Aláírási címpéldány elfogadható-e ha...

ZSZSZS # 2010.09.08. 07:15

köszönöm szépen.

pazs # 2010.09.07. 15:16

Egyszerűen beballag az osztrák közjegyzőhöz, viszi magával a dokumentumot, amiben nyilatkozik, hogy ő mint a XZ Kft. ügyvezetője a céget akként jegyzi, hogy nevét a cég nevéhez a következőképpen írja (stb.), ezt aláírja a közjegyző előtt, közjegyző hitelesíti, hogy ezt az adott illető írta alá (azt nem, hogy ő tényleg a cég képviselője, mert ezt csak a cégbíróság végzésével tudja igazolni, ami meg ugye elvileg még nincs, ha lenne, akkor hiteles német fordítással egy eredeti példány a közjegyzőtől vagy a cégbíróságtól oké), ezt elküldik Magyarországra és kész. Nem kell apostille, meg felülhitelesítés, mert Ausztriával van kétoldalú jogsegélyegyezmény az ilyen iratok mindenféle felülhitelesítés nélküli kölcsönös elfogadásáról. Elvileg fordítás sem kell a közjegyzői záradékról, ha a címpéldány kétnyelvű, akkor arról sem.

ZSZSZS # 2010.09.07. 15:01

Kedves fórumozók!

Csak utalást találtam itt arra, hogy külföldön is lehet aláírási címpéldányt készítetni, csak magyar konzul előtt hitelesíteni kell.

A kérdésnek engem technikai részei érdekelnének, azaz egy osztrák állampolgár lesz ügyvezető, megválasztották, mondjuk szeptember 1. napján, még nem jegyezték be.

Az osztrák úr bemegy a közjegyzőhöz, mivel kell igazolnia a megválasztását? (taggyűlési jk hiteles fordítása?)

Ezután átballag (repül, kocsikázik) a magyar konzulátushoz Bécsbe és ott hitelesítik, apostillejel látják el?

Majd itthon mi lefordítatjuk (hitelesen)?

(igen én is tudom, h ez macerásabb, minthogy idejön egy napra és aláírás-mintát csinálunk, de az ügyfél ezt kérte)

Bogie # 2005.12.01. 16:00

Nekünk megkifogásolta és az egészet újra kellett gyártani. Ráadásul egy halom aláírásról volt szó, amiért több száz dollárt fizettünk ki feleslegesen.

A los angelesi főkonzulástusról volt szó, nem valami eldugott afrikai dzsungelállam tiszteletbeli konzuljáról. Engem nagyon váratlanul ért a cégbíró kifogása. Közel 3 hónapba telt a bejegyzés és nagyjából másik ennyibe a székhely változatás (a szokásos tyúk vagy a tojás probléma a székhely, irodabérlés, cégbejegyzés körül).

Kovács Jozsi # 2005.12.01. 15:13

Esetleg meg kellene nézni, hogy a Magyarország illetve az érintett ország között van-e valamilyen egyezmény az ilyen esetekre nézve.

Üdv:

bausan

Két Lotti # 2005.12.01. 15:07

Ilyet én sem hallottam!! Mármint, hogy a külföldi áp ne írhatna alá magyar konzul előtt..utána lehetne nézni, hogy tulajdonképpen melyik jogszabályból is faakd a konzul hitelesítői jogosítványa, talán abban benne van a válasz.

Egyébként izraeli konzul előtt aláírt címpéldányt az én esetemben elfogadott a cégbíró!

Ügyvéd - Társasági szakjogász

Bogie # 2005.12.01. 09:27

A kérdés az ügyvezető személye. Éppen két éve történt velem, hogy a cégbíróság nem fogadta el a főkonzul előtt aláírt iratokat. Az volt a kifogása, hogy a magyar konzul vagy nagykövet a magyar állampolgárokat képviseli. Az ügyvezetőm pedig amerikai állampolgár volt és a los angelesi magyar főkonzulátuson írt alá (egy rakás pénzért).

Számomra érthetetlen volt a helyzet, de nem tudtunk mást tenni, mint, hogy idejött és aláírt egy itteni közjegyző előtt.

Off. Ausztráliában 5 nap alatt jegyeznek be egy céget...

the big cat # 2005.12.01. 03:22

Kell magyar címpéldány mindenképpen, de azt nem feltétlenül kell magyar közjegyző előtt elkészíteni, megtehetik külföldön is, aztán a konzulátuson igazoltani kell. Sokkal bonyolultabb, mint eljönni Mo-ra egy napra és itt közjegyzőnél megcsináltatni a papírokat.

János- # 2005.12.01. 03:11

Köszi a választ. Az ügyvezető elérhető lesz itthon, de a cég vásárlás idején még külföldön tartózkodik. Így is következik a 3-as?

ObudaFan # 2005.11.30. 21:04
  1. A magyar cégjog szerint nem lehet cég székhelyét úgy külföldre helyezni, hogy a cég jogi személyisége megmaradjon. Vagyis előbb meg kell szünteti a magyar kft-t, majd lehet ebből a pénzből, eszközökkel, stb. alapítani külföldön másikat. Vannak EU-s jog alapján létrejövő társaságok (európai rt., európai gazd. egyesülés), ahol ezt lehet, de kft-nél nem.
  2. Ebből következően a székhely itthon lesz, vagyis itthon lesz a központi ügyintézés helye. Így tehát az ügyvezetőt is el kell tudni érni itthon, amikor meg nem, akkor kézb. meghatalmazottja kell, hogy legyen.
  3. Ebből következően teljesen jogos elvárás, hogy magyar címpéldány legyen.
János- # 2005.11.30. 15:36

Sziasztok!

Egy Kft. külföldre lenne eladva (nem EU tag országnak) és ezúttal az ügyvezető személye is változna. Ez esetben ugye aláírási címpéldány kell az új személytől, aki az ügyvezető lesz.

A kérdés az, hogy itthon elfogadható lesz-e ez a papír, ha a leendő ügyvezető a saját országában, ottani jegyző előtt adja az aláírásokat?

Persze hivatalos szakfordítások meglennének innen oda és vissza.

Köszönöm!