Vegrehajtas kulfoldon elovel szemben

drbjozsef # 2022.02.15. 09:21

Mumsy,

Ha a hagyatéki még le se zárult, és ez az ügy már végrehajtási szakaszban van, akkor kicsi az esélye, hogy édesapáddal függjön össze. Sokkal inkább valami sok évvel ezelőtt megszüntetett dolog (közmű, telefon, internet, hitel, bankszámla, akármi) esetén utólag keletkezett valamilyen költség.

Nincs senki, akit meghatalmazhatnál egy ilyennel? Ismerős, barát, más rokon?
Ha senki, még akkor is megteheted, hogy egy ügyvédet meghatalmazol, legfeljebb az pénzbe kerül.

gylab # 2022.02.15. 09:08

Egyszer én is jártam hasonlóképpen, kaptam ajánlva egy idézést valamelyik bíróságtól a tizenéve megszűnt címemre. Nem tudtam átvenni, mert a lakcímkártyámon nem az a cím szerepelt. Rohangásztam én is, hogy mi lehet az ügy egyáltalán, de mindenütt lepattintottak, hogy ügyiratszám nélkül semmit nem tudnak mondani. Ennek már nagyon sok éve, soha nem tudtam meg, miért kerestek. Azért egy ideig izgultam, hogy most akkor körözni fognak, vagy sem...

osztap # 2022.02.15. 09:06

Meglepő lenne, ha a telefonon bemondott címre bármit is kiküldenének. Ha nem jársz sikerrel, akkor bármelyik Ptk szerinti hozzátartozó lehet meghatalmazottad a végrehajtó előtt (pl. öcséd, ha nagykorú), vagy megbízhatsz egy ügyvédet.

Mumsy # 2022.02.15. 08:57

Az a helyzet, hogy en nem jarok Magyarorszagon mostanaban, anyammal pedig nem olyan a kapcsolatom, hogy meg tudnam kerni arra, hogy menjen be es nezzen utana. Ezert inkabb felhivom oket es gondolom, ha megadom a kulfoldi cimet, ide is elkuldik a levelet...
Az at nem vetel ugy tortent, hogy anyam megtagadta az atvelelt a postastol, mondvan, hogy nem lakom ott (es nincs is bejegyzett lakcimem Magyarorszagon).
Apamnak nem volt tartozasa, legalabbis a tulajdoni lapon semmi nincs. Hagyateki eljaras pedig meg nem is volt.

drbjozsef # 2022.02.15. 08:49

Mumsy,

Ha elévült, akkor nem számít, hogy utánanézel. Mindenképpen menjen be valaki a végrehajtóhoz, és nézze meg az aktát alaposan : mikor indult, milyen okirat alapján, milyen cselekmények történtek eddig. Ez alapján sok minden kiderülhet. Foglalkozz vele.

osztap # 2022.02.15. 08:41

Mumsy,

Mindenképp foglalkozz vele. Ha jogos a követelés, akkor annál olcsóbb rendezni, minél hamarabb a végére jársz. Ezért én a helyedben sürgősen bemennék a végrehajtóhoz, és kérném, hogy mondja el, ki követel micsodát, és adja át az iratot, amit küldött. Az még nem elismerése semminek. Ha nem vagy Magyarországon, anyád is bemehet, meghatalmazással:
http://vegrehajtovac.hu/…omtatvanyok/

A levél át nem vétele hogy történt? Visszament a feladónak mint "címzett ismeretlen", anyád megtagadta az átvételt a postásnak, vagy nem ment be a postára felvenni? A reklamálás különféle módjaira nyitva álló határidők ettől függnek. A legrosszabb a postásnak megtagadás, akkor kézbesítettnek számít. A határidők szorosak, főszabály szerint a kézbesítéstől számított 15 napon belül kell reagálni...

Ezen túl könnyen lehet, hogy apáddal kapcsolatos az tartozás, mert (i) a végrehajtóhoz akkor kerül az ügy, ha előtte volt fizetési meghagyás vagy bírósági eljárás, amikről tudnod kellett volna és (ii) a végrehajtóknak főszabály szerint az adós lakóhelye vagy vagyona fekvése szerint területi alapon osztják le az ügyeket. Ezért kérd le a Földhivatal Online-on apád lakásának a tulajdoni lapját. Ha apádnak komolyabb összegű tartozása volt, jó eséllyel már végrehajtási jog van rá bejegyezve. Ebből kiderül, hogy ki a végrehajtást kérő, és az eredeti tartozás összege is. Ha tudod, hogy apádé volt-e a tartozás, és ha igen, akkor mennyi, elgondolkozhatsz azon, hogy kifizeted vagy visszautasítod az örökséget, például ha több a tartozás, mint a vagyon.

Mumsy # 2022.02.15. 06:21

Sziasztok, az alabbiakban szeretnek segitseget kerni.
14 eve elek es dolgozom megszakitas nelkul egy EU-s orszagban.
Tudtommal semmifele tartozasom nincsen Magyarorszagon. Het eve adtam el a magyarorszagi ingatlanomat, akkor visszafizettem a Diakhitelemet, a lakashitelem fennmarado reszet es nemi adotartozast.
A napokban Magyarorszagon elo anyam jelezte, hogy egy vegrehajtotol levelet kuldtek az o cimere, en nevemre, amit nem vett at. Nincsen Magyarorszagon bejelentett lakcimem, az anyam cimen kb 27 evvel ezelott laktam utoljara, utana elkoltoztem Budapestre, majd egy Pest melletti faluban vettem ingatlant, ott volt az utolso bejelentett lakcimem. A vegrehajto ugyanabban a varosban mukodik, ahol anyam lakik.
Ezelott senki nem jelezte (tehat a regi ingatlanom uj tulajdonosa sem), hogy barmifele level ment volna a cimemre. En sem kaptam semmifele megkeresest vegrehajtotol.
Kerdesem, mi a teendo ilyenkor?
Ha felhivom a vegrehajtoirodat, gondolom, telefonon nem adnak tajekoztatast. Ha megadom a kulfoldi cimemet es elevult az ugy, akkor tudnak-e nekem kellemetlenseget okozni? Illetve ha elevult, akkor mi a tovabbi teendo?
Nyilvan azzal tisztaban vagyok, hogy ha nem elevult ugyrol van szo, akkor kulfoldrol is be tudjak hajtani az osszeget, de nagyon meglepodnek, ha ilyenrol lenne szo...
Meg egy erdekesseg: par honappal ezelott elveszitettem edesapamat . Ocsem es en vagyunk az orokosok, bar meg nem volt hagyateki targyalas. Egy kis lakas felet orokoljuk ketten (tehat en a negyedet, o a negyedet, a masik fele edesapam elettarsa tuladjona). Erdekes, hogy epp most jelentkezett egy vegrehajto... Vajon lehet-e apam halalahoz koze, plane, hogy ugyanabban a varosban vannak (ahol mindenki ismer mindenkit egyebkent)?
Ha most nem jelentkezem a vegrehajtonal kideriteni, mirol lehet szo, akkor a hagyateki eljaras utan megterhelhetik-e az oroklott ingatlanreszt?
Roviden tehat a legfontosabb kerdes: hogyan tudjam meg, mirol van szo, anelkul, hogy ezt a vegrehajto barmifele tartozas elismeresenek venne? Egyaltalan a fentiek ismereteben menjek-e a dolog utan, vagy inkabb varjak?