Jogtalan letiltás


rzsr # 2019.08.27. 05:27

Váláskor az exemhez kerültek a gyerekek, és a bíróság az ítélete meghozatalakor 2 havi gyerektartásdíj elmaradást állapított meg. Az ítéletbe benne van, hogy fizetésletiltással történjen a gyerektartásdíj és annak hátralékainak megfizetése. Ez rendben is történt, 2017re a hátralék kifizetődött a munkahelyem továbbra is tiltja a gyerektartást. Ám a közelmúltban kaptam egy végrehajtói leveket, hogy nem fizettem meg a hátralékot, ezért a két havi összeget egyben fizessem meg. Én megkerestem a végrehajtót, és eomondtam, hogy letiltással vonták a fizetésemből (Magyar Államkincstár), és ezt a bérjegyzékeimmel bizonyítani is tudtam. Ezt viszont az exem nem fogadta el, szerinte továbbra is tartozok, így azzal szembesültem, hogy ismét fizetésletiltást adtak ki a jövedelmem 50%ig! Egy olyan összegre, ami ki van fizetve! Nem is tudtam megtenni, hogy nem fizetek, hiszen letiltással megy minden a mai napig! Azt mondták menjek bíróságra. De a fizumat addig is tiltják! Hogy lehet ilyen a mai világban? Melyik bíróságra kell beadni? Ahol én lakok, vagy ahol az exem? Felháborító, hogy ez lehetséges a mai világban! Hogy kaphatom vissza a letiltott pénzemet és hogy lehet leállítattni a letiltást? A végrehajtó nem csinál semmit, ő csak azt hajtogatja hogy fizessek. Köszönöm segítségüket!

gerbera317 # 2019.08.27. 13:21

Azt írod, hogy az exed nem ismeri el az itt leírt teljesítésedet, pedig bizonyítottad. Valószínűleg már megvolt a Vht. 41. § szerinti eljárás. A végrehajtó erről szóló megállapításával végrehajtás megszüntetése vagy korlátozása (attól függ, mit akarsz) iránti pert kell indítani a végrehajtó ellen. A keresetet annál a bíróságnál kell előterjeszteni, aki a végrehajtást elrendelte.
A végrehajtónak az a dolga, hogy behajtsa azt a tartozást, amire a végrehajtást elrendelték. Ennek az ellenkezőjére te nem utasíthatod, ellenben a te kérelmedre utasíthatja a bíróság (például végrehajtást megszüntető végzéssel). Jól mondták tehát, hogy menj a bíróságra. Én csak egyet kérdezek: Miért itt vagy, miért nem a bíróságon?

alsovonal # 2019.08.28. 09:27

Kedves gerbera!

Egy ismerősöm ügyében kérek tanácsot.

Tegnap kapott kézhez egy felhívást a végrehajtótól és egy foglalási jegyzőkönyvet a a tulajdonában levő gépjárművel kapcsolatban, utóbbiban becsértékkel. (Ezt megelőzte egy részletfizetés, amit nagyon botor módon egy idő után nem /tudott/ teljesített.)

A kérdése az volt hozzám, hogy a T. végrehajtó szabályosan járt-e el, hogy kérte a munkáltatójától a letiltás foganatosítását s azzal egyidejűleg lefoglalta a gépjárművét is.

Köszönjük a választ!

alsovonal # 2019.08.28. 09:37

OFF: Ma van ügyfélfogadás a végrehajtónál, 8-12-ig. A levélen feltüntették, hogy csak telefonos időpontegyeztetés után lehet személyesen befáradni.

8 óra óta 54 kimenő hívást kezdeményezett ezidáig, sikertelenül.

Robot felveszi, majd foglalt...

ON

gerbera317 # 2019.08.28. 09:50

A főszabály az, hogy ha az adós akár csak egy részletet is elmulaszt, a végrehajtás külön értesítés nélkül folyik tovább. És általában nincs több lehetőség részletfizetésre. Aki nem hiszi, járjon utána.

alsovonal # 2019.08.28. 10:45

Igen, ezt tudom. Ő figyelmetlen volt, azt gondolta pár nap "belefér". Nem fér.

Viszont a legfontosabb kérdés az volt, hogy a letiltás foganatosítása és a gépjármű foglalása párhuzamosan jogszerű eljárás-e. Erre van valakinek rálátása esetleg?

Megkérdezné szívesen a végrehajtót is, de a 8 napos jogotvoslati idő alatt esélytelen lesz elmennie hozzá. 58 hívás ál megunta.

gerbera317 # 2019.08.28. 14:33

Jogszerű. De ha ezek mellé a házát is lefoglalják, mind a kettőt, meg a bankszámláját is, hogy és még helyszíni ingófoglalás is történik, az is jogszerű! A jogorvoslati kérelem előterjesztésére pedig nem nyolc nap áll rendelkezésre, hanem tizenöt.

alsovonal # 2019.08.28. 15:07

Ingatlantulajdonról nem tudok.

Hopsz, letiltás mellé hatósági átutalási megbízás is? Fincsi.

Továbbítom, köszi.

15 nap és 15 ropi, de én a kicsit több mint két hét alatt se látom esélyesnek, hogy bejusson a vh. irodába. :D

rzsr # 2019.08.28. 16:03

Hétfőn elküldtek a bíróságról, nem volt már sorszám. Tegnap letöltögettem mindent, ma pedig beadtam a keresetet. Azt nem tudták megmondani, mikorra várható az első tárgyalás. Sajnos addig is megy a letiltás.

gerbera317 # 2019.08.28. 16:23

Most látom, hogy a telefon átirta a közlendőmet. A pert nem a végrehajtó ellen kell megindítani, hanem a végrehajtást kérő ellen.