Parkolási bírság: 7 ezerből 112 ezer


gerbera317 # 2021.05.20. 08:07

mi van akkor, ha nincs fotó arról, hogy tettek a szélvédőre csomagot
Nyugodj meg, van ilyen fotó. Mindig van. Egyébként, a fővárosban bevett gyakorlat, hogy a fotó után eltulajdonítja a parkolóőr a mikuláscsomagot. (Érthetetlen, miért, hiszen ennek a következményéből nemigen származik neki haszna.) Csakhogy ellenkező bebizonyításig csak te állítod, hogy nem volt mikuláscsomag, ezzel szemben a követelés jogosultjánál pedig ott van a kihelyezett mikuláscsomagról készített fotó.
A kérdésem az, hogy ha megdől a kézbesítési vélelem
De miért dőlne meg? Te magad ismered el, hogy a tulajdonost bejelentési mulasztás terheli. A polgárjog alapelvei között ott van az is, hogy magának felróható magatartására előnyök szerzése végett senki nem hivatkozhat. Miért járna a nyilvántartót jóhiszeműen megkereső jogosulttal szemben előny annak, aki nem jelenti be a nyilvántartó hatóságnak a lakcíme megváltozását?
Ha mégis helyt adna a közjegyző a kézbesítési kifogásnak, akkor törölni fogja a fizetési meghagyás jogerősítő záradékát, majd emiatt vissza kell vonnia a végrehajtási lapot, ami a végrehajtás megszűnésével egyenértékű. A végzésében rendelkezni fog arról is, ki viseli az addig felmerült költségeket.
Ezt követően a fizetési meghagyást kézbesítteti a kötelezett újonnan közölt címére, és ha az ellentmond, akkor perré alakul a dolog. Azt a pert pedig jó eséllyel a parkolótársaság fogja megnyerni.
A parkolási díjas végrehajtások általában 65-80 ezer forintos össztartozásos ügyek, de az itt közölt 112 ezer sem túl ritka. A nagy szórás oka az előzményeljárásban felmerült (vagy felszámított) költségek közötti különbségben rejlik.

caulfield2 # 2021.05.19. 06:26

Sziasztok,

Jogász végzettségű, de nem praktizáló magánszemélyként kérem a segítségeteket a következő ügyben.

2020. augusztus 5-én megbüntettek minket a IX. kerületben 7 ezer forintra, mert nem volt érvényes parkolójegyünk. (A parkolás a pandémia alatt abban a hónapban pont megint fizetős volt.)

Erről azonban semmilyen tájékoztatás nem jutott el hozzánk.

Nem volt "mikuláscsomag" a szélvédőn és fizetési felszólításokat sem kaptunk. Mint utóbb kiderült, azért nem, mert a párom kocsija még egy régi, óbudai címre volt bejegyezve, ahová a felszólítások és végül a fizetési meghagyás ment.

Mi már csak a végrehajtó felszólítását kaptuk meg a IX. kerületi címen, hogy fizessünk be 112 ezer forintot.

Felhívtam a közjegyzői irodát és beszámoltam nekik a történtekről. Ők azt tanácsolták, hogy írjunk nekik és döntsük meg a kézbesítési vélelmet.

A kérdésem az, hogy ha megdől a kézbesítési vélelem, akkor ki viseli a végrehajtó, illetve a közjegyző költségeit? Tudunk-e ezekből a költségekből faragni, vagy csak egyéb járulékos költségek fognak belőle származni?

Mellékszál, de az önkormányzatot képviselő ügyvédi iroda tájékoztatása szerint mindenképpen nekünk kell a költségeket viselni, illetve arra is van bírósági gyakorlat, ha nem volt mikuláscsomag a szélvédőn, mert pl. levette valaki, mert attól még küldtek fizetési felszólításokat. Felmerül bennem a kérdés, hogy mi van akkor, ha nincs fotó arról, hogy tettek a szélvédőre csomagot és megdől a kézbesítési vélelem?

Köszönöm, ha idáig elolvastad, és minden segítő szándékú hozzászólást szívesen veszünk.

Üdv,

Laci