Kapcsolt vállalkozás_offshore


terminators # 2005.08.03. 10:52

Kedves Jogtudósok !

Van egy Kft.-nk nevezzük 'AA'-nak és szeretnénk egy legális USA offshore vállalkozást alapítani, nevezzük 'B' LLC-nek.
Valakitől azt hallottam, hogy ha a B LLC ügyvezetője egyeneságú rokoni kapcsolatban van AA Kft. ügyvezetőjével (szülő, gyerek stb.) akkor kapcsolt vállalkozásról beszélünk. Mitöbb ez a minősítés akkor is igaz, ha a két ügyvezető házastársi vagy élettársi viszonyban van egymással. Ugyanakkor ha a két ügyvezető testvér akkor már nem kapcsolt a két vállalkozás. Igazak-e ezek a megállalapítások ?
Nota bene milyen szigorítással, kötelezettséggel vagy hátránnyal jár, ha két vállalkozás kapcsolt viszonyban van egymással ?

termi

rite csillaggal (törölt felhasználó) # 2005.08.05. 06:44

a magyar jog szerint az említett esetben ilynröl nincs szó
nálunk az számít hogy egy cég a másikra szavazati jogánál üzletrészénél fogva befolyást tudjon gyakorolni
persze vannak összeférhetetlenségi szabályok az ügyvezetövel szemben és bizonyos általad említett hasonló esetekben korlátozzák döntési jogait

Rexor # 2005.08.05. 06:58

Rite amit említesz az csak az egyik feltétel. Akkor is kapcsolt vállalkozásnak minősül két társaság adózási szempontból, ha valamely társaság jogosult a vezető tisztségviselők kinevezésére, és ebben az aesteben a közeli hozzátartozók is ide tartoznak. A kérdés az, hogy az ügyvezetők a társaság tagjai e vagy sem.

Ha két társaság kapcsolt viszonyban van egymással az egymás közötti árak alkalmazásánál a piaci árat kell alkalmazniuk (amit az USA-ban szigorúbban vesznek mint nálunk). Azt nem tudom, hogy lehet e offshore társaságot alapítani az USA-ban, vagy mik ennek a feltételei.

rite csillaggal (törölt felhasználó) # 2005.08.05. 07:32

igen rexor a hangsúly a cégen van vagy azon a személyen van akinek olyan tulajdonosi jogai vannak hogy jogosult kinevezni a vezetö tisztségviselök többségét mindkét társaságnál