Munkavégzés kft - ben


meszi99 # 2006.07.07. 14:26

Köszi a hozzászólásokat.
A cégünkben ügyvezető vagyok, de a munkáltatói jogokat a társasági szerződés szerint a kft másik tagja (párom) gyakorolja, ő is ügyvezető és van máshol főállása. Ez azért lett így, hogy én lehessek rendesen alkalmazott.
Közben beszéltem könyvelővel is, ő azt mondta, a megbízásos jogviszonynál több járulékot/adót kell fizetni, jobb az alkalmazotti. És ha heti 10 óránál többre lennék másodállásban bejelentve, akkor sem keletkezne több nyugdíjévem.

_Lala_ # 2006.07.07. 07:51

334. § (1) E törvény 22. §-ának (2) bekezdése nem alkalmazható arra a vezető tisztségviselőre, aki e törvény hatálybalépése előtt a vezető tisztség ellátására munkaviszonyt létesített, a munkaviszony megszűnéséig, de legfeljebb a vezető tisztségviselővé választásától számított öt évig.

_Lala_ # 2006.07.07. 07:50

Ha a saját cégetekben nem vagy ügyvezető, pl. munkaköri jogok gyakorlásával,akkor nem muszáj ott főállásban lenned.

Hm. Én úgy emlékszem, július 1-től nem lehetsz ügyvezető "főállásban". Lehetsz viszont főállásban alkalmazva a cégben (nem ügyvezetői feladatokra), és ettől függetlenül ügyvezető (más, megbízás-jellegű jogviszonyban), egyszerre.

Gt. 22. § (1) Vezető tisztségviselő - a közkereseti és a betéti társaság kivételével - csak természetes személy lehet. A vezető tisztségviselő a társaság belső működése körében a társasággal, illetve annak testületeivel, valamint más tisztségviselőivel kapcsolatos feladatait csak személyesen láthatja el, képviseletnek nincs helye.
(2) A vezető tisztségviselőt ezen minőségében megillető jogokra és az őt terhelő kötelezettségekre az e törvény szerinti társasági jogi jogviszony az irányadó azzal, hogy az így nem szabályozott kérdésekben a Ptk. megbízási szerződésre vonatkozó szabályait kell megfelelően alkalmazni. Vezetői tisztségviselő ezen megbízatását munkaviszonyban nem láthatja el.

méhecske # 2006.07.07. 07:18

Szia meszi!
Éppen hasonló cipőben járok. Ha jól értelmeztem a könyvelő által elmondottakat, akkor a helyzet a következő:
Az egyik helyen főállású alkalmazottként kell szerepelned. Ha a saját cégetekben nem vagy ügyvezető, pl. munkaköri jogok gyakorlásával,akkor nem muszáj ott főállásban lenned. Ellenkező esetben ott kell, hogy legyen a főállás és ott kell a járulékokat megfizetni. A másodállásnál is van valami járulékos költség-de ez most nekem sem tiszta-nem mindegyiket kell a másodban is fizetni. Ahol a főállásod van, onnan kell egy igazolást vinni a másik munkahelyedre, hogy a főállásban fizeted meg, vagy fizetik meg utánad a járulékokat.
Remélem, érthető voltam, és valamit tudtam segíteni.

meszi99 # 2006.07.03. 09:35

Sziasztok!
A következőkben kérném segítségeteket:
Idáig a saját kft-nkben voltam főállású alkalmazott, mostantól viszont 6 órában egy másik munkahelyen leszek bejelentve alkalmazottként. A kft-ben továbbra is végzek munkát, kb. havi 40-50 órát, ami a 6 órás munkaviszonyt kiegészítené 8 órára.
A kérdés az, hogy milyen formában végezhetem ezt, hogy összességében egy normál (8 órás) munkaviszony szerint keletkezzen nyugdíjjogosultságom meg ilyesmi? Alkalmazottnak kell lennem továbbra is a kft-ben vagy valami megbízásos jogviszony is jó? Lehet változtatni akár havonta, hogy éppen mennyit keresek ott?
Köszi