adós a végrehajtási kifogás ellen


bellicus # 2009.12.18. 08:39

Kedves fabokek!
Mi történt azóta? Szerintem sok hasonló sorsút érdekelhet az eseted.

fabokek # 2009.09.30. 12:38

Tisztelt Cimzett! Ezuton fordulok ismét Őnökhöz is. Előző e-mailomban irtam hogy ellenünk folyó végrehajtási ügyünk felfüggesztését kértük az illetékes kalocsai biróságtol melyet gondolkodás nélkül utasitóttak vissza holott előtte ügyvéddel konzultáltunk hogy az ellenünk folyo végrehajtásban szereplő tartozás ősszegét a végrehajtónak kőtelessége igazolni hogy tudjuk a tartozásunkat rendezni és ne kerüljőn sor árverésre. Ezt az igazolást a végrehajto megtagadta sőt a hozzá küldőtt ilyen kérelmet is letagadta de a nem létező levélre azért válaszolt két nap mulva hogy nincs igazolás ugy sem akarunk fizetni Ezért kértük a biróságot hogy fuggessze fel a végrehajtást mert igy nem tudunk semmit kezdeni az igazolás nélkül és a biroság kőtelezze a végrehajtót az igazolás kiadására. A biróság elutasitotta a beadványunkat 15 napi fellebbezési határidővel Ezt a végzést szept. 07-én kaptuk kézhez. Még aznap elküldtük a fellebbezésünket, és hogy másnap árverés. Ez senkit nem érdekelt sem a biróságot sem a végrehajtót (akivel sem személyesen sem levélben nem lehet komunikálni) másnap szept. 08-án megtartották az árverést. Három családi házra. szántófőldekre. Kértem személyesen tájékoztatást a biróságon a tőrténtekről de azt üzente le a biróság portájára az ügyintéző hogy nincs mit mondania. Szept. 10-én megkaptuk az árverés eredményét. És milyen érdekes hogy a vevő a végrehajtást ellenünk kérő lánya.( a saját testvérem) Ugy tudtuk családtag nem vehet részt az árverésen. Arról nem is beszélve hogy a nagy három szobás családi ház kikiáltási ára 1 millió ft volt amit aztán 500 ezer ft-ért vett meg a vevő. Volt ami nem kelt el de még két szántófőld is gazdára talált fillérekért akik érdekes modon olyan távoli városi emberek akik nem fognak főldet turni nem beszélve arról hogy az árveresi hirdetmények is pontosan odataláltak hozzájuk. Vajon mit tehetünk ilyen esetben? Ahhoz a birósághoz nem nyujthatunk be panaszt aki ellen panaszkodni szeretnénk. Az árverési eredmény ellen nyujthatunk be panaszt három napon bellül. De hova? Mindenhól csak eltusolják, lepasszolják az embert.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.09.29. 20:35

Megszünés esetén kérhetek-e kártérítésr?
Ha visszterhesen szerezted azt a használati jogot, akkor igen. De hogy fogod behajtani, ha az illető amúgy is végrehajtás alatt áll?

végrehajtó1 # 2009.09.28. 18:16

keser50:

Igen a gépjármű végrehajtható ha az adós a tulajdonos

keser50 # 2009.09.28. 17:49

Kérdésem hogy nevesíthető-e Ft ban az ilyen jellegü használati jog elvesztése ahol a használat szerződés szerin csak irásbeli engedélyem esetén szüntethető meg
Megszünés esetén kérhetek-e kártérítésr?

keser50 # 2009.09.28. 17:33

Jóestét.
Kérdésem hogy lefoglalható e az a személygépkocsi a végrehajtó részéről, a tulajdonos pénztartozása miatt
ha a gépjármüre meghatározatlan idejü használati jogom
van mindez közjegyzői hitelesítéssel, azzal a kitétellel hogy irásbeli hozzájárulásom nélkül a kizárólagos használati jogom nem szüntethető meg

optenge # 2009.09.27. 08:11

jó hír, köszönöm még egyszer a segítséget.

végrehajtó1 # 2009.09.25. 13:44

Volt már rá precedens hogy a bíróság engedélyezte a részletfizetést,a vh-kérő akarat ellenére is.

optenge # 2009.09.25. 13:40

ha jól értem az 53 (2) alapján a kifogást elbíráló bíróság dönthet úgy, hogy engedélyezi a részlet fizetést. Szóval ezt ha még egyszer kérelmezzük, akkor abból baj nem lehet.

végrehajtó1 # 2009.09.25. 13:37

Ez talán egy kicsit segít:

A végrehajtás szünetelése

52. § A végrehajtás szünetel, ha

a)

b)

c)

d)

e)

  1. az adós a teljesítésre halasztást kapott, vagy a részletekben való teljesítést engedélyezték, illetve állapította meg számára a végrehajtó,
  2. külön törvény így rendelkezik.

52/A. § (1) A végrehajtó a természetes személy adós kérelmére - az adótartozás és az adók módjára behajtandó köztartozás kivételével - megállapíthatja a pénztartozás részletekben történő teljesítésének feltételeit, ha az adós vagyontárgyainak felkutatása és lefoglalása iránt intézkedett, és az adós a végrehajtandó követelés egy részét már megfizette. A végrehajtó a végrehajtás alá vonható vagyontárggyal nem rendelkező adóst is tájékoztatja a részletfizetés lehetőségéről és feltételeiről.

(2) A részletfizetés megállapításáról és tartalmáról a végrehajtó jegyzőkönyvet készít, amelyet kézbesít a feleknek. A jegyzőkönyvben a feleket tájékoztatni kell a (3) bekezdésben foglaltakról és arról, hogy a végrehajtás folytatására milyen esetben kerül sor.

(3) A végrehajtást kérő a jegyzőkönyv kézhezvételétől számított 15 napon belül írásban értesítheti a végrehajtót arról, hogy nem ért egyet a részletfizetés tartalmával, és a részletfizetés tartalmára, a részlet összegére is javaslatot tehet, valamint további biztosítékot kérhet az adóstól a teljesítésre.

(4) Nincs szükség további intézkedésre, ha a végrehajtást kérő a jegyzőkönyvben foglaltakkal egyetért, vagy nem tesz a (3) bekezdés szerinti nyilatkozatot.

(5) A végrehajtó a végrehajtást kérő (3) bekezdés szerinti nyilatkozata alapján a következők szerint módosítja a részletfizetési feltételeket:

  1. a részletfizetés megállapítását visszavonja, ha a végrehajtást kérő nem ért egyet a tartásdíjra, munkabérre vagy vele egy tekintet alá eső követelésre engedélyezett részletfizetéssel, vagy ha a magánszemély végrehajtást kérő úgy nyilatkozik, hogy létfenntartását veszélyezteti a részletfizetés, a gazdálkodó szervezet végrehajtást kérő ellen pedig csőd-, felszámolási vagy végrehajtási eljárás van folyamatban,
  2. az a) pont alá nem tartozó esetekben jogi személy és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet végrehajtást kérő esetében a részletfizetést legfeljebb 1 évre, természetes személy esetében pedig legfeljebb 6 hónapra állapítja meg,
  3. a részletfizetés megállapítását további, a követelés összegével arányban álló részteljesítéshez kötheti, ha a végrehajtást kérő nyilatkozata erre vonatkozott.

(6) Ha az adós tartozása olyan szerződésből vagy egyoldalú kötelezettségvállalásból (e bekezdésben a továbbiakban együtt: szerződés) ered, amely alapján havi részteljesítésre volt köteles és az adós a szerződés szerinti lejárt részleteket megfizette, valamint az eredeti szerződés szerinti részteljesítésnek megfelelő összegű részletet fizet, vagy ilyen összeg kerül tőle levonásra, a végrehajtó az (1) bekezdés szerinti feltételek fennállása esetén ezen összegben állapítja meg számára a részletfizetést. Ebben az esetben a részletfizetés jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet végrehajtást kérő esetében 1 évnél hosszabb időre is megállapítható.

(7) Ha az adós ellen több végrehajtás van folyamatban, részletfizetés csak valamennyi követelésre és valamennyi végrehajtást kérő nyilatkozatát figyelembe véve állapítható meg.

(8) Ha a bíróság a részletfizetés megállapításával kapcsolatban előterjesztett végrehajtási kifogásnak helyt ad, a végrehajtó intézkedését módosíthatja és megállapíthatja a részletfizetés feltételeit vagy azt, hogy a részletfizetés nem áll fenn.

53. § (1) A végrehajtó a végrehajtás szüneteléséről - az okát is feltüntető - jegyzőkönyvet készít, és a jegyzőkönyv másolatát megküldi a feleknek.

(2) Ha a halasztást vagy a részletekben való teljesítést a bíróság engedélyezte, ezt - az (1) bekezdés alkalmazása helyett - fel kell jegyezni a végrehajtási ügyiraton.

54. § (1) A végrehajtást akkor lehet folytatni, ha az 52. §

  1. pontja esetén a személyazonosság megállapításához szükséges adatok pótlására került sor,
  2. pontja esetén a végrehajtást kérő a jogutódlás megállapítása iránti kérelmet terjesztett elő,
  3. pontja esetén a végrehajtást kérő a közreműködési kötelezettségének eleget tesz,
  4. pontja esetén valószínűsítették, hogy az adósnak van olyan vagyontárgya, amely lefoglalható, illetőleg értékesíthető,
  5. pontja esetén a végrehajtást kérő a költséget előlegezte,
  6. pontja esetén a halasztás időtartama eltelt, illetőleg az adós a részlet teljesítését elmulasztotta,
  7. pontja esetén a szünetelés törvényben megállapított oka megszűnt.

(2) A végrehajtó által adott részletfizetés esetében a végrehajtást folytatni kell, ha

  1. az adós bármely részlet teljesítését elmulasztotta,
  2. az adós ellen más követelés behajtására is indult végrehajtás és annak során vagyontárgyai értékesítésének van helye,
  3. az adós jövedelmi, vagyoni helyzetében lényeges változás állt be és a végrehajtást kérő ezt valószínűsítette,
  4. a bíróság megállapította, hogy az adós a lefoglalt vagyontárgyat a végrehajtás alól elvonta.

(3) Az (1) bekezdés e) pontjában írt esetben - ide nem értve azokat az eseteket, amelyekben költségmentesség folytán az állam köteles a végrehajtási költség előlegezésére - nincs helye az eljárás folytatásának, ha a szünetelés megállapításától számított 1 éven belül a költséget nem előlegezték; ebben az esetben a végrehajtás megszűnik.

optenge # 2009.09.25. 13:35

köszi, benned volt minden reményem ;-)

ObudaFan # 2009.09.25. 13:31

Járható.

optenge # 2009.09.25. 12:42

Helyzet a következő:
Végrehajtási eljárás, adós részletfizetést kér, végrehajtó beleegyezik. Végrehajtást kérő erről tudomást szerez és a bíróságon vh.-i kifogást emel ellene, mert nem akar részletfizetést. Adós kért segítséget. még nem döntött a bíróság a kifogásról, de szeretne egy beadványt küldeni a bíróságnak, melyben tisztázza, milyen anyagi körülmények miatt nem tud egyben fizetni, de részletfizetéssel mindenképpen teljesítene (első részlete már be is fizette). Járható út-e az ilyen, vagy csak a vh.-i kifogásról születő végzés ellen fellebbezhet? (ha az helyt ad a kifogásnak)