KFT - felszámolás - új GT ???

kájefté # 2006.07.17. 14:04

kedves Vadalma!

A lenti kérdésedre a válasz: saját tőkének már nincs meg a fele sem, sőt???- bár már semmiben sem vagyok biztos.

Elöző hozzászólásodban irtad, hogy ügyvezetői mandátumtól "menekülni". Ezt, hogyan kell értelmeznem?
Milyen lehetőségeim vannak? ha még van valami...

köszönettel:
KGeza

Vadalma # 2006.07.17. 13:38

Kedves Kájefté,

egyszerűsített felszámolásra akkor kerülhet sor Cstv. 63/B. § (1) alapján, ha a vagyon a várható felszámolási költségek fedezetére sem elegendő, vagy a nyilvántartások, illetve a könyvvezetés hiányai miatt az eljárás technikailag lebonyolíthatatlan, a felszámoló kérelmére és írásbeli előkészítése alapján.

10-20 % elég a felszámolás költségeire valószínűleg

technikai lebonyolíthatatlan, ha mondjuk leégett az össze bizonylatotok (ami büntetőjogi következményekkel járhat, nem javasolt)

könyvelőtök szerintem súlyosan megsértette a számviteli fegyelmet stb. ha meghatalmazás nélkül járt el de gondolom nem az a cél, hogy rákenődjön az egész nem is lehetne egyébként rákenni

társaid ugyan ezek szerint megbízás nélküli ügyvitelt folytattak, de ez Téged nem mentesít (sajnos, a pozíciódhoz kötődik a felelősség, nem hivatkozhatsz arra, hogy Te az ügyletekről nem tudtál- ez nem is volna bizonytható, tekintve, hogy ha más nem, a kötelező éves taggyűlésen és a mérlegből úgymond ki kellett volna derüljön Neked, hogy valami zajlik a háttérben), sajnálom.

adás-vételhez nem kell feltétlenül írásbeli forma, ha erre gondolsz, de nagyon ritka a gyakorlatban, hogy ne lenne írásbeli megrendelés és visszajelzés a felek között.

a könyvelőtök jó volna, ha mihamarabb egyeztetne az APEH-hal (netán amit lehet, önrevíziózna), hogy Te is tudd, hogy mire számíthatsz.

az APEH az Art. alapján ezeket nyomhatja Rátok:

Késedelmi pótlék
165. § (1) Az adó késedelmes megfizetése esetén az esedékesség napjától, a költségvetési támogatásnak az esedékesség előtt történő igénybevétele esetén pedig az esedékesség napjáig késedelmi pótlékot kell fizetni.
(2) A késedelmi pótlék mértéke minden naptári nap után a felszámítás időpontjában érvényes jegybanki alapkamat kétszeresének 365-öd része. A késedelmi pótlék után késedelmi pótlékot felszámítani nem lehet.

Adóbírság
170. § (1) Adóhiány esetén adóbírságot kell fizetni. Az adóbírság mértéke - ha e törvény másként nem rendelkezik - az adóhiány 50%-a. Adóbírságot állapít meg az adóhatóság akkor is, ha az adózó jogosulatlanul nyújtotta be támogatási, adó-visszaigénylési, adó-visszatérítési kérelmét, vagy igénylésre, támogatásra, visszatérítésre vonatkozó bevallását, és a jogosultság hiányát az adóhatóság a kiutalás előtt megállapította. A bírság alapja ilyen esetben a jogosulatlanul igényelt összeg.
(2) Adóhiánynak minősül az adózó terhére megállapított adókülönbözet, önadózás esetén csak akkor, ha az adókülönbözetet az esedékesség időpontjáig nem fizették meg, illetve a költségvetési támogatást igénybe vették. Az eredeti esedékesség napján fennálló túlfizetést az adófizetési kötelezettség teljesítéseként csak akkor lehet figyelembe venni, ha a túlfizetés az ellenőrzés megkezdésének napján is fennáll.

Mulasztási bírság
172. § (1) A magánszemély adózó 100 ezer forintig, más adózó 200 ezer forintig terjedő mulasztási bírsággal sújtható, ha

1. a bejelentési (bejelentkezési, változásbejelentési), adatszolgáltatási kötelezettségét késedelmesen, hibásan, valótlan adattartalommal vagy hiányosan teljesíti,
  2. a bevallási, vagyonszerzési illetékkel kapcsolatos bejelentési (a továbbiakban együtt: bevallási) kötelezettségét a bevallás határidejét követően, de az adóhatóság felszólítását, ellenőrzését megelőzően késedelmesen teljesíti és késedelmét nem menti ki (bevallási késedelem),
  3. bejelentési (bejelentkezési, változásbejelentési), adatszolgáltatási, bankszámlanyitási kötelezettségét, továbbá bevallási kötelezettségét nem teljesíti,
  4. vállalkozói igazolványhoz, illetőleg cégbejegyzéshez kötött tevékenységet vagy adóköteles tevékenységet adószám hiányában folytat,
  5. a számla, egyszerűsített számla, nyugtakibocsátási kötelezettségét elmulasztja, vagy a számlát, egyszerűsített számlát, nyugtát nem a tényleges ellenértékről bocsátja ki,
  6. a jogszabályokban előírt bizonylatok kiállítását, illetve könyvek, nyilvántartások vezetését elmulasztja, vagy a bizonylatokat az előírásoktól eltérően állítja ki, a könyveket, nyilvántartásokat hiányosan vagy az előírásoktól eltérően vezeti,
  7. be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztat, vagy igazolatlan eredetű árut forgalmaz,
  8. iratmegőrzési kötelezettségének nem tesz eleget,
  9. a nyilatkozattételt elmulasztja, a tanúvallomást jogosulatlanul megtagadja,
  10. a költségvetési támogatás (adó-visszaigénylés, adó-visszatérítés) igénylésénél a fennálló köztartozásáról valótlan tartalmú nyilatkozatot tesz,
  11. a járulékfizetési kötelezettség felső határának eléréséről valótlan tartalmú nyilatkozatot tesz,
  12. az ellenőrzést, az üzletlezárást, illetőleg a tevékenység felfüggesztésének alkalmazását vagy a végrehajtási eljárást a megjelenési kötelezettség elmulasztásával, az együttműködési kötelezettség megsértésével vagy más módon akadályozza.

ezek az adójogi konzekvenciák.

minél előbb léptek, annál jobb és annál kevesebb a bírság.

kft-ben nincs már a jegyzett tőke felének megfelelő saját tőke sem, vagy valamit félreértettem?

Vadalma

kájefté # 2006.07.17. 13:15

Kedves Vadalma!

Köszönöm, a hozzászólásodat és a tanácsaidat. Most már legalább van egy kiindulópontom.
A szituáció azonban nem ilyen egyszerű, Egyáltalán nem irtam alá egyetlen papírt ( beszámolót, kiállított számlát ...stb) sem mert úgy tudtam, hogy erre a könyvelő kapott meghatalmazást. (igaz ezt soha nem ellenőriztem, mert ugye barátságról van szó) Az említett könyvelői egyeztetés után derült az ki, hogy a könyvelő sem írta alá ezeket a beszámolókat. Õ abban a tudatban volt, hogy az illető(k) rendelkeznek a megfelelő meghatalmazással (ha jól tudom ezt ő sem ellenőrizte - korábbi ismeretségre hivatkozva (ez utóbbi a csak az én gondolatom)

Azt tudom, hogy nemjárhatott volna el a társam, de mi van akkor ha ő(k) mégis megtették? Ekkor is engem terhel a felelősség? Egyébként az ügyletek nagy része áru adásvétel volt. Én úgy tudom, hogy ehhez nem feltétlenül kell szerződés.

a Gáz mértéke lehet kb 1-1,5 millió, ha az APEH elfogad minden egyes lekönyvelt számlát. Azonban, ha bármelyiket "kiveszi" a könyvelésből, valamilyen oknál fogva, akkor ez akár a többszöröse is lehet.

A cégnek pedig kb a tartozás 10-20% vagyona lehet. Szóba jöhet ebben az esetben az "egyszerűsített felszámolás". Ha jól értemezem a CSTV erre vonatkozó pontját, akkor ez is elképzelhető?
Milyen következményekre (ellenőrzésre, büntetésre) számítatok ebben az esetben?

Köszönettel:
KGeza

Vadalma # 2006.07.17. 12:13

Kedves Kájefté!

Nagyon sajnálom a Veled történteket, a következőeket nem bántásból írom, csak jobb, ha leszögezzük :(

alapvetően amennyiben Te voltál az ügyvezető, nem járhatott el két "nemügyvezető" társad úgy, hogy ne Te írtad volna alá a papírokat, és ne tudtál volna mindenről, bár elképzelhető, hogy annyira bíztál bennük, hogy nem nézted meg azokat vagy horribile dictu ők írtak alá ezt most zárjuk is ki

a felelősség azonban rajtad marad.

ha három év alatt halmozták föl a köztartozásokat, azokra minimum a könyvelőd kellett volna, hogy figyelmeztessen (gondolom, mérlegek azért készültek, különben már hamarabb lett volna problémátok az APEH-hal, ezek szerint azért nem olyan vészesek azok a köztartozások, mert különben át kellett volna alakulnotok, és a Cégbíróság tapasztalatom szerint ezekre nagyon hamar reagál, ha a saját tőkétek a jegyzett alá megy két éven túl)

egyébként pedig Te írtad alá az éves beszámolókat, ejnye-bejnye :( , nem?

a megváltozott Gt helyett jelen esetben a Cégtörvény, illetve a Cstv irányadó, amennyiben meg szeretnél szabadulni a terhessé vált vállalkozástól

nem tudom, hogy mennyire gáz a helyzet, de alapvetően megkísérelhetnétek

1. egy csődeljárást, ha egyezséget akartok kötni az adósokkal és ragaszkodtok a céghez
  2. vagy ha fizetőképes vagy, egy végelszámolást (nem tudom, mennyi az a sok köztartozás)
  3. ha nem, akkor kezdeméyezhető elvben felszámolás is

még egy tipp az űj GT alapján lehetséges egyfajta felmentvényt adni az ügyvezetőnek, a társasági szerződés megfelelő módosításával én a helyedben ezt nem hagynám ki, bár nem tudom, mit lehet átverni a barátodon és az elhunyt nyugodjon békében örökösein (ez is taggyűlési határozathoz kötött)

ahhoz, hogy a fentiek közül bármelyikről dönthess, taggyűlési határozat kell, és egyezkedés a többiekkel.

ugyanakkor az új Gt alapján nem hivatkozhat korlátolt felelősségére az a tag, aki azzal visszaélt- a hitelezők felé ő is felel

igazából szívem szerint azt modanám, hogy mihamarabb áttolni a maradék céget a maradék tagokra, ha egyáltalán ők hajlandóak lenne megvenni az üzletrészed, és "menekülni" az ügyvezetői mandátumtól is.

ha nagy a köztartozás feltétlenül fordulj ügyvédhez mihamarabb, mert az adótartozásotok csak kamatozik ....

most hirtelen ennyi jutott eszembe ma kicsit kusza vagyok milyen info kell még?

Vadalma

kájefté # 2006.07.17. 10:08

Kedves Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni egy kusza ügyhben. Kb. 3 évvel ezelőtt vásároltunk egy KFT - t két "barátommal". A két társam különböző okok miatt nem vállalta az ügyvezetőséget, ezért vállaltam, hogy leszek én. kb. 2 évig rendben is volt minden, leghalább is én azt hittem. Igazából csak papíron voltam ügyvezető, és minden mást a két társam intézett. A probléma akkor kezdődött, amikor az egyik társ elhunyt, és elmentem a könyvelőhöz, hogy hogyan legyen tovább. Kiderült, hogy az elmúlt év során irdatlan nagy árbevételt jelentettek be és ennek folyamán -természetesen - köztartozás keletkezett. A két "nemügyvezető" társam hátam mögött meghatalmazásom nélkül bonyolította ügyleteket. A cégnek nem sok vagyona van,egy kis árukészlet, egy-két számítógép... stb) közel sem fedezné a tartozást. Szeretném mielőbb megszüntetni ezt a céget, de nem tudom milyen következményei lehetnek az ügynek - különösen a megváltozott GT tükrében. Mi az eljárás ilyen esetekben? Kérhetem a felszámolást?
Mit tudok tenni, ha 2 évig félre vezettek?
Igaz, hogy nem sokat törődtem a céggel, de azért mert úgy informaltak, hogy rendben van minden.
Azt már tudom ,hogy nagy felelőtlenség volt belemenni ebbe, de szeretném tudni hogy mire számíthatok.
Bármilyebn jellegű segítséget, tanácsot szívesen fogadok.

Segítséget előre is köszönöm:

KGeza