Volt lakó tartozásai

Brekk12 # 2019.02.28. 17:45

Üdvözlet! Nem találtam konkrétan régi topikokban hasonló esetet, ezért segítséget kérnék:
Volt egy régi barátom, akinek szüksége volt egy állandó lakcímre személyi kölcsönhöz (1m ft), szülei miatt (nem itthoni magyar). Megbízható embernek ismertem, egyik legjobb barátom volt egy évtizede már, ezért engedtem neki, hogy bejelentkezhessen hozzám. Semmi több nem történt az én részemről, nem kezeskedtem, nem folytam bele a hitelfelvételébe. Ezek után ő kiment külföldre dolgozni, és pár hónap után abbahagyta a törlesztést és később a kapcsolatot is megszakította (igen tudom, végtelenül naiv voltam, fiatalságom nem mentség). December közepén jött egy felszólítás a nevére. Jeleztem neki, hogyhogy nem fizettél és januárban ő kijelentkezett a címemről (ellenőriztem, tényleg nincs a címemen már, mint lakó), tehát már nem lakik ezen a címen hivatalosan sem (nincs neki magyar lakcíme tudtommal jelenleg). Voltam bent a banknál, és mindezt elmondtam nekik, és azóta is járok a levelekkel, amit kapok, hogy ne erre a címre küldjék. Ma már a követeléskezelőtöl jött levél.
Ezzel párhuzamosan mikor elment, adott pénzt hogy a telefonelőfizetését fizessem, amíg távol van (nem hivatalosan). Az erre adott összeg elfogyott, és mivel gondolom esze ágában sem lesz visszajönni Mo.-ra, ezzel most kezdenem kell vmit.
A kérdéseim:

1. A banki hitellel kapcsolatban mire számítsak? Nyilván felhívom a kezelőt meg járok be a helyi fiókba, és jelzem nekik (továbbra is) hogy emberük már nincs itt, hivatalosan sem. Mivel életvitelszerűen sem élt itt, ingósága sincs itt, lakás tulajdonosa nem ő. Mit tehetek még? Mire számíthatok ilyenkor? Kijönnek a végrehajtók, és mit tesznek? Mivel nem engem értesítenek, nem is fogom tudni, mikor jönnek ki (az ide kapott hivatalos leveleit meg tudtommal nem szabad felbontanom, de átvenni a postán amúgy sem tudom, az értesítőkkel rohangáltam eddig). Attól tartok, hogy bejönnek a lakásomba, amíg nem vagyok itthon és elviszik, amit el tudnak. Mondjuk ahogy utánanéztem, a lakás biztonságban van, mivel nincs hozzá köze.
  2. Ha bemegyek a szolgáltatóhoz a telefonszámlák ügyében, és ott is jelzem a jelenlegi állapotot, megüthetem a bokám azzal, hogy fizettem az ő csekkjeit? Saját pénzt már nem vagyok hajlandó erre áldozni, ő meg nem fogja lemondani, így tulajdonképpen kapnám örökké a csekkeket, és végül az is egy végrehajtónál kötne ki. Ez esetben, mivel fizettem sokáig, valami módon követelhetik, hogy fizessem a számláit, később a tartozást (az ő nevén van az előfizetés, ahhoz nincs közöm, még csak nem is annál a szolgáltatónál vagyok személy szerint).

Minden segítséget köszönök.

gerbera317 # 2019.03.01. 08:59

Brekk, neked nem a naivságod a legnagyobb problámád, hanem a grafomániád! A te kérdésed ennyi:
"Szívességből megengedtem egy barátomnak, hogy bejelentkezzen hozzám. Azóta már kijelentkezett, tudtommal küldöldön lakik, belföldi címe nincs is neki. Helytállásra kötelezhető vagyok-e a hitelezőivel szemben?"
A válasz: Nem.