Bűnügyi költség 9 év után? Help!


Ricsi198 # 2021.03.04. 10:47

Üdvözletem!
Érdeklődni szeretnék olyan ügyben hogy kabitószer fogyasztása miatt elküldtem engem elterelésre végigjártam ott mondták hogy nem kell bűnügyi költséget fizetni mivel ugye megszűnt az eljárás. Ennek ellenére küldtek nekem egy levelet tavaly januárba hogy 110-120ezer forint bűnügyi költség megfizetésére köteleznek. Eddig nem igazán foglalkoztam vele bejelentve dolgozok a fizetésemből se vonták meg semmi behajtási céllal nem érkezett se levelem se semmi. Csak most szüleim lakást akarnak venni a nevemre és nem szeretném hogy ráterheljék. Ebben az ügyben voltunk négyen ketten nem járták végig az elterelést azóta sem kaptak semmi ketten végig jártuk mi meg megkaptuk én tavaly januárban mint mondtam a másik személy pedig idén januárban.
Mit tudok tenni ez ügyben?

alsovonal # 2020.03.25. 15:53

A kérdésedet elég egy topikban feltenni, a végrehajtási kérdésekben leírtad ugyanezt a bejegyzést, tőlem telhetően részletes választ adtam.

Ha volt büntetőügyed tudod, hogy vannak jogra specializálódott szakemberek akiket ügyvédnek hívnak. A bejegyzésed szerint van ügyvéded, viszont nem biztos hogy egy büntetőjogász átlátja a dolgot.

Minden esetre bekopizom a válaszom ide is, táplálkozz abból, vagy az itteni hozzáértő felhasználók tanácsából, ha a drága jó ügyvéded egy félmondattal elintézett.

“Az elévülés sosem jár alapból, mindig hivatkozni kell rá.

„Milyen végrehajtási eljárás ha nem kaptam semmi levelet 9 év alatt?”
Nem értesítenek minden szir-sz@rról. Nem tekinthetők végrehajtási cselekménynek az ügyviteli jellegű intézkedések, csak azok, amelyek a követelés érvényesítésére irányulnak. Így megszakítja az elévülést a nyilvántartásokat vezető bíróságok és hatóságok megkeresése az adós végrehajtás alá vonható vagyonának felkutatása miatt, a végrehajtást kérőnek az adós végrehajtás alá vonható vagyonára vonatkozó beadványa, a végrehajtást kérő részéről a végrehajtás foganatosításának sürgetése, az adós végrehajtás alá vonható vagyontárgyának lefoglalása, az árverés kitűzése, az árverés lefolytatása, a végrehajtást kérő részéről a jogutódlás megállapítása iránti kérelem előterjesztése és a befolyt összegek felosztása és kifizetése, és a végrehajtási cselekményekkel kapcsolatos jogorvoslati kérelmek előterjesztése.
A korábbi gyakorlat szerint, a bűnügyi követelés behajtása során úgy tudom, hogy az elévülést hivatalból kellett figyelembe venni...
Viszont a Vht. 57. § (2) bekezdése értelmében akkor kell hivatalból észlelni az elévülést, ha az alapjául szolgáló követelés elévülését is hivatalból kell figyelembe venni. Bűnügyi költség elévülését most már csak kérelemre – elévülési kifogás elbírálása során – lehet figyelembe venni.
A gazdasági hivatalok legtöbbször nem 5 évre teszik nyilvántartásba a Vht. 52. § d) pontja szerint behajthatatlanság miatt szünetelő iratokat, hanem ennél kevesebb időre.
Vannak itt nálam sokkal okosabbak, de szerintem simán megtörténhet, hogy ez még egy nem elévült követelés. Ingatlanod most biztonságban van a veszélyhelyzet miatt, de ez nem tart örökké. Javaslom a levélen szereplő NAV-os ügyintézőt szépen megkérni telefonon vagy írásban (előbbi most hatékonyabb), hogy az ügy iratait küldje meg. Lesz időd tanulmányozni.”

Adamus # 2020.03.24. 20:08

Tisztelt Fórumozók!
2008-ban fiatalkorúként elkövettem egy bűntényt, mely tárgyalása és lezárása 2011-ben volt. Ekkor bűnügyi költség megfizetésére szólítottak fel. Azóta, tehát 9 év alatt egyetlen levelem sem érkezett ezzel kapcsolatban. Majd ma a NAV-tól kaptam egy levelet, tárgy: Törvényszéki ügyátadás fizetési felszólítás címmel.
A levélben elmondják, hogy a törvényszéki végrehajtók által megindított végrehajtási eljárásokat a jövöben a NAV folytatja tovább. (Milyen végrehajtási eljárás ha nem kaptam semmi levelet 9 év alatt?)
A bűnügyi költség (bíróság, ügyészség, nyomozóhatóság) összege 425.657 Ft.
Ezekre hivatkoznak:
CLIII. 11. 1l.§, 29. §(1)6. és 9-21. pontjai, 30.§ (1)-(2) bekezdése, 31. §(1) bekezdése, 125/A-G §-ai, az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény 198.§

Kérem tisztelettel segítsenek. Az ügyvédem azt mondtam, ha elévült egy tartozás akkor is küldenek levelet. Kell erre válaszoljak? Ha igen, mit? Ha nem, akkor mi a következő lépés? Lakás van a nevemen.
Köszönöm szépen!