Örökölhető - e az adósság


glitter # 2019.05.15. 09:42

Adósság öröklése volt a kérdés csak leírtam az egyéb tényezőket. Köszönöm a választ.

drbjozsef # 2019.05.14. 07:11

Egy picit részletesebben gondoltam. pl a házassági szerződés esetén én öröklöm-e az ingatlan felét és a hiteleket vagy a gyermek?

Ennek nincs köze a topik címéhez.
Egyébként : a házastárs a közösen lakott ingatlanon és annak berendezési tárgyain haszonélvezetet örököl, minden másból egy gyerekrészt. Ha jól sejtem, hogy nem az említett ingatlanban laktok, akkor abból egy gyerekrészt örökölni fogsz. HA nem rendeztétek ezt másként abban a házassági szerződésben.

glitter # 2019.05.14. 06:55

Köszönöm. Egy picit részletesebben gondoltam. pl a házassági szerződés esetén én öröklöm-e az ingatlan felét és a hiteleket vagy a gyermek?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.05.09. 11:29

Az örökös az örökhagyó tartozásaiért az örökségével illetve annak értékéig felel.

glitter # 2019.05.09. 11:13

T. Fórumozók!

Férjem és én is második házasságunkban élünk. Neki nagyon sok banki tartozása van és egy ezekkel terhelt ingatlannak a fele a tulajdona. Másik fele a volt felesége nevén van. Gyermeke van. Az adósságok csak a férjem nevén vannak. Házasságunkkor házassági szerződést kötöttünk. Öröklés esetén érint-e engem hátrányosan az Ő adóssága, illetve a fél ingatlant ki örökli és milyen formában? Gondolom, hogy az adósságot is örökli az ingatlannal együtt. köszönettel

gerbera317 # 2019.01.31. 07:27

Roland! Most mit vagy úgy oda?
Ha egy adós vagyon hátrahagyásával hal meg, és a hitelezője erről tudomást szerez, akkor elkezdi keresni az örökös(öke)t, és ha megtalálja, akkor ellene kísérli meg érvényesíteni a követelését. Nyilvánvaló, hogy ezt csak az örökség erejéig teheti.
Ilyen módon, ha valaki örököl, ne csodálkozzon, és főleg ne hőzöngjön, ha a homályos múltból előkerülnek hitelezők! Ha a követelés elévült, akkor úgy jártak, az örökös pedig megmenekült, ha viszont nem évült el, akkor az örökösnek helyt kell állnia. Nem pedig hőzöngenie. Főleg itt nem.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.01.30. 08:48

Duma. Link duma.

Roland1234 # 2019.01.30. 08:43

Beszèltem velük , h most ez hogyan is van miért most talàltak meg ! Azt mondta a hölgy kivel beszèltem ,hogy a közjegyző most adta Àt az ügyet lassan 5 ève h elrendeződőt az öröklödès . Az ügyet intèző közjegyző ennyi ideig ül a dolgon na meg ja a kamatok ami ez miatt keletkezett. Hiàba a csalàd de nem vájkálóink más pénztárcàjában . Ez miatt nem is tudtunk róla h ez van. Ilyenkor mi a teendő .

drbjozsef # 2019.01.29. 20:15

Roland,

Ha OTP Faktoring, akkor valami banki dolog, aminek az elévülési ideje 5 éve.

Az, hogy 2009-ben mondták fel a szerződést, az csak valószínűsíti, hogy elévült, de nem garantálja. Minden olyan cselekmény (fizetési felszólítás igazolható (!!) módon, végrehajtás indítása, per, tartozáselismerés, megegyezés), ami megszakítja az elévülést történhetett is akár, ezt nem tudhatod.

Írj egy levelet az OTP Faktoringnak, hogy a követelésük elévült, ezért nem kívánod megfizetni.

Ha nem évült el, vagy csak bepróbálkozik a cég, lehet küldet egy fizetési meghagyást. Vedd át, és mondj neki határidőben ellen, ugyancsak az elévülésre hivatkozva.
Ez fontos, mert ha nem teszed meg, akkor jogerőssé válhat, és végrehajtatják akkor is, ha elévült a követelés!

Ezután a faktoring eldönti, hogy akar veled pereskedni, vagy sem. Ha azt gondolja, hogy tudja bizonyítani az elévülés megszakadását, akkor perel, és kicsit többet kell fizessél, ha tudják, hogy elévült, akkor valszeg ejtik az ügyet.

Gyakran bepróbálkoznak, hátha valaki nem veszi át, vagy nem időben mond ellen a fizetési meghagyásnak, akkor is, ha elévült a követelésük.

Roland1234 # 2019.01.29. 19:25

Az ál a levèlen amit szintèn nem értek : 2009.05.09 napjánfelmondott szerzödès :
Tehàt azóta nem volt fizetve időközben sajnos elhunyt . Ez màr 9 éve ahogy szàmolok.

drbjozsef # 2019.01.29. 18:12

Roland,

Alapesetben az örökös felel az örökhagyó tartozásaiért. Akkor is, ha később kerül elő, akkor is, ha nem volt benne a hagyatéki végzésben.
Természetesen csak az örökséged erejéig felelsz érte, elsősorban annak tárgyaival, de ha már nincs meg, akkor az értékével is.
De a saját vagyonod terhére már nem kell fizetned.

Mivel kicsit elnagyolva írtál, így nincs esély tippelni arra, hogy esetleg elévülhetett-e a követelés, de simán előfordulhat, így ha arra hivatkozol, és tényleg elévült, akkor nem kell megfizetned a tartozást.

Roland1234 # 2019.01.29. 16:15

Szèp napot.
Nekem olyan problèmàm van ,hohy édesapám elhunyt 5 ève megvolt minden őröksèg stb. Most kaptam egy levelet Otpfactoring tól h tartózàsa van . Amit az örökösnek kell fizetnie kamatokkal együtt szèp összeg . A kérdèsem az h mikor volt a tárgyalàs ingosàg ingatlan stb nem volt szó semmilyen tartozásról, Ès ha nincs fízetve meghaladja a mindenkori min.bért akor 90 nap utàn értesìteni kell . Ez màr 5 ève . Most ez hogyan is van ? Előre is köszönöm .

drbjozsef # 2019.01.18. 19:20

Nemigen.
Az elhunyt nem jogképes, ellene már nem indíthatsz semmit.
Az örökös személye a jogerős hagyatéki végzésig nincs megállapítva jogilag, addig ellene sem.

Fizesd amit kell, gyűjtsd a bizonylatokat, mást nagyon most nem tehetsz.

seatleon # 2019.01.18. 18:38

Az adós most hunyt el nemrégen..Természetesen tudok róla minden adatot.A hagyatéki tárgyalás még hónapok múlva lesz.
Addig tehát semmit nem lehet illetve kell tenni?

drbjozsef # 2019.01.18. 18:12

Az egészen biztos, hogy követelheted.
A kezesként befizetett összeg visszakövetelhető, az örökös az elhunyt jogutódja, tőle is követelheted.

Hogy milyen formában, abban nem vagyok biztos, ezt majd pontosítják az ügyvéd urak.

Felszólítás után szerintem fizetési meghagyásban, majd polgári perben biztosan követelhető.

Hogy a hagyatéki eljárásba bejelenthető-e, mint hagyatéki teher (hiszen ez az elhunyt tartozása), abban nem vagyok biztos. Pedig jó lenne, nehogy a fedezet elillanjon.

Én a helyedben azt tenném, hogy ha tudod hogy hívták az adósodat, melyik hónapban hunyt el, és hol volt az utolsó lakóhelye, hogy megkeresném a MOKK.hu keresőjével az illetékes közjegyzőt, és felhívnám telefonon. Nyilván a konkrét hagyatéki eljárásról nem adhat ki adatot, mert nem vagy illetékes, de kérdezd meg, hogy ilyen tartozás esetén be kell-e, be érdemes-e jelenteni a hagyatéki leltárba, vagy mi mást tehetnél, hogy a követelésedhez juss.

seatleon # 2019.01.18. 17:22

Tisztelt fórum. Egy ismerősömnek kezességet vállaltam,és kb öt éve én fizetem a részleteket. Kb 2 millió forintot fizettem be. Még 6 havi részlet van hátra kb 210 000 ft. Az adós hirtelen elhunyt,egy fél házat a fia örökölt ami kb 2 millió ft ot ér. Kérdésem?Követelhetem e az örököstől az általam befizetett összes törlesztő részletet. Milyen módon?

drbjozsef # 2019.01.17. 13:10

De azért abból a jogutódlást megállapító végzésből csak kap egy példányt. Na, akkor arra kell figyelni.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.01.17. 11:32

Sem fizetési meghagyás, sem kereset nem fog jönni, hiszen végrehajtásban állapítják meg a jogutódi minőségét. A végrehajtás így vele szemben folyik tovább.
Arra kell figyelni, hogy a jogutódlást megállapító végzésben legyen benne, hogy csak az örökség erejéig. Ha ez nincs benne, akkor fellebbezni kell, különben csúnya vége lehet.

drbjozsef # 2019.01.17. 08:20

Klimana,

Megpróbálja.
Ha megállapítják a jogutódlásodat, és jön fizetési meghagyás, vagy per, vagy bármi, akkor egyszerűen csak meg kell majd mutasd a jogerős hagyatéki végzést. Az abban szereplő vagyon erejéig követelhetnek tőled. Ha az nulla, akkor semmit.

Küldd el a banknak is a másolatot ajánlott levélben, és kérd meg őket, hogy szálljanak le rólad.

Figyelj a hivatalos levelekre, mert ha önhibádból nem veszel át valamit, akkor végrehajtható okirat is lehet ellened, amiből már nehezebb kimászni. Ha fizetési meghagyás jön, 15 napon belül ellent kell mondani neki.

Kimana # 2019.01.17. 07:48

Igen. Az vagyok de csak tartozás van amit úgymond örököltem. Semmilyen ingó és ingatlan vagyont nem hagyott rám sajnos csak az otp fele az adósságot. Kvazi a ruháin és a pipere dolgain es egy ket edenyen kivul semmi nem maradt utana.Akkor milyen alapon akarja beszedni tőlem? Nem értem! Most mit tegyek szerinted?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.01.17. 05:59

A jogutódlás megállapítását kérte. Abban meg neki van igaza. Tényleg jogutód vagy. Az örökség erejéig.

Nem mondhattál le az örökségről.

Kimana # 2019.01.17. 05:25

Engedményezést kért ellenem a hagyatéki végzést kiadó közjegyzőtől. Ez szerintem teljesen jogtalan, hiszen nem vagyok felelős a saját vagyonommal az apukám adósságáért mivel csak azt hagyott maga után. Ez a hagyatéki végzésben fehéren -feketén benne van.
Mondjuk ahogy olvasgatom itt a jogi dolgokat, közjegyző is vetett amikor nem közölte velem hogy le is mondhatok az "oroksegrol". Szerintem ez eljárási hiba.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.01.16. 18:42

Jól tudod.

engedményeket kert az otp és éppen ettől a kozjegyzotol.

Hogy mit csinált?

Kimana # 2019.01.16. 17:23

Szeretnék segítséget kérni!
Az édesapám 2016 júniusában hirtelen elhalalozott. Semmiféle ingó és ingatlan vagyont nem hagyott rám kivéve az Otpnel felhalmozott tartozasokat. Amit most rajtam követel a bank. Holott a hagyatéki vegzesben is benne volt, hogy nincs semmiféle örokseg.
Elküldte az OTPnek anno a közjegyző és én is. Úgy tudom, hogy az örökös csupán az örökölt vagyon erejéig felel az elhunyt adósságáert. Ezt egyébként dr. Pusztavari Andrea közjegyző is megerősített ebben akkor amikor a hagyatéki eljárásra sor került . Most mégis engedményeket kert az otp és éppen ettől a kozjegyzotol. Mi a teendőm ilyenkor? Köszönöm előre is a választ!

nonolet # 2018.07.22. 08:02

0.
Akkor örököl a házastárs,

  • ha fennáll a vagyonközösség a halálkor

és/vagy

  • végrendelet alapján is

1.
A hagyatéknak a halálkor éppen fennálló adósság is a része lesz!!!

2.
A örökös az ilyen adósságért az örökségével!!! felel.

3.
Tehát a saját vagyonából-jövedelméből az örökölt adósságot nem kell megfizetnie az örökösnek.

4.
CSAK az örökségből elégítheti ki magát a hitelező.
(a temetési költség is ideértendő)
Ha az örökség nem elég rá, akkor a hitelező "így járt".

- -

Az viszont nem mindegy, hogy:
Az adósság keletkezésekor is együtt éltetek-e már?

Mert, ha igen, akkor a házassággal az adósság is közössé válik, mint egyébként minden más vagyon- és teher szerzés a korábbi együttélés + a házasság ideje alatt.

Nem lesz azonban közös a külön vagyon a házasság miatt sem.
(de azzá lehet tenni)

Illetve lehet kötni házassági vagyonjogi szerződést a vagyoni ügyekről, ha az szükséges vagy ésszerű, vagy valamelyik fél akarja.
Ekkor az lesz érvényes és nem a törvény szerinti fele-fele.

Külön vagyonnak minősül azaz nem lesz fele-fele

  • ami már megvolt a házasság előtt is! valakinek
  • amit valaki örököl
  • amit valaki kifejezetten egyedül kap ajándékba (és nem közösen)
  • ami valakinek a személyes dolga (ruházat, emlékek, stb.)

- -

... és vigyázz, mert másként lehet örökölni újabban!
A gyermekszámtól függően.

1.
Ha leszármazó és szülő nincs vagy nem örökölhetnek,
akkor

  • az örökhagyó házastársa egyedül örököl

2.
Ha nincs leszármazó vagy nem örökölhet, de szülő van és örökölhet
akkor

  • a házastárs örökli a teljes hagyatékból az örökhagyóval közösen lakott lakást és a hozzá tartozó berendezési és felszerelési tárgyakat

ÉS a többi hagyatéknak

  • az egyik felét is az örökhagyó házastársa örökli
  • a másik felét az örökhagyó szülei öröklik

3. Ha van(nak) leszármazó(k),
akkor

  • az örökhagyó házastársa holtig tartó haszonélvezeti jogot örököl az örökhagyóval közösen lakott lakáson és a hozzá tartozó berendezési és felszerelési tárgyakon

(ez a haszonélvezeti joga nem korlátozható, a megváltása sem követelhető)

ÉS a többi hagyatéknak

  • egy gyermekrészét is az örökhagyó házastársa örökli

Ezt úgy kell érteni, hogy ha pl. 2 gyermek van,
akkor a közösen lakott lakáson felüli többi vagyont 2+1=3 részre kell osztani.
Amiből egy-egy rész jár a gyermekeknek, és egy rész a házastársnak.

Nem örökölhet azonban egyik esetben sem az örökhagyó házastársa, ha az öröklés megnyílásakor
a házastársak között az életközösség nem állott fenn,
és az eset körülményeiből
(például különélés időtartama, új kapcsolat, stb.) nyilvánvaló, hogy az életközösség visszaállítására nem volt kilátás.