Birtokba vétel


papinianus88 # 2022.03.03. 12:28

Én arra reagáltam, hogy a LAKÓINGATLANNÁL, nem olyan egyszerű birtokba lépni, mint a jelen tényállásban. Ezért írom, hogy a NEM lakóingatlan státuszú Magyar Állam tulajdonában álló ingatlan tükörsima. Hiszen az egyetlen esetben sem lehet lakóingatlan.

papinianus88 # 2022.03.03. 12:30

A tényállás alapján, amit előadott de„ Kértem az illetékes végrehajtót, hogy adja birtokba az ingatlant.
Az ingatlant a végrehajtó árverezte, mint nem lakóingatlan.

drbjozsef # 2022.03.03. 16:31

Miből következik, hogy nem lakóingatlan? Nem értem.

Ha az elhunyt tulajdonosnak tartozásai voltak a lakásán, már végrehajtás alatt is volt, és azt minden örökös visszautasította, így az MNV-hez került, de a vh attól meg ment tovább... nem?

papinianus88 # 2022.03.04. 07:32

Ha az elhunyt tulajdonosnak tartozásai voltak a lakásán, már végrehajtás alatt is volt, és azt minden örökös visszautasította, így az MNV-hez került, de a vh attól meg ment tovább... nem?

99%-ban a gyakorlatban, a végrehajtás elrendelése előtt már a Magyar Állam lesz a jogutód, így a végrehajtható okiratot is így állítják ki, így kerül foganatosításra. Én inkább ezt tapasztalom.

Miből következik, hogy nem lakóingatlan? Nem értem.

Sehonnan, ebbe belekavarodtam tegnap, túl sok információt próbálok magamba szívni a világból, néha elkalandozom.... Ettől függetlenül a kérdezőnek , árverezőnek könnyebb dolga van ilyen szituban. Mondom, én csak azt furcsállom, hogy nincs kulcsa az MNV-nek, mert Kari állásfoglalás volt arról, hogy a hirdetményen fel kell tüntetni az időpontot, amikor az MNV Zrt. által biztosítva , megtekinthető az ingatlan az érdeklődők számára. Még nem találkoztam olyannal, hogy ezt ne tennék meg.

drbjozsef # 2022.03.04. 09:10

Ha valahol, itt biztos önkényeskednék, lényegében nem sérti senkinek az érdekét.
Nem tudom elképzelni, hogy az MNV hepciáskodna vele - más meg nem is teheti.

papinianus88 # 2022.03.04. 09:15

Egyetértünk.

H_alex # 2022.03.16. 19:38

Üdv!

Amennyiben a megvett ingatlanban a korábbi tulajdonosokon kívül (adósok) több személy van bejelentkezve, akkor jól sejtem hogy ők is birtokon belül vannak?

Kitől érdemes ilyenkor használati díjat kérni, az eredeti két tulajdonostól (mivel ők engedték a másik X személyt bejelentkezni), vagy mindenki mástól is? Más szóval, az egész használati díjat a két korábbi tulajdonosra érdemes ilyenkor osztani, vagy mindenki másra, aki még birtokon belül van?

Egyre inkább úgy sejtem, hogy a végrehajtó foganatosítását kell megvárnom, de azért kíváncsi vagyok, hogy a nálam okosabbak hogyan próbálnák kitessékelni a jelenlegi lakókat. Hogyan oldja meg ezt majd a végrehajtó, milyen eszközök állnak a rendelkezésére?

Köszönöm.

gerbera317 # 2022.03.16. 20:36

Az adós jogán az ingatlanban tartózkodó személyt ugyanazon a jogon rakja ki a végrehajtó, mint magát az adóst.
Hogy milyen eszközzel? Hát szó szerint: kirakja. Mi nem érthető ebben?

drbjozsef # 2022.03.17. 05:26

H_alex,

Bejelentkezve? Az nem számít. Ott is laknak? Tudod, a valóságban, igaziból, életvitelszerűen, ténylegesen.

H_alex # 2022.03.17. 08:22

@drbjozsef,

Azt sajnos nehéz kívülről kideríteni, hogy életszerűen ott laknak-e. Van erre bevált megoldás?

@gerbera,

A 'kirakás' az milyen eljárást takar? Milyen lépések előzik meg, hogy ténylegesen üres lesz az ingatlan?

Majordomus # 2022.03.17. 08:41

Megnézed időnként a villanyóra állását,van e fogyasztás?

A végrehajtó rendőri segitséggel érkezik......

H_alex # 2022.03.17. 08:44

@majordomus,

2-en biztos ott laknak. A maradék 4-ről csak annyit tudok, hogy be vannak jelentkezve. A villanyóra birtokon belül van, még az ő nevükön.

gerbera317 # 2022.03.17. 10:08

@H_alex!
1) A megfelelő időablakban (ld. 154/A. § (10) bek.) kérelmezni kell a végrehajtónál a kiürítést.
2) Ő a kérelemről tájékoztatja az ingatlan fekvése szerinti jegyzőt (u.o. (11) bek.).
3) Ha a (12) bek. szerinti feltétel fennáll, és éppen nincs hatályban valamilyen (évszakos vagy vészhelyzeti vagy politikai) moratórium, akkor kitűzi az átadás napját, amiről az adóst is értesíti (aki rendszerint tudomást sem vesz a kitűzésről).

  1. A kitűzött időpontban megjelenik az ingatlannál, és a 182. §-ban foglaltak szerint eltávolít az ingatlanból mindent és mindenkit, és átadja azt a vevőnek. Feltéve persze, hogy utóbbi egyáltalán megjelent a a helyszínen. Jegyezzük meg, hogy a lejjebb említett rendőri segítségen nem tevőleges segítséget kell érteni, hanem szükség esetén sor kerülhet olyan (testi) kényszer alkalmazására, amire a végrehajtó nem jogosult, ellenben a rendőr már igen; tehát a rendőr az ilyen eljárásban a Vht. 5. § (3) bek. szerinti feladatot ellátva biztosítja a kiürítés foganatosításában részt vevő személyek testi épségét és biztonságát.
gerbera317 # 2022.03.17. 10:10

@H_alex!
Dilis ez a fórummotor, úgyhogy újból:
1) A megfelelő időablakban (ld. 154/A. § (10) bek.) kérelmezni kell a végrehajtónál a kiürítést.
2) Ő a kérelemről tájékoztatja az ingatlan fekvése szerinti jegyzőt (u.o. (11) bek.).
3) Ha a (12) bek. szerinti feltétel fennáll, és éppen nincs hatályban valamilyen (évszakos vagy vészhelyzeti vagy politikai) moratórium, akkor kitűzi az átadás napját, amiről az adóst is értesíti (aki rendszerint tudomást sem vesz a kitűzésről).
4) A kitűzött időpontban megjelenik az ingatlannál, és a 182. §-ban foglaltak szerint eltávolít az ingatlanból mindent és mindenkit, és átadja azt a vevőnek. Feltéve persze, hogy utóbbi egyáltalán megjelent a a helyszínen. Jegyezzük meg, hogy a lejjebb említett rendőri segítségen nem tevőleges segítséget kell érteni, hanem szükség esetén sor kerülhet olyan (testi) kényszer alkalmazására, amire a végrehajtó nem jogosult, ellenben a rendőr már igen; tehát a rendőr az ilyen eljárásban a Vht. 5. § (3) bek. szerinti feladatot ellátva biztosítja a kiürítés foganatosításában részt vevő személyek testi épségét és biztonságát.

H_alex # 2022.03.17. 10:49

@gerbera,

A rendőri segítséggel tisztában vagyok, illetve a többi ponttal is.
Arra voltam kíváncsi, hogy a vevő hogyan tudja felgyorsítani a birtokba kerülést a végrehajtó várható cselekménye előtt. Van-e olyan cselekmény, amit a vevő is megtehet, mielőtt a végrehajtónak meg kellene várnia a vészhelyzet végét.

Illetve ebben a konkrét esetben, hogyan lehet kideríteni, hogy ki van jelenleg birtokon belül és kivel kell "egyezkedni".

drbjozsef # 2022.03.17. 12:18

H_alex,

Csengő megnyomása?

Egy módon tudod felgyorsítani : megegyezel a lakókkal és önként kiköltöznek. Akkor nem is kell várni semmire és senkire.

gerbera317 # 2022.03.17. 13:44

@H_alex
Csak a bentlakóval történő közvetlen megállapodással. De ez már nem végrehajtási kérdés.

Heroes # 2022.06.02. 15:07

Tisztelt Fórumozók!

Árverésen vásároltam egy ingatlant, mely már a tulajdonomba kerültl, birtokbaadás megtörtént.
A következő a helyzet: Az ingatlan 1/1 tulajdoni hányadban a korábbi adósé volt (aki elhunyt). Az örökösök lemondtak, így örökölte a Magyar Állam, aki ellen indult a végrehajtás. A birtokbaadás során az órákat leolvastuk az eszközkezelő munkatársaival (erről jegyzőkönyv is készült). Azonban a közművek átírása során kiderült, hogy az Eszközkezelő nem íratta át a közműveket (villany, víz), így nem hajlandóak velem új szerződést kötni. Megkeresésemre az Eszközkezelő munkatársa segítségéről biztosított, hogy ugyan a víztartozást az előző tulaj halmozta fel, de ezt majd ők rendezik. A mai napon kaptam egy levelet a TRV-től, hogy ők kötnek velem új szerződést, de amig a felhasználási helyen vízdíjtartozás áll fenn, addig nem, legyek szíves kiegyenlíteni a tartozást. Az Eszközkezelőnek nyilván tudomása volt arról, hogy nem iratták át a közműveket, hova tovább az árverést követő 4. napon szűkítőt helyeztek fel, gondolom erről is tudhattak, csak nem tájékoztattak.

A kérdésem arra vonatkozna, hogy ekkor az Eszközkezelőnek la kötelessége rendezni a vízdíjhátralékot vagy nekem?

Majordomus # 2022.06.02. 19:20

Nem értem,hogy mit nem értesz?
Az eszközkezelős munkatárs világosan elmondta hogy a tartozást ők rendezik.
A Trv levelét továbbitsd nekik hogy a megjelölt összeget sziveskedjenek a megjelölt számlaszámra átutalni.
Ennyi.

gerbera317 # 2022.06.02. 19:53

Egyébként nem Eszközkezelő, hanem Vagyonkezelő, sőt, esélyes, hogy az sem, hanem Maradékvagyon-hasznosító. Mármint zrt.

Heroes # 2022.06.04. 17:00

Köszönöm!

Majordomus # 2022.06.04. 20:22

Minél hamarabb keresd meg őket.

drbjozsef # 2022.06.05. 18:57

Megkeresésemre az Eszközkezelő munkatársa segítségéről biztosított, hogy ugyan a víztartozást az előző tulaj halmozta fel, de ezt majd ők rendezik.
Remélem, írásos volt az a megkeresés és a "biztosítás" is. Mert a szó elszáll, és én nem nagyon bíznék a hivatalban.
De ha jóhiszeműen felteszzük, hogy tényleg rendezni fogják, abban biztos lehetsz, hogy az nem pár hét lesz... sőt.

Majordomus # 2022.06.05. 19:22

Exért kell mihamarabb lépni,mert addig szerződés nem lesz!

csendben # 2022.09.08. 13:29

Tisztelt Fórumozók!

2020.-ban egy nem egyszerű végrehajtási eljárásban elárverezték lakóingatlanomat.
Bírósági határozat alapján, az előírt határidő után, idén januárban kifizetésre került az ingatlanom. A végrehajtót megkerestem, hogy birtokba mikor, hogyan adjam az ingatlant. A Végrehajtó közölte, hogy a Vevő nem jelentkezett még. Én a Végrehajtóval közöltem, hogy az elérhetőségeimet kiadhatja a Vevőnek.
Az ingatlan tulajdonjog változása a földhivatalnál bejegyzésre került.
Történni semmi nem történt azóta, se a Végrehajtó se a Vevő nem keresett.
Mai napon jött a végrehajtótól "Tájékoztató", hogy szeptember 2x-én jelenjek meg a volt ingatlanomnál és adjam birtokba az ingatlant. Ha nem jelenek meg lakatossal felnyittatja és úgy adja birtokba.
A Végrehajtónak milyen szerepe van most? Nem értelmezem jól a törvényt, hogy Neki már semmi köze a birtokba adáshoz?
Tudom, hogy át kell adjam az ingatlant, de szerintem nem ez a módja, Ő már nem küldhet ilyet Nekem.
Vagy tévedek?

Köszönöm, ha kapok választ!