Végrehajtás korlátozása


Sumegi66 # 2021.10.27. 10:11

Tisztelt Szakértők!

Gyerektartásdíj csökkentését kértem a bíróságon. A törvényszék jogerős ítéletében elrendelte a gyerektartásdíj csökkentését, azzal, hogy a gyerektertásdíjra jogosult járjon el a végrehajtónál., hogy a végrehajtó intézkedni tudjon a munkáltató felé. A jogosult megküldte a jogerős ítéletet a végrehajtónak. A végrehajtó nem fogadta el, azzal az indokkal, hogy neki azt a bíróságtól kell megkapnia. Ügyvédem időközben betegség miatt kiszállt az ügy folytatásából.

Kérdésem: elég, ha végrehajtás korlátozó kérelmet küldök a bíróságra? A bíróságnak el kell rendelnie a végrehajtás korlátozását a jogerős ítélet alapján vagy pert kell indítanom?

gerbera317 # 2021.10.28. 07:51

Ha igaz, amit állítasz, akkor ahogyan az ítéletet hozó bíróság rendelkezett, az nettó baromság, és jogszerűen vonakodik a végrehajtó, a következő miatt:
Vht. 56. § (1) a) A végrehajtást elrendelő bíróság végzéssel korlátozza a végrehajtást, ha közokirat alapján megállapította, hogy a végrehajtandó határozatot jogerős határozat, megváltoztatta. Tehát a végrehajtást elrendelő bíróságot tájékoztatni kell arról, hogy jogerős határozat (ítélet) megváltoztatta az eredeti végrehajtandó határozatot (ítéletet), emez pedig végzéssel köteles korlátozni a végrehajtást. Az elrendelő bíróság értesítéséhez - értelemszerűen - az adósnak fűződik leginkább érdeke, tehát az adós legyen az, aki az újabb ítéletet mellékelve kéri a végrehajtást elrendelő bíróságot, hogy végzéssel korlátozza a végrehajtást.
Majd' elfelejtettem: Nem "felé", baxi!!!

Kovács_Béla_Sándor # 2021.10.28. 09:05

Se.
Kérd meg a bíróságot, hogy az ítéletet szíveskedjen megküldeni a végrehajtónak.

gerbera317 # 2021.10.28. 09:27

Az önmagában nem hoz eredményt. Az iratnak a végén mindenképpen az elrendelő bíróságnál kell kikötnie, ahol a Vht. 56. § (1) a) szerinti eljárásnak van helye. A jogalkotó nem köti ki, hogy a bíróságnak milyen úton vagy módon kell észlelnie a változtatásra okot adó körülményt.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.10.28. 09:49

Remélhetőleg ugyanaz a bíróság. Ha pedig nem, szerintem akkor is hivatalból kell intézednie a peres bíróságnak.

gerbera317 # 2021.10.28. 10:17

Kellene, de nekem valós tapasztalatom van: Nem intézkednek. A polgári lajstromból nem kerül át az ítélet a vh-lajstromba, csak ha viszi valaki. Márpedig a bíró nem viszi, a polgári lajstromos banya (jobb esetben: csajszi) pedig pláne nem. Márpedig ha nem, akkor vigye az, akinek leginkább érdeke fűződik hozzá, ez pedig az adós. Ha volt energiája keresetet benyújtani, csak maradt neki még annyi, hogy hogy egy nyamvadt, kétsoros kérelmet megírjon, és beadja a vh-lajstromba az ítélet másolatával együtt...

Kovács_Béla_Sándor # 2021.10.28. 10:49

Nem ezt mondtam? ;) (Na jó, nem pont.)

papinianus88 # 2021.10.28. 11:11

Kellene, de nekem valós tapasztalatom van: Nem intézkednek. A polgári lajstromból nem kerül át az ítélet a vh-lajstromba, csak ha viszi valaki.

Gyakran előfordul, hogy az igényperrel kapcsolatos jogerős! döntést sem küldik meg a végrehajtó részére. Minek is az :)

Kérdésem: elég, ha végrehajtás korlátozó kérelmet küldök a bíróságra? A bíróságnak el kell rendelnie a végrehajtás korlátozását a jogerős ítélet alapján vagy pert kell indítanom?

A végrehajtó ezzel pedig nem tud mit kezdeni: a végrehajtható okirat köti az eljárásában, mindaddig... de az a mindaddig nem realizálódik attól, hogy bemutatod. A közokirat alapján megállapítja vh-t elrendelő bíróság. Nos ő már megállapíthatja, a végrehajtó nem. Ez a kulcs. Erről intézkedj

Sumegi66 # 2021.10.28. 13:01

Értem. Köszönöm! Ezek szerint ne a végrehajtónál kopogtassak, mert ő jogszerűen járt el, hiába kapta meg a végzést, az alapján nem tud intézkedni a munkáltató irányába. Végrehajtás korlátozó végzést kell kérni a bíróságtól. PKKB-tól. Mivel visszamenőleg is megállapított gyerektartásdíj csökkentést a Törvényszék, folyamatban van az újabb per a túlfizetés beszámítására. Novemberben lesz a meghallgatás. A beadványban kértem a végrehajtás korlátozását. Külön nem célszerű kérni gondolgom. Elnézést kérek, csak az ügyvédem magamra hagyott én pedig nem ismerem ki magam a jogi útvesztőiben.

gerbera317 # 2021.10.28. 13:37

Ha a gyermektartás összegét visszamenőlegesen szállították le, szerintem nem szükséges a túlfizetés beszámítása iránt pert indítani. Ha az elrendelő bíróság végzéssel korlátozza a végrehajtást (ami gyakorlatilag a végrehajtási lap megváltoztatása olyan módon, hogy egy bizonyos időponttól kezdődően másként kell a végrehajtást kérő követelését felszámítani), és ezáltal túlfizetés keletkezett, akkor az a végrehajtónál is jelentkezik, és mindaddig nemfog intézkedni a végrehajtás folytatása iránt, amíg ez a többlet kitart. Kénytelen így tenni, hiszen ha a vh-kérő ezt a többletet le akarná nyelni, azt csak úgy teheti meg, hogy a végrehajtó közokiratot hamisítva megállapítja, hogy ez a többlet hozzá be sem folyt Technikailag nem tudná másként eltüntetni a többletet, csak így.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.10.28. 13:54

+1

Sumegi66 # 2021.10.28. 14:00

Ha igaz, amit állítasz, akkor ahogyan az ítéletet hozó bíróság rendelkezett, az nettó baromság, és jogszerűen vonakodik a végrehajtó, a következő miatt:

Mivel a peradatok alapján az volt megállapítható, hogy a felperestől a tartásdíjat végrehajtás útján
vonják, így a bírósági végrehajtásról szóló 1994- évi LIII. törvény (Vht.) 29.§-a értelmében a
közvetlen bírósági felhívás kibocsátásának nem volt helye, ezért a másodfokú bíróság mellőzte az
erre vonatkozó ítéleti rendelkezést. Az alperesnek azonban a végrehajtónál haladéktalanul be kell
jelentenie a tartásdíj fizetési kötelezettség módosítását annak érdekében, hogy a végrehajtó meg
tudja tenni a szükséges intézkedéseket.

Ez van a végzésben. Vagyis a PKKB csinált egy "baromságot" majd a Törvényszék ezt egy újabb "baromsággal" tetézte. Akkor ez nem nettó hanem bruttó baromság. Miért csinálják ezt? Több millió forint a kintlévőségem. Részben a munkáltatónál letétben amit kifizetne nekem ha lenne jogalapja a kifizetésnek, részben amit a jogosultnak kifizettem többletet és a beszámítását kértem. Sajnos kell a per mert a jogosulttal érthető okok miatt nem tudok megegyezni. Nem érdeke. És még az sem világos, hogy van e még jogalapja a gyerektartásdíj fizetésnek mert a gyerekek nagykorúak viszont tájékoztatni meg nem hajlandóak, hogy fenn áll-e még a tanulói jogviszonyuk. Évek óta nem állnak szóba velem csak a bíróság útján. Szivesen megfizetnék egy ügyvédet, de pénzem az most nem nagyon van, hitelbe pedig senki nem dolgozik. Fizetést csak én kapok utólag. Már amit megkapok belőle.

gerbera317 # 2021.10.28. 14:56

Részben a munkáltatónál letétben amit kifizetne nekem ha lenne jogalapja a kifizetésnek
Én nem azt keresném, hogy mi legyen a jogalapja a kifizetésnek, hanem azt, mi a jogalapja a visszatartásnak. Mert szerintem semmi, hacsak nem volt a történetben biztosítási intézkedés is.

Sumegi66 # 2021.10.28. 17:19

A bíróság felhívja a felperes munkáltatóját, ........ hogy a korábbi ítéletben foglaltak szerint vonja le a tartásdíjat a felperes
munkabéréből, azonban azzal, hogy a jelen ítéletben meghatározott összeget utalja ki az
alperes részére, a különbözetet pedig kezelje letétként. A letét kiutalásáról az ítélet jogerőre
emelkedését követően fog a bíróság intézkedni.

Ez alapján vonja a munkáltatóm a fizetésem ötven százalékát és utalja a jogosultnak az első fokon nem jogerősen de előzetesen végrehajtható módon megítélt összeget. Ezt a rendelkezést annullálta a másodfok annak jogszerűtlensége miatt. Az a fura helyzet állt elő, hogy a munkáltatóm egy jogszerűtlen és jogerősen megsemmisített rendelkezés alapján tartja vissza a fizetésemet. A cég jogászai megvizsgálták az ügyet és azt mondták hogy sajnos nem tudnak mit tenni. Elismerik a jogerős végzést, de kell a bíróságtól vagy a végrehajtótól a parancs, hogy mennyit vonjanak le és mennyit utaljanak. Addig vigyáznak a pénzemre. Köszönöm szépen!

Sumegi66 # 2021.10.28. 18:15

A polgári lajstromból nem kerül át az ítélet a vh-lajstromba, csak ha viszi valaki.

Átkerült a végrehajtáshoz mert kértük. Megérdeklődtem. Ott van. De nem történt semmi.

Az ügyhöz kapcsolódik még egy végrehajtás korlátozás. És lehet ez a megoldás kulcsa is egyben.
Jó tíz évvel ezelőttről volt egy gyerektartásdíj hátralékom. Nem azért mert nem fizettem, hanem mert az akkori bíróság, PKKB, három évre visszamenően megemelte a gyerektartásdíjat a duplájára. Nem tudtam hirtelen egymillió forintot kifizetni egyöszegben. Nem volt miből. Az exem vitte a megtakarított pénzünket is. Mindegy, már nem érdekes. Hozzácsapták ezt a hátralékot is a gyerektartásdíjhoz. Igy lett ötven százalék.Tíz év alatt kifizetődött. Kértem a végrehajtás korlátozását a hátralékra. Ez a per is eltartott három évig mire első fokon megszületett az ítélet. Meg kellett fellebbezni persze, mert ez is egy "baromság" lett. Figyelmen kívül hagyta a jogerős bírósági végzést, holott az ítéletben hivatkozott rá, annak rendelkezéseit nem vette figyelembe. Közben itt is túlfizetésem lett, kértem a beszámítást. Most várom a másdokú végzést. Már fél éve. Előző perben a másodfokú végzésre egy évet kellett várni mert Covid volt. Most is Covid van. És hogy mi lesz a másodfokú végzés? Nem tudom. Egy újabb "baromság"? Türelmes ember vagyok, csak hát ...
A bíróság össze akarta vonni ezeket a pereket a "célszerúség" miatt, bár eltérő a tárgy és a tárgy időszak, ügyvédem azt tanácsolta, hogy inkább kezeljük külön a korrekt elszámolás miatt. Én is az utóbbival értettem egyet.
Lehet most már megvárom ezt a másodfokú végzést. Kis szerencsével idén megkapom. Hátha mégiscsak lesz egy valamire való végrehajtás korlátozó végzés amit mindenki elfogad.

Sumegi66 # 2021.10.29. 02:32

Visszatérés a Törvényszéki végzésére. Az hogy a PKK Bíróságon elbaltázzák, nem lep meg, de a Törvényszéken három bíró hozta ezt az ítéletet. Elég alaposan indokolták, komolyan foglalkoztak az üggyel. Nem hiszem, hogy ne értenének a joghoz. Biztosan van valami oka hogy így határoztak. Van még az a lehetőség, hogy jogorvoslati eljárást kezdeményezek a PKK Bírósággal szemben. Nem tudom mi a menete és mi az esélye.

Sumegi66 # 2021.10.29. 06:07

Mulasztásos jogsértés miatt gondoltam mert nem hozott a PKKB végrehajtás korlátozó végzést

gerbera317 # 2021.10.29. 06:31

Szerintem egy jogorvoslati kérelmet sokkal nehezebb megfogalmazni, mint megírni ezt: Tisztelt Bíróság! Kérem, hogy a Vht. 56. § (1) a) pontja szerinti intézkedéssel szíveskedjék a 0101.Vh.xxxxx/xxxx. számú végrehajtást (végrehajtói ügyszám: xxx.V.xxx/xxxx.) korlátozni. Mellékelem a P.fxx.xxx/xxxx. számú ítéletet, ami alapján ezt kérem.
Menni fog?

Sumegi66 # 2021.10.29. 07:04

Igen. Ez jóval egyszerűbb. Köszönöm

Sumegi66 # 2021.11.02. 07:40

A kérelem beadható ügyfélkapun keresztül, vagy ajánlott levélben kell elküldeni?

gerbera317 # 2021.11.02. 08:16

ÁNYK-val. Csak ki tudja, melyik nyomtatvánnyal kell? Legegyszerűbb, ha inkább elküldöd a végrehajtónak, kérve, hogy továbbítsa az elrendelő bíróságnak. De aláhúzva, vastagon szedve, megdöntve, nagyobb méretű és más betűtípussal kiemelve, a végén zárójeles felkiáltójellel (!) nyilatkozol, hogy ez nem végrehajtási kifogás, hanem Vht. 56. § (1) a) pontja szerinti eljárás iránti kérelem, és még csak véletlenül se a foganatosító, hanem az elrendelő bíróságnak továbbítsa. Te a végrehajtónak küldheted postai úton, vagy e-papíron.

Sumegi66 # 2021.11.02. 09:51

Nagyon köszönöm!

Sumegi66 # 2021.11.07. 20:00

ÁNYK VH10-es nyomtatvány. Végülis ezen adtam be. egyszerűbbnek tűnt mint a végrehajtóval levelezgetni.

Megkaptam a törvényszéki ítéletet a hátralékos ügyben. Korlátozta a végrehajtást egy olyan ítélet alapján amit a Fővárosi Törvényszék időközben 2020-ban már jogerősen megváltoztatott. Ezt a fellebbezésben is leírtam, de figyelmen kívül hagyta. Normális?
A végrehajtó most ez alapján fog intézkedni a végrehajtásról? Nekem pedig végrehajtási kifogással kell élnem? Nem értem ezt az egészet.

gerbera317 # 2021.11.07. 21:11

Valamit nagyon nem értesz ebből az egészből: A végrehajtást ebben a kontextusban csak nemperes eljárásban, végzéssel korlátozhatja a bíróság; ítélettel nem!

Sumegi66 # 2021.11.07. 21:38

Vagyis nekem kell megkérnem a PKKB-t, hogy hozzon végrehajtást korlátozó végzést a jogerős ítélet alapján, amit már megtettem. Jól értem?