Részvényköny vezetésének szabályai?


ObudaFan # 2006.01.26. 18:20

Nagyon egyszerű: a cégvezető gyorsan aláírja a részvénykönyvet, és azt lobogtatja a bíróság előtt. :)

kismukk # 2006.01.26. 07:48

Köszi az épitő hozzászólásokat, de azt hiszem, nem lettem "jogilag" okosabb, hiszen amit itt a józan ész alapján feltételeztek ("azonban nyilván vannak kritériumok" - irja ritecs., de HOL?), azt az ObudaFan által hivatkozott Gt a részvénykönyvről szóló, a 198. §-tól kezdődő részben megkerüli! Ott csak olyasmikról ejt szót, hogy a részvényes be- és kivezetése igy meg úgy. De hol van: mitől hivatalos dokumentum részvénykönyv? Mi bizonyitja, hogy az valóban annak a cégnek a részvénykönyve, ahol én részvényes vagyok?
Merthogy ha a nyitó, összefoglaló lap alján ÜRES az aláirás helye, és a pecsét helye, akkor ilyet egy füzetből én is tudok irni a saját nevemre. A részvénykönyv hitelessége pedig nyilván nem babra menő dolog, hiszen a 198. § 2)bek. szerint ennek alapján gyakorolhatom részvényesi jogaimat. Most képzeljétek el pl, hogy ha nem kell a részv.könyvbe sem aláirás, sem pecsét, akkor kiválasztom magamnak a legmagasabb osztalékot fizető rt-t, annak a nevét ráirom egy füzet tetejére, hogy XY cég Részvénykönyve, aztán mondjuk a 26. oldalra bejegyzem magam mint részvényest! Aztán osztalékfizetéskor viszem a saját kis részvénykönyvem kivonatát a céghez és követelem az osztalékot! Mire a cég persze be fog inteni, amire viszont én perre viszem a dolgot, amit meg is tehetek, mivel: a cég valódi részvénykönyvében sincs aláirás és pecsét! Minek alapján dönt a biró? Nyilván hahotázni fog a biró, ha a cég a "sima excel tábláját" fogja részvénykönyvként bevinni.
Ezen a ponton abba is hagyom a várható komédia felvázolását. További találgatások helyett inkább megkérdezem a Kelert, ahol hivatalból csinálnak részvénykönyv-vezetést , hátha ők mint profik, tudják a hitelesség kritériumait. Ha többet tudok, jelentkezem!

ObudaFan # 2006.01.25. 21:02

Hitelintézet, meg befektetési vállalkozás esetén vannak pontosabb szabályok, egyébként komolytalan az egész.

rite csillaggal (törölt felhasználó) # 2006.01.25. 19:12

a kelerben azt mondták: "vezessük egy sima excel táblán"

azonban valóban vannak kritériumok
nyílván a pecsétet és az aláírást bármikor "pótolhatják"

ObudaFan # 2006.01.25. 17:52

Alá kell írni, és a pecsét sem ártana, hiszen ezek után minősülhet egyáltalán okiratnak a részvénykönyv. E mellett a Gt. szerint a székhely kötelező tartalmi elem, tehát annak pontosan kell szerepelnie. Ebben a körben lényeges, hogy a székhelyváltozás a bejegyzéssel, de visszamenőlegesen hatályos, így a még el nem bírált változást is a részvénykönyvben követni kell. Mindemellett véleményem szerint érvényesség nem értelmezhető részvénykönyv vonatkozásában, ennek ellenére részvényesek vagytok.

kismukk # 2006.01.25. 11:55

A részvénykönyv fedlapja alatt található a "nyitó" oldal, rajta az összefoglaló adatokkal, mint a cég neve, székhelye, bejegyzés időpontja stb. A székhely rovatban a korábbi cim áll, nem a jelenlegi valóságos. Érvényes-e így a részvénykönyv? Továbbá, a "Megnyitva" rovat üres, úgyszintén nincs kitöltve a lap alján az aláirás és a PH-nál sincs pecsét. Érvényes-e ez a részvénykönyv? Melyek az érvényesség jogi kritériumai, hol vannak ezek leirva?