Végrehjatás másképp


Kovács_Béla_Sándor # 2020.01.04. 21:13

Lefoglalt ingatlanon építkezni már elsőre se tűnik jó ötletnek.

krystyna # 2020.01.04. 20:50

Nem is tudom. Tekintsük a folyamatot:

  • megtörténik az építés
  • aki az építtető volt (haszonélvező) nyilván szeretné, hogy tulajdonjog szerzése hivatalos legyen (így pl. használatbavételi engedélyt is kér)
  • mivel az így szerzett tulajdonjog mentes kell, hogy legyen a végrehajtástól, a földhivatalnál ennek megfelelően kell megtörténnie adott tulajdoni hányadra a tulajdonjog bejegyzésnek
  • elképzelhető, hogy ezen a ponton felkapja a fejét a végrehajtó és a végrehajtást kérő is, hiszen a hirdetményt is módosítani kell, mivel így már pl. nem is 1/1 tulajdoni hányadra menne a végrehajtás hanem pl. 11/16-ra.
gerbera317 # 2020.01.04. 20:33

Hogyan lesz ebből per, és ki indítja az meg ki ellen?

krystyna # 2020.01.04. 19:59

Tisztelt Fórumozók!

Tegyük fel, hogy van egy végrehajtás alatt lévő ingatlan (családi ház) mely túl a harmadik sikertelen árverésen jelenleg passzív státuszú (folyamatos hirdetmény).Ha az ingatlan haszonélvezője(a tulajdonos beleegyezésével) tetőtérbeépítést vagy emeletráépítést csinál az ingatlanon, akkor (bírósági eljárás után) a tulajdonjog szerzés a haszonélvező részéről egyértelműen megtörténik?
(A tulajdoni lapon szereplő végrehajtási jogosult hozzájárulása nem kell az építéshez az önkormányzat tájékoztatása alapján)

Másik kérdés: az emeltráépítés/tetőtér beépítés kétféle módon lehetséges. Önálló lakásként, vagyis a az eredeti lakástól függetlenül ill. az eredeti lakrészben feljáratot kialakítva mintegy bővítésként, tehát nem független, önálló lakrészként. A bírói ítélkezés kedvező kimenetelét remélve van-e különbség a két építés közt?

Előre is köszönöm a választ!