Elhunyt személy utáni végrehajtás


gerbera317 # 2021.10.05. 08:38

megküldjük a halotti anyakönyvi kivonat másolatát a végrehajtó irodának, és meglátjuk
Először is: nem a végrehajtói irodának, hanem a végrehajtónak. Másodsorban: Ha csak "megküldöd", az arra jó, hogy a végrehajtó észleli, hogy az adós elhunyt, és lefolytatja a Vht. 39. § (4) bek. szerinti eljárást, és a végén majd csak annyit fogsz "meglátni", hogy küld neked, mint jogutódnak egy felhívást, hogy fizesd meg a tartozásodat. Ha elévüléssel akarsz szabadulni, akkor nagyon kevés az, hogy "megküldjük, és majd meglátjuk, hátha". Így nem fogod meglátni azt a "háthá"-t.

papinianus88 # 2021.10.05. 08:34

Annyit még hadd kérdezzek, hogy mit jelent, hogy "követelés érvényesítésekor a hagyaték tárgyai vagy hasznai nincsenek az örökös birtokában"? A hagyaték egy vidéki lakás negyed része, ami a nevemen van. Én nem ott élek, viszont van teljesen saját jogú ingatlanom, ahol lakom. Rátehetik a kezüket a lakásomra?

Azt jelenti, hogy - jelen esetben - az ingatlant értékesítetted ( amelyre kiterjed a felelősséged ) , így az már nincs a tulajdonodban. Ebben az esetben folytathatnák a saját vagyontárgyaidra, persze ott is van egy fék: öröksége erejéig.

Lehet az örökhagyónak 800 millió forintos tartozása is, ha az örököse 1/986-od tulajdoni hányadú ingatlant örökölt, és ezen ingatlan a tulajdonában van, akkor ezen ingatlanból nyerhet kielégítést a jogosultak köre. Ezt árverezné a végrehajtó.

bibi76 # 2021.10.05. 06:46

Kedves papinianus88, köszönöm a kimerítő választ! Akkor első lépésként megküldjük a halotti anyakönyvi kivonat másolatát a végrehajtó irodának, és meglátjuk, hátha.

Annyit még hadd kérdezzek, hogy mit jelent, hogy "követelés érvényesítésekor a hagyaték tárgyai vagy hasznai nincsenek az örökös birtokában"? A hagyaték egy vidéki lakás negyed része, ami a nevemen van. Én nem ott élek, viszont van teljesen saját jogú ingatlanom, ahol lakom. Rátehetik a kezüket a lakásomra?

bibi76 # 2021.10.05. 06:36

*130e

papinianus88 # 2021.10.05. 06:33

A polgári törvényről szóló 2013. évi V. törvény 7:96. §-a (1) bekezdésének első mondata szerint, az örökös a hagyatéki tartozásokért a hagyaték tárgyaival és annak hasznaival felel a hitelezőnek (cum viribus felelősség).

Amennyiben a követelés nem évült el (pontosabban nem tudod elérni, hogy a végrehajtás megszüntetésre kerüljön, az elévülés tényéből következően), az ingatlant nem értékesítetted, akkor semmi mással nem felelsz, csak ezzel a vagyontárggyal. Ha ez neked nem fontos vagyontárgy, akkor árverezze csak a végrehajtó. Persze a jogutódlás elengedhetetlen ebben az esetben.

A végrehajtást kérő abban az esetben kérelmezhetné az örökösök tekintetében - a hagyatékátadó végzésben konkretizált hagyatékon kívül - az egyéb vagyontárgyak felkutatását, amennyiben a Ptk. 7:96. §-a (1) bekezdésének második mondata szerint a követelés érvényesítésekor a hagyaték tárgyai vagy hasznai nincsenek az örökös birtokában, annyiban az örökös az öröksége erejéig egyéb vagyonával is felel (pro viribus felelősség).

Azért érdemes lenne megtekinteni az iratokat. Mikor kezdődött a szünetelés, vagy folyamatban volt a végrehajtási ügy? Valamint alsovonal eszmefuttatása is megoldás lehet a későbbiekben.

Ami a biztos: A végrehajtói iroda részére megküldeném azt az okiratot, amely a halál, mint jogi tényt igazolja. Az is lehetséges, hogy a jogosult nem fogja kérni a jogutódlást, ebben az esetben szünetelteti az eljárást a Vht. 52. § b) pontja alapján a végrehajtó.
A tényállásodban sok a homályos rész, az ismeretlen, de véleményem szerint a 700 + ezer forintot nem gondolom, hogy ki kellene fizetned.

bibi76 # 2021.10.05. 06:33

Köszönöm a választ. Nekem mi a teendőm? Fel kellene vennem a kapcsolatot a végrehajtó irodával vagy sem? Ezt nyilván egyetlen porcikám sem kívánja, de talán joggal tartok tőle, hogy ha nem teszem, és várok míg megtalálnak, a tartozás kamatai még tovább nőnek. (Most is valami elképesztőek a számok, kb. 130 ft tartozásra több mint 550e ft kamatot számoltak fel úgy, hogy egyszer sem próbálták meg velünk felvenni a kapcsolatot!)

Ugyanakkor megkérlek, hogy ne írj lekezelően, mert nekem, aki 100% vétlen az ügyben, hiába írod, hogy valaki másnak mit kellett volna csinálnia akkor, amikor maga sem tudta, hogy mi a teendő, és nem merte nem átvenni a levelet.

alsovonal # 2021.10.04. 21:08

Először is nem vesszük át elhunyt személyek hivatalos leveleit. Jobb esetben a halál tényét 8 évvel ezelőtt jelezni kellett volna az arra rendszeresített nyomtatványon a postának.

A végrehajtást kérő hanyagsága, hogy ennyi idő elteltével sem terjesztett elő jogutódlás megállapítása iránti kérelmet. A végrehajtó érdemben a bíróság jogerős végzése után tud eljárni veled szemben.

Lehetőséged lesz részletfizetési, halasztási kérelmet előterjeszteni a végrehajtónál.

Akár az elévülés is előfordulhat: ha már jogutód leszel akkor biztosan belenézhetsz az ügy aktájába. (a hagyatékátadó végzés is elég lehet, ha előbb szeretnéd látni)
Ha ott találsz 2015-től egybefüggő 5 évet végrehajtási cselekmény nélkül, kérheted majd a Vht. 41 szerinti eljárás lefolytatását, majd annak eredményétől függően indíthatsz végrehajtás megszüntetése iránti pert.

Utolsó bekezdést kezeld fenntartásokkal, a nálam sokkal okosabbak majd megmondják a tutit.

bibi76 # 2021.10.04. 16:13

Tisztelt Szakértők!

Testvérem 2013 augusztusában elhunyt.
A mai napon a nevére érkezett egy \"Bírósági végrehajtói felhívás tartozás haladéktalan megfizetésére\", amit Édesanyám átvett. Az összeg 747e ft. Ennek a végrehajtásnak öcsém halála óta nem volt semmilyen előzménye, legalábbis a tudtunkkal nem.. A végrehajtást a levél szerint az illetékes kerületi bíróság rendelte el, egy kft. kérésére még 2015-ben. Az ún. Végrehajtási lap szerint, amit a levélhez csatoltak, az ügy 2010-ben emelkedett jogerőre. Hogy minek a tartozását követelik, nem tudjuk, a levélből nem derül ki.

Öcsém után egy vidéki ingatlanrész maradt mindössze, ami az ő halálával rám szállt, más ingó és ingatlan vagyona nincs.

Ekkora összeget mondanom sem kell talán, nincs módunk kifizetni. Milyen lehetőségeink vannak ebben az esetben?

Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm!