lewho: de igen, viszont a számlát a külföldi cég nevére és címére kérték, de ehhez magyar adószámot is megadtak. A NAV adószámkeresőjében erre az adószámra a külföldi cég nevét és címét adta ki.
gerbera317: igen, ez jogos.
osztap: köszi, ez jó ötlet
lewho: de igen, viszont a számlát a külföldi cég nevére és címére kérték, de ehhez magyar adószámot is megadtak. A NAV adószámkeresőjében erre az adószámra a külföldi cég nevét és címét adta ki.
gerbera317: igen, ez jogos.
osztap: köszi, ez jó ötlet
Esetleg el lehet indulni egy sima FMH-val a magyarországi fióktelep ellen. Ez 8000 forintodba lesz, plusz vagy elektronikus aláírás megszerzése a cégednek (ha még nincs) vagy ügyvédi díj (pár tízezer). Lehet, hogy a fióktelepnél megijednek a közjegyző címeres fejlécétől, és fizetnek. Másrészt lehet, hogy addig tologatják a papírt házon belül, amíg kifutnak az ellentmondási határidőből, és akkor az FMH végrehajtható. Ha ellentmondanak, akkor ne adj be semmit a magyar bíróságra (és ne költs többet erre), mert a pert jó eséllyel elveszítenéd, hacsak a kötelezettség nem a magyar fióktelep tevékenységéhez kapcsolódik. Bár lehet, hogy a nálam okosabbak, akik jobban ismerik az 1997. évi CXXXII. tv-t, ezt másként látják.
Egy alternatív út az angol court claim lehet: https://www.gov.uk/…im-for-money
Bűncselekménnyel vádolni egy cég alkalmazottját egy olyan követelés dolgában, ahol egyébként fizetési meghagyásnak volna helye a cég ellen: ez nem túl jó ötlet. Perbe kell fogni a céget. Ha van magyar adószáma, akár még itthon is lehet pereskedni.
Véletlenül nem a külföldi cég fióktelepe a partner?
KBS: Igen, azzal tisztában vagyok, hogy a brexit után az eu-s FMH sem működik, sőt a pert is szeretném elkerülni. Szimplán csak az időhúzást látom az egészben, de nem tudom mi az oka. Lustaság, bürokrácia, stb. talán. Ezért is kérdezném, hogy esetlegesen egy magyarországi rendőrségi feljelentés a magyar oldal ellen (tehát lényegében azok ellen, akikkel kapcsolatban álltunk) célravezető lehet? Laikusként arra gondolok, hogy ez picit meggyorsítaná.
Külföldi kötelezettel szemben "sima" fizetési meghagyást nem kérhetsz. Nagy-brittanniai céggel szemben pedig már európai fizetési meghagyást se. Azt meg kellene nézni, hogy egy esetleges pert haza lehet-e húzni valahogy.
Úgy gondoltam, hogy a cég megnevezése nem túl releváns az ügyben, csak érzékeltetni akartam, hogy nagy, nemzetközi cégről van szó. De a kérdésedre a válasz: a Sony angliai leányvállalata a vevő (Sony Europe, UK).
Miért nehezíted meg a saját dolgodat ezzel az oktalan titkolózással? Nehéz nevén nevezni azt a céget?
Sziasztok,
Mennyire bonyolult jelenleg (a Brexit után) egy angol cég ellen FMH-t benyújtani?
A tényállás röviden:
Cég vagyunk, és van egy angol székhelyű céges partnerünk. Ez a cég magyarországi telephellyel és magyar adószámmal is rendelkezik, de a székhelyük, és egyben a számlázási címük is az Egyesült Királyságban van. Nagy, ismert cégről beszélünk, nem nevezném meg őket, de a \\\"nemfizetésüknek\\\" nem anyagi jellegű problémája van.
Korábban már többször is rendeltek tőlünk, viszont a fizetést mindig azonnal, bankkártyával az áru átvételekor teljesítették. Idén nyáron egy nagyobb tételt rendeltek, azonban legutóbb átutalásos számlát kértek (a követelésünk 400e Ft összesen).
Mivel visszatérő partnerek, valamint a cég ismertsége is túl nagy, ezért megbíztuk benne, átadtuk szállítólevélen az árut, a számlát átvették, aláírták.
Utalni viszont a mai napig nem utaltak. Kezdetben a magyarországi ügyintézőjüket elértem telefonon, a nemzetközi utalás problémájára, a bürokráciára, az SAP rendszerre hivatkozott, és a türelmünket kérte, de pénz csak nem jött. Most pedig már a telefont sem veszi fel.
A pénz behajtásának módjának a helyes kiválasztásában szeretném a segítségeteket kérni:
Két ötletem lenne:
Melyik módszer lenne a jobb? Ha van egyéb ötlet is, szívesen meghallgatom.
Köszi előre is.
Üdv,
Szilárd
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02