vissz - visszvégrehajtás?


KrajcsakKaroly # 2021.06.06. 19:36

Köszönöm.

gerbera317 # 2021.05.23. 12:06

Visszvégrehajtásnak egyetlen esetben van helye: ha a végrehajtást a Vht. 56. § szerint korlátozzák vagy megszüntetik. Mivel ennek az alapja az, hogy a jogerős végrehajtandó határozatot más határozat jogerősen hatályon kívül helyezi, ezért elméletileg lehetséges, hogy a hatályon kívül helyezett határozatot is hatályon kívül helyezi újabb határozat, és így vissz-visszvégrehatjásnak lehet(ne) helye. Nincs rendelkezés arról, hogy ilyen ne lehetne. Hogy a gyakorlat mit hoz, az egy másik dolog. A végrehajtónak általában már a visszvégrehajtásnál sem világos, hogy mit kell visszvégrehajtani, egy esetleges vissz-visszvégrehajtásnál pláne nem fogja tudni. Így ő valószínűleg azzal intézné el a töketlen felek és az egymás intézkedését hatályon kívül helyező bíróságok töketlenségét, hogy minden egyes intézkedése előtt a végrehajtást foganatosító bíróságtól kér állásfoglalást vagy utasítást, s így két intézkedés között akár fél-egy-másfél év is eltelhet. És ez nem a végrehajtó hibája, hanem a feleké, akik nem tudják a vélt vagy valós igazukat úgy a bíróság elé vinni, hogy a bíróság elsőre jó és végrehajtható határozatot hozzon.

KrajcsakKaroly # 2021.05.23. 11:32

Tisztelt Fórumozók!

Folyamatban lévő visszvégrehajtás blokkolására alkalmas-e egy olyan felülvizsgálati ítélet, amelyik a folyamatban lévő visszvégrehajtás előzményeként lefolyt végrehajtás során érvényesített követelés jogosságát állapítja meg?
Pontosan hol és pontosan mit kell kérni ilyen esetben a visszvégrehajtás leállítása, megszüntetése végett?
Visszvégrehajtással szemben van-e helye visszvégrehajtásnak? (vissz-visszvégrehajtásnak?)

(Előtörténet:
Másodfokú bíróság marasztaló kiegészítő ítéletet hoz. Ezt felp. végrehajtás útján érvényesíti. Majd a végrehajtásra alapot adott marasztaló kiegészítő ítéletet felülvizsgálat során hatályon kívül helyezik és az ítéletkiegészítési kérelmet elutasítják. Visszvégrehajtást elrendelik.
Majd:
Felp. külön perben próbálja érvényesíteni ugyan azt az igényt, amit az ítéletkiegészítés során. Alp. beszámítást kér a már megfizetett (tőle behajtott) összeg erejéig. A fellebbvitel során ugyan felp. igényét elutasítják, de beszámításra tekintettel, az alp. által már megfizetett (az alp-től már végrehajtás útján a per előtt behajtott) jogos követelés miatt.)

Mi a rendezés módja ilyenkor?
Végrehajtási, visszvégrehajtási költségek ilyenkor hova terhelődnek? min múlik, hogy hova terhelődnek ?