó. Semmi akadálya egy ilyen kikötésnek határozatlan időre kötött szerződésben sem, ebben az esetben egy éven belüli felmondásnál csak akkor jár vissza az óvadék, ha jogszerűen éltél a bérbeadó szerződésszegése miatt rendkívüli felmondással.

Rendkívüli ok fennál mert gyermeket nem lehet az albérletbe vinni, és én most kaptam vissza a kisfiam.

Ez legfeljebb csak akkor lesz ok a rendkívüli felmondásra, ha a bérbeadó azt vállalta, hogy lehet oda gyereket hozni, és valamiért (különösen a lakés állapota miatt) mégsem lehet. De itt, ha jól értem, nem eről van szó.

Kihez lehet fordulni ebben az esetben.?

Ha mégis úgy érzed, hogy visszajár neked, akkor bármelyik közjegyzőnél indíthatsz fizetési meghagyásos eljárást.

balthazar24 # 2015.06.08. 09:27

Minden ugyanúgy van.
Egy hónapot laktunk ott sőt még bövült,
is a lakásuk egy két dologgal ,de nem hajlandóak vissza adni pedig szereztünk magunk helyett albérlőt!
Kihez forduljak jogilag aki tudna segiteni ??
Nagyon sürgős lenne! Köszönöm.

Bea1 # 2015.06.08. 09:22

egy fontos dolog: a kaució akkor jár vissza, ha az átadott állapotban, és felszereltséggel adod vissza az ingatlant, és minden tartozásod kiegyenlítetted. a tulaj a kaucióból levonhatja a bizonyítható költségeit, ami az eredeti állapot visszaállításához kell. ha jól tudom. tehát nem automatikusan jár vissza, hanem feltételekkel.

balthazar24 # 2015.06.08. 09:01

A szerződés első lapja kimondja, hogy nem jár vissza egy éven belül ha felmondjuk.
A szerződés másik fele meg azt mondja ,hogy határozatlan időre szól a szerződésünk. Időpont nélkül. 30napos felmondási idővel! Rendkívüli ok fennál mert gyermeket nem lehet az albérletbe vinni, és én most kaptam vissza a kisfiam. Kihez lehet fordulni ebben az esetben.?

Immaculata # 2015.06.08. 08:04

Határozatlan idejű szerződés esetén ki van kötve a felmondási idő, annak lejárta után jár vissza a kaució.

Minden tulajdonos jogszerűen adja bérbe ingatlanát, ezen kívül bérlő is, és vagyonkezelő is, ha erre őt a szerződése felhatalmazza.

Immaculata # 2015.06.08. 08:02

Határozott idejű szerződés akkor jár le, amikor a határozott idő letelik.

Rendkívüli felmondással felmondhatod, ha a rendkívüli felmondási ok fennáll.

A kaució mindkét esetben visszajár, az első esetben a határozott idő lejára után, a második esetben a felmondáskor.

balthazar24 # 2015.06.08. 05:56

Tiszteletem!
A fő bérlövel irtunk egy szerzödést ahol ott volt egy ingatlanos is! Igazából az lenne a kérdésem ,hogy vissza jár e nekünk a két havi kaukció ha egy honap után fel mondtuk az albérletett egyéb okok miatt ,de a szerzödést roszul töltöték ki mert a szerzödésben van egy határozott idöre szoló mondat ,De van egy vastag betüs szöveg ami allá van húzzva ,hogy határozatlan idörre adják ki! És még egy olyan kérdésem lenne ,hogy honnan tudom meg ,hogy tövényesen adták ki nekünk az ingatlant ?? A választ elöre is köszönöm nagyon sürgös lenne ....

Kovács_Béla_Sándor # 2014.05.17. 17:02

Más sem látja a válaszomat? Valami baj lehet a fórummotorral.

zsu30 # 2014.05.17. 15:13

Megint én még besem költöztünk az ingatlanba 05.01 tól szolt a szerződés mi 04.26 án szoltunk neki hogy kaptunk önkormányzati lakást. kérdés visszajár e nekünk a kaució néven fizetett 50000ft?


Szép jó estét én csak azt szeremén kérdezni hogy a végrehajtó a m?szaki cikkeken mit vihet még el t?lünk és hogy lehet e velük beszélni részlet

Kovács_Béla_Sándor # 2014.05.17. 08:21

Minden hónapban követelheti tőletek az esedékes bérleti díjat. Aztán ha felmondjátok a szerződést és az egy év letelt, és nem tartoztok semmivel, akkor visszajár a kaució.

zsu30 # 2014.05.17. 08:05

Üdvözlöm olyan kérdésem lenne hogy visszajár e olyan esetben a kaució ha mi kifizettük a kauciót 04.09 én szerződést 04.14 írtunk hogy 05.01 től minimum 1 évre bérbe vesszük az ingatlant közben még kulcsot sem kaptunk mert az előző lakó hónap végén ment ki az ingatlanbol mi közben önkormányzati lakást kaptunk 04.26 jött a levél róla igy szoltunk a tulajnak hogy ezért nem tudunk menni kérdésem visszajár e a kaució nekünk ebben az esetben válaszát köszönöm üdv Zs


Szép jó estét én csak azt szeremén kérdezni hogy a végrehajtó a m?szaki cikkeken mit vihet még el t?lünk és hogy lehet e velük beszélni részlet

Kovács_Béla_Sándor # 2014.04.05. 19:31

Nem.

miklosbroker # 2014.04.05. 18:13

Ők azt ajánlották, hogy várjam meg a következő bérlőt a kauciómból. Köszönöm a választ, majd megértetem velük.Ha nem adják és szerződés nélkül maradok az üzletben, akkor én diktálom a feltételeket mennyiért maradok a boltban?


Miklós Sándor