Üzletrész végrehajtása, értelme


Kovács_Béla_Sándor # 2021.05.20. 08:45

Ja, és feljelentést bárki jó állampolgár tehet, nem kell érintettnek lenni - sem a sikkasztás, sem a hűtlen kezelés nem magánindítványos.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.05.20. 08:43

No, én meg pont arról beszéltem, hogy nem olyan egyszerű kiüríteni egy céget - az jó eséllyel valami bűncselekmény lesz. Hűtlen kezelés vagy sikkasztás.
De elmondthatom részletessebben is gyk.:

  • Ha csak úgy eltűnik a többmilliós házipénztár vagy a tárgyi eszközök, az sikkasztás.
  • Ha dokumentálva vannak az ügyletek, de az ésszerű gazdálkodás elveivel ellenkeznek (ingyenesek, súlyosan ár alattiak, előre láthatólag veszteséggel járnak, fölöslegesek stb.), az meg hűtlen kezelés.
gerbera317 # 2021.05.20. 07:43

Az elvonás sikerének kicsi az esélye. Ha értékes a cég, és ezért értékes a lefoglalt üzletrész is, az - Papinianushoz csatlakozva - árverésen nagyon is érdekelni fogja a tulajdonostársakat, ezért ők pláne nem fogják megengedni, hogy az adós bármit is kivigyen onnan.

papinianus88 # 2021.05.20. 06:46

ha annyira fontos az üzletrész a kötelezettnek, akkor tesz ellene. Amennyiben tudjátok, hogy fontos, akkor rá kell veretni a 4. szakaszban 1%-ért a licitet. Nem fog neki örülni, talán még az előárverezésre jogosult másik tag is kapcsol, és vakulásig nyomkodja a licitet.

Szomorú örökös # 2021.05.20. 03:32

KBS
Látom, nem értitek. A kft. jogi személy, elkülönült jogalany.

Én pont ezért próbáltam elmagyarázni, hogy mert az ügyvezető ellen, mint magánszemély, végrehajtás van és a kft. üzletrészét lefoglalják, attól még hiába többségi tulajdonos, a kft. vagyontárgyai nem az ő kizárólagos tulajdonát képezik - az a kft vagyontárgya, így a többi tulajdonosé is - ergo a végrehajtó nem teheti csak úgy rá a kezét. És az ügyvezető eleve a többi tulajdonos hozzájárulása nélkül nem is igazán értékesítheti szerintem a kft. vagyontárgyait.

Nem beszélve arról, hogy ha egy jelentős értékkel bíró kft-ről beszélünk, akkor vajon miért is lenne ellene felszámolás, amiről egyedül csakis a kérdező beszél. Azért, mert az ügyvezető ellen végrehajtási eljárás van, még nem elég indok a felszámolás megindítására.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.05.19. 18:47

Látom, nem értitek. A kft. jogi személy, elkülönült jogalany.

Találkoztam már olyannal egyébként, aki szintén azt gondolta, hogy az egyszemélyes kft. ügyvezető tagja nem követhet el sikkasztást, hűtlen kezelést a cég sérelmére. Hat évet kapott jogerősen.

Szomorú örökös # 2021.05.19. 17:57

Kogeza

Na jó, de a többségi tulajdonos adós az ügyvezető.

Ettől még akkor sem lehet egyszemélyben őt kezelni, mint kft-t.

Szomorú örökös # 2021.05.19. 17:56

KBS

Na de itt az üzletvezető, mint magánszemély ellen indul a végrehajtás. Ez esetben miért is játszana hűtlen kezelés meg sikkasztás, amikor szó nincs felszámolásról? Csak azért lenne ez, mert az egyik tulajdonos üzletrészét a végrehajtó lefoglalta? Milyen alapon büntetné így a többi tulajdonos(oka)t? :-O

Kogeza # 2021.05.19. 17:40

Na jó, de a többségi tulajdonos adós az ügyvezető...

Felszámolás esetén pedig a végrehajtást kérő nem is lesz hitelező, úgyhogy a szerződés érvénytelenségét sem kérheti.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.05.19. 17:19

A hűtlen kezelés, a sikkasztás bűncselekmény, de felszámolás esetén a fizetésképtelenséget évekkel megelőzően kötött szerződések érvényessége is megkérdőjelezhető.

Szomorú örökös # 2021.05.19. 16:00

Kogeza

Laikusként én úgy gondolom, hogy a kft. üzletrész nem teljesen azonosan kezelendő a kft. tulajdonában lévő tárgyakkal. Főleg hogy ha jól értettem, az illető nem egyedüli tulajdonos. A többi tulajdonosnak is joga van ugyanis ezekhez, így eleve a „vagyonkimentés” és „fedezetelvonás” kifejezések nem igazán egyértelműek jelen esetben szerintem. De mint írtam, ez csak egy laikus megjegyzés részemről.

Kogeza # 2021.05.19. 15:39

Kedves Fórumtársak!

Adós egy jelentős értékkel bíró kft. többségi tulajdonosa (tagja) és egyben ügyvezetője.

Az adós ellen végrehajtás indul, és az adós kft.-ben lévő üzletrészét a végrehajtás során lefoglalják.

Meg lehet akadályozni valahogyan, hogy a kft. vagyonát kimentse az adós, így pl. a kft. tulajdonában lévő ingatlanokat értékesítse, elajándékozza, stb.? A fedezetelvonás a kft. vagyona kapcsán szóba jöhet, ha csak a tulajdonos adós ellen van végrehajtás?

Tudom, hogy a kft. vagyona a tulajdonostól elkülönült vagyon, de azért mégis várom a véleményeket, esetleg javaslatokat, hátha...

Köszönöm!

lewho # 2019.01.25. 11:08

Ha sikeresen árverezik az üzletrészét, akkor a vevő lesz a tulajdonos.

gerbera317 # 2019.01.25. 09:22

A cég szempontjából lényeges lehet, hogy az üzlettársak meg a pályázatot elbírálók nézegetni szokták a cégnyilvántartási bejegyzéseket, és bizony fenn szoktak akadni a végrehajtásos, illetve az üzletrész lefoglalásáról szóló rovatok tartalmán.
Az árverésnek mindig van érteleme. Ha sikeres, azért; ha többszöri sikertelen, akkor meg azért.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.01.24. 15:25

Nemigen értem, mire vagy kíváncsi.

szabozsofi27 # 2019.01.24. 13:27

Sziasztok,

lenne egy olyan kérdésem, hogy ha egy magánszemély, aki egy cégben tulajdonos (pl: 1/1) és ellene a végrehajtó az üzletrész lefoglalását foganatosítja, akkor az mit jelent a cégnek? Van-e bármi negatív következménye?

Eseltelges üzletrész árverése mit jelenthet a cégnek, illetve van-e értelme?

Zsófi