KFT - felszámolás - új GT ???

Vadalma # 2006.09.28. 19:33

szívesen :)

denever # 2006.09.28. 17:19

Igen , Köszi!!

Vadalma # 2006.09.28. 09:47

MK 154. szám alapján
A munkaviszonyt a munkáltató személyében bekövetkezett jogutódlás nem érinti. Ehhez képest a jogelőddel létesített munkaviszony a jogutóddal változatlanul fennáll és különösen a felmondási idő és a végkielégítés szempontjából az e munkaviszonyban töltött időket együttesen kell számításba venni.

vagyis a jogelődnél és a jogutódnál töltött idő összeadandó a végkielégítés szempontjából.

erre gondoltál?

denever # 2006.09.28. 08:56

Vadalma! Köszönöm a véleményedet.
Egy előbbi váloszod nem tiszta számomra.
Id: A végkielégités akkor is jár a Mt.szerint,
ha nem jogutóddal szűnik meg a mviszonyod
A probléma az, hogy jogutódként vett át és jogutód nélkül ad át,igy a "legalább" három év nála nincs meg, ami kell a végkiélégitéshez, csak a jogelőtti idővel! Ami: össz 4 év.
Szerintem igy is jár a felm.idő 30 nap+1 hónap /a 4 évre/valamint 3 hónap/nyugd.el.védettségre/ Amit irtál is.

Vadalma # 2006.09.27. 17:15

munkaügyi felügyelőt azért nehéz megtéveszteni, elég rutinosak. ha nem adják ki a határozatot, esetleg meg lehet próbálni a bíróságot megkérni, hogy kötelezze az irat perbeli becsatolására a munkáltatót (ha tárgyi ügyben ki tudtok mutatni valamilyen relevanciát).

abból, amit leírtál, eléggé valószínűsíthető, hogy jól álltok a perben. a bírósági tárgyalás tényleg elhúzódhat, de valóban nem annyira, mint egy átlag per.

most már inkább "csak" kitartás kérdése az ügy, szerintem. egy munkáltatói "eltűnést" elég nehézkes lenne kimagyarázni.

ObudaFan # 2006.09.27. 17:02

A munkaügyi perek azért az átlagnál gyorsabbak, különösen vidéken. Persze így is hónapok kérdése.

denever # 2006.09.27. 13:53

Vadalma!
Sajna,csak most adtuk be a Bíróságon a keresetet a Kft ellen,mivel a mai napig sem
mondott fel.Se munka,se bér. Még e-hó elején fizethetett volna min.távolléti dijat,de
nemtette azt sem. Várjuk a Bírósági tárgy.ami elhúzódhat. Az OMMF től is kértem segitséget,mivel kértem egyébb ügyben is
vizsgálatot,de azok még csak nem is válaszoltak. Pedig a vizsgálat megtörtént.
Szerettem volna kikérni a határozatot,
további felhasznállás céljára.De sajnos azt
nem tették!! A volt munkáltatóm sorozatos
hiányosságai,jogsértései miatt nekem kell
Birósághoz fordulni? A felügyelőket mivel tévesztették meg?.

denever # 2006.08.01. 09:54

Köszi! kitartok...

Vadalma # 2006.07.31. 18:31

hát ha nincs felmondás, akkor nem szűnhet meg a jogviszonyod mai nappal. a végkielégítést se hagyjátok annyiban.

az ügyvéd biztos kihámozza, hogy mi is történik ott a régi munkáltatódnál, nagyon sok sikert, remélem, minden rendeződik.

denever # 2006.07.31. 15:42

Vadalma!
Csak azt tudom mondani,hogy 31.-e van és még nincs felmondás. A másik szerződés még nincs aláirva. Ügyvéd van fogadva!Lehet hogy mi tudunk felmondani.Csak a másik "busz" elne menjen.Még ilyet??Mindennel ügyvédhez kell hogy forduljak?Hát ez lehetetlen!

Vadalma # 2006.07.31. 09:08
  1. lehet, hogy már rosszul emlékszem az ügyre, de hogyan mondhatott föl Neked ilyen rövid határidővel? mivel indokolta? azzal, hogy jogutód nélkül megszűnik?
  2. a végkielégítés nem csak szerződés, hanem tv. alapján jár, akkor is, ha a munkáltató jogutód nélkül megszűnik. Mt. 95. § (1)

nem jár viszont akkor, ha legkésőbb a munkaviszony megszűnésének napján nyugdíjasnak minősülsz.

A végkielégítés mértéke

1. legalább három év munkáltatóval fennállt munkaviszony esetén: egyhavi;
  2. legalább öt év esetén: kéthavi;
  3. legalább tíz év esetén: háromhavi;
  4. legalább tizenöt év esetén: négyhavi;
  5. legalább húsz év esetén: öthavi;
  6. legalább huszonöt év esetén: hathavi

átlagkereset összege.

A végkielégítés fenti mértéke háromhavi átlagkereset összegével emelkedik, ha a munkavállaló munkaviszonya a munkáltató jogutód nélküli megszűnésével

1. az öregségi nyugdíjra vagy
  2. a korkedvezményes öregségi nyugdíjra

való jogosultság megszerzését megelőző öt éven belül szűnik meg.

denever # 2006.07.29. 08:15

Vadalma.
Változott a helyzet,júl.31-dátummal(ügyvédi felszólitásra)kaptam egy "munkáltatói igazolást a munkaviszony megszűnéséről"
2006.07.31-el munkaviszony vége. A munkanélküli járadék megállapitásához,van egy igazoló lap melyben szerepel az átlagkereset,és a megszűnés módja: tevékenység megszűnése.Hogy, hány havi átlagkeresetének megfelelő végkielégitésben részesült: nincs sem mi.Továbbá,az Adatlap 2006.ban sem szól a vékielégitésről,csak bérjővedelemről,nem rendszeres jöv, adójóváirásról és levont adóelőlegről. Bár utolsó nap szoktak elszámolni mindennel, a rendszeres bért már átutalták.Félő,hogy nem is akar már semmitsem fizetni. A szerződében, a végkielégités is benne van. Persze még más is járna,felmentési idő, és a nyugdij előtti védettségre. Jogutód nélküli megszűnésnél járhat-e? Lehet,hogy a kft nem szűnik meg csak számomra a tevékenységi kör? Az is munkaviszony megszűnést jelent? Segitsetek! Aki gépnél van és aki tud.Köszi!

Vadalma # 2006.07.24. 08:23

renkdívüli felmondásra az alábbhi esetekben van módod:

Mt.

96. § (1) A munkáltató, illetve a munkavállaló a munkaviszonyt rendkívüli felmondással megszüntetheti, ha a másik fél

1. a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, vagy
  2. egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi. Ettől érvényesen eltérni nem lehet.

(4) A rendkívüli felmondás jogát az ennek alapjául szolgáló okról való tudomásszerzéstől számított tizenöt napon belül, legfeljebb azonban az ok bekövetkeztétől számított egy éven belül ... lehet gyakorolni.

elképzelhető, hogy az esetedben fennáll ilyen ok. ehhez azonban vizsgálandó volna valamennyi szerződésed és kiegészítése, az eset össze körülménye stb. erről így láttatlanban nem lehet felelősséggel nyilatkozni.

javaslom, fordulj ügyvédhez, aki megfogalmazza a felmondásod és egy esetleges ebből fakadó jogvitában is képvisel.

rendezetlenül ne ugorj bele egy újabb jogviszonyba.

denever # 2006.07.23. 18:55

Vadalma!

Nemváltozott a helyzet, Nincs,felmondási értesités,se semmi,"üdülnek" az ügyvezetők a kft-nél.A bt-vel kötök munkaszerződést a héten,ezt viszont bekellene jelenteni. Aug 1-el indul a bt. Nem indok a felmondásra,hogy hallgat? Hisz elvették töle ezt a működést!Hát orvosok,hogy foglalkoztatnának három gk vezetőt? A bt aztmondja,nincs jogutódlás tiszta lappal indulok,rendezzem a dolgaimat a régi munkaadómmal.Hát azt akarom!

ObudaFan # 2006.07.18. 18:31

A rendes felmondás valóban kevésbé kockázatos, de végkielégítés ebben az esetben nem jár, ezért ezt is érdemes meggondolni.

Vadalma # 2006.07.18. 18:12

nagyon szívesen.

denever # 2006.07.18. 17:58

Köszönöm!

Vadalma # 2006.07.18. 15:49

érvényes munkaszerződés alapján köteles Neked fizetni, ez nem opcionális és kasszafüggő. ha nem fizet, perelhető és rendkívüli felmondási okot is szolgáltat Neked, amire ugyanúgy jár végkielégítés. még kártérítést is követelhetsz.

kivárás esetén ugyanúgy jár végkielégítés, de az eltarthat és a munkáltatód követelhet Tőled rendelkezésre állást a teljes munkaidődre, ellehetetlenítve a megbízásod teljesítését.

ugyanakkor ő köteles Téged munkakörödben foglalkoztatni. ha ez nem megy, ideiglenesen átirányíthat Téged más munkakörbe. ha ez tartósan nem megy, ez is rendkívüli felmondási ok lehet.

szóval, ha találsz jó okot rendkívüli felmondásra, nem buksz semmit. arra vigyázz, hogy azt az okról való tudomásszerzéstől számított 15 napon belül kell megejteni.

én inkább amiatt fontolnám meg a gyorsabb és egyszerűbb rendes felmondást, különösen, ha nincs szó valami nagyon nagy összegű végkielégítésről, hogy el ne menjen a másik busz az új bt személyében (ha akar, nagyon is tud Neked a régi munkáltató keresztbe tenni).

Vadalma

denever # 2006.07.18. 15:22

Vadalma! Még annyit,hogy a kft,csak egy bizonyos tevékenységre alakult,
(háziorvosok alakitották,háziorvosi ügyelet ellátására) Ezt az ellátást nyerte el egy bt.A kft-nek nem feltétlen megszűnni, de hogyan foglalkoztat? Furcsa, de a kft egyes tagjai is "beügyelnek" majd a bt-nél,vállalkozóként. Én meg megbizási szerződéssel. Itt a gond, a két állás!

denever # 2006.07.18. 15:06

Igen .Július 31 ig van a kft-nek megbizatása az önkormányzatnál,de nekem nem mondott fel eddig. Igaz,nem is kellene,ha munkakörömbe tovább tudna foglalkoztatni.Pályázat utján "lenyúlták" előle a munkát,amiből eddig megélt.A kft kassza üres,hacsak a tagok, vissza nem rakják legalább a törzstőke felét.Igen átvenne, mint irtam megbizási szerződéssel abban a munkakőrben. Hogy "adjon munkát",arra érttettem,hogy ha nem mond fel,munkát meg nem tud adni! Akkor fizetni kellene valamit. Igy érthető?

Vadalma # 2006.07.18. 14:43

ne haragudj, nem egészen értem a helyzetet, kicsit kérlek pontosítsuk:

a jelenlegi munkáltatóddal tehát munkaszerződésed van (?), és ő ennek alapján fizeti is Neked a munkabéred? vagy teljesítménybéres vagy, ez a gond? mit értesz azalatt, hogy "adjon munkát"? nem ad, csak fizet? vagy nem is fizet?

mit értesz azalatt, hogy pályázat útján elvesztette a tevékenységi körét? egy pályázaton lenyúlták előle a munkát, amiből eddig megélt? és az új működtető az a konkurrens, aki kifúrta, átvenne Téged?

Vadalma

denever # 2006.07.18. 14:35

Egy kft-nél vagyok alkalmazott.
Tevékenységi körét pályázat utján elvesztette, munkát adni nemtud,értesités sem ad a helyzetről,felmondást sem szorgalmazza.Pedig kellene, mert az új működtető foglalkoztatna,de nem jogutódként.
Persze, közös megegyezésbe nem megyek bele,mert elveszitem a végkielégitést és mindent.Kérdésem, mit veszithetek,ha aláirok egy "megbizási szerződés" az új bt-vel,és bejelentem a kft-nél. Ha nem mond fel fizessen állásidőt,vagy bért,mert munkát adni nemtud.Szerződésszegés-e,ha máshol dolgozok megbizási alapon teljes munkaidőben? Bár lehet hogy kéthelyről pénz nem jár,de ez a kft hibája. Vagy nem?
Nagyon sürget az idő!

Vadalma # 2006.07.17. 17:42

Kedves Kájefté,

azért ne keseredj el.

az adótartozások elsődlegesen a Kft.-t terhelik, a Ti felelősségetek nem automatikus (perben megállapítható, de a pereskedés az hosszú dolog)

mérjétek előbb föl, hogy mennyi pénzről van szó, lehet, hogy nem is eszik azt olyan forrón.

a felszámolást pedig pont ilyen helyzetekre találták ki.

egy pert követő végrehajtás esetén pedig azt állapítanák majd meg, hogy nem behajtható a követelés Rajtatok sem.

én még ilyen esetben büntetőjogi következményt nem láttam a gyakorlatban (bár elméletben nem zárható ki teljesen)

próbáljátok mihamarabb áttekinteni a könyvelést a könyvelővel (az elmondottak alapján neki sem áll sokkal jobban a szénája, mint Neked), és felmérni a tényleges adótartozást.

és rakjátok rendbe a papírokat, ha ez megoldható, mert erre minden felszámoló nagyon haklis.

mentesd föl Magad a taggyűlés által, adjanak Neked felmentvényt.

esetleg mondj is le. ez egy egyoldalú nyilatkozat (bár Te vagy részben a másik odlalon is :))

nagyon sok sikert és minden jót kívánok.

Vadalma

kájefté # 2006.07.17. 17:26

Kedves Vadalma,

Köszönöm a segítségedet, ahogy látom a helyzetem, elég reménytelen. Még egy kérdésem lenne, hogy felkészítsem magam a legrosszabbra. (vagy legalább megpróbáljam elkerülni azt)

Mire számíthatok, akkor ha nem tudom a tartozásokat visszafizetni?
De szerintem már az ügyvédi ktg.ek elvisznek minden pézem. Számíthatok-e valamilyen további szankciókra: behalytásra, elzárésra vagy valami hasonló büntetésre?

Köszönettel:
KGeza

Vadalma # 2006.07.17. 14:10

alapvetően lemondhatsz a tisztségedről.

de az az igazság, hogy tagként úgyis benne vagy a buliban. sajnos :(

nem tudod "átadni" az üzlettársaknak az üzletrészed? (gondolom, naiv kérdés)

Vadalma