„kérni, hogy kiszálljon az árverésből, visszakapni az előleget”
Kiszállni csak olyan árverésből lehet, ahol még nem zárták le a licitnaplót, és ha van a tiednél magasabb vételi ajánlat. Ezt a licitnaplót azzal zárta le a végrehajtó, hogy te vagy az árverés nyertese. Azonban még nem fejezte be az árverés megtartását, mivel nem készült ez a jegyzőkönyv. (Gy.k.: az árverés a licit kezdetétől az árverési jegyzőkönyv aláírásáig tart, ugyanúgy, mint amikor még nem elektronikusan, hanem szobában tartották, nagy csődülettel. Az "először-másodszor-senkitöbbetharmadszor" elhangzott, a kalapácsütés megtörtént, és kihirdették, hogy te vagy az árverés nyertese. Innen sem akkor nem volt, sem most nincs lehetőség visszatáncolásra, csakis az előleged elvesztése árán, valamint, ha az ingatlan később kevesebbért sikerül eladni, a különbözetet is köteles leszel megfizetni.
Az mitől van, hogy a szerinted hasznos információ az hasznos tájékoztatás, a szerinted(!) haszontalan (egyébként szintén hasznos) információ pedig "oktatás"?
Végrehajtási előleg visszafizetése
@gerbera317
@Grave7
köszönöm a kioktatást, de érdemlegest választ nem kaptam.
Bocsi de én csak egy logikusan gondolkodó mérnök vagyok, nem jártas a jogi ügyekben.
Csak az érdekelt, hogy az árverési vevőnek van-e jogában :kérni, hogy kiszálljon az árverésből, visszakapni az előleget, mert nem írta alá a jegyzőkönyvet, a végrehajtás fel függesztve PP miatt.
„a végrehajtási eljárás fel lett függesztve”
Ez új, ezt eddig nem mondtad. Így már jogszerű, hogy a végrehajtó nem tartja meg az árverést.
„de nem teheti (azt mondja)”
Jól mondja. A többit Grave megírta.
@Grave7
Az árverési vevőnek nem volt alkalma aláírni már több mint 3 hónapja mert per lett indítva és a végrehajtási eljárás fel lett függesztve.
Mi kértük a végrehajtót, hogy adja vissza az előleget mert nem a hibánkból van, és törölje el a végrehajtási eljárást, de nem teheti (azt mondja)
Ezért érdekel, hogy ilyen esetben a jogszabály nem védi az árverési vevőt? Semilyen cikkelyre nem tud hivatkozni, hogy csorbulnak a jogai?
@Zoli&Vali: Az árverési vevő csak úgy "állhat el" az árveréstől, hogy határidőben nem írja alá az árverési jegyzőkönyvet és nem fizeti meg a vételárat sem, ezzel pedig elveszti a befizetett előlegét.
Kérj írásos választ a végrehajtótól, hogy miért nem írhatod alá az árverési jegyzőkönyvet.
Valószínűsítem, hogy a válaszban szerepelni fog a "felfüggesztette" szó is.
OFF
végrehajtás =/= árverés
Vht. = 1994. évi LIII. törvény a bírósági végrehajtásról
Miért használsz rövidítést, amikor azt sokkal munkaigényesebb leírni, mint végigírni a szót? (VHT-tól: "shift V shift H shift T kötőjel tól" vs egyszerűen leírva: végrehajtástól). Ha telefonról írsz, az még ennél is bonyolultabb.
ON
Te most komolyan azt hiszed, hogy nem értettem a kérdésedet, és hogy nem arra válaszoltam?
A végrehajtás megvolt, mi nyertük, de jegyzőkönyvet nem írhattunk alá mert kifogás lett beadva a bíróságon ami el lett utasítva , de ekkor pert is indított az adós a VHT megszüntetéséről.
A végrehajtótól kértük írásban az előleg visszafizetését és az árverés megszüntetését, de nem hajlandó míg a per tart.
Ez lett volna a kérdés, hogy az árverési vevőnek áll e jogában elállni a VHT-től ilyen esetben és visszakérni /kapni az előleget vagy egyáltalán semmi joga nincs és hónapokig húzhatják az ügyet?
Szegezd a kérdést egyenesen a végrehajtónak, hogy "most akkor méltóztatik megtartani azt a k.szott árverést vagy sem? Mert ha nem, akkor vonja vissza a k.szott hirdetményét, és térítse vissza az árverési előleget, ha viszont megtartja, akkor ne húzza az időt, mert olyan kifogást tolsz be a mulasztása ellen, hogy amíg él, megemlegeti!" Mondd meg neki így!
Tisztelt Ügyvéd Úr,
három hónapja múlt a árverezés óta de a jegyzőkönyv aláírására nem került sor mert kifogás lett beadva az adós részéről a bíróságra,ami el is lett utasítva, de ekkor az adós pert indított ami még folyamatban van.
Kérdésem:
Van-e joga (jogszabály szerint)az árverést megnyerőnek az előleg visszakérésére a végrehajtótól ill. megszüntetheti-e a végrehajtást a végrehajtó ilyen esetben ?(ha igen melyik jogszabály szerint?
Előre köszönöm a válaszát
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02