Munkába járás költségtérítés - letiltás


végrehajtó1 # 2013.03.21. 17:05

csak miden hónapban levonja a bérünkből az ő által meghatározott 14% mértéket.

Kicsit fura.Lenyúlás 'szaga' van.Hiszen ahány dolgozó annyi összeg,függetlenül attól ki hol száll fel a buszra.

monalisa1 # 2013.03.21. 14:54

A VOLÁN bérletdíj kialakításánál az állam részéről szociális szempontok vannak figyelembe véve - bárki is veszi a jegyet. Egy maszek busztársaságnak vélem erre nem kell maradéktalanul figyelemmel lennie, valamint mivel "háztól-házig" szállít ez külön "kényelmi felár" lehet. Továbbá az üzemanyag nagyjából neki is annyi mint bárki másnak a kúton, míg a VOLÁN mint nagybani vevő a MOL-nál jelentős engedményben részesülhet. Stb.

Csak írtam a saját gondolatom, vagyis hasznos lehet ha a dolgozói szakszervezet látná a megállapodást amít a munkáltató kötött a vállalkozóval.

wers # 2013.03.21. 14:01

a vállakozói/megbízási szerződésből nem sok infót lehetne megtudni, mit jelent ez egy főre vetítve/utazás.

Nincs semmilyen ráhatása dolgozóak a valós szállítási költségekre sem

Miért, a VOLÁN buszbérletre van?
Szerintem, ha helyileg működő VOLÁN bérlet árából indulnak ki, az elfogadható.

monalisa1 # 2013.03.21. 13:54

Mondjuk nem ártana ha a munkáltató megmutatná a vállalkozással kötött szerződést, mert annak számszerű ismerete nélkül előfordulhat: egy kis jogtalan haszonra akar szert tenni..., főleg ha netán alulméretezett a rendelt busz - a nép "mint a heringek"...

Van cég mely gáláns és grátis fuvaroztatja a dolgozókat.

----
  • laikus hozzászóló
KoZso # 2013.03.21. 13:10

Tisztelt Forumozók!
Segítséget kérnék egy egyszerűnek tűnő kérdésben.
Munkáltatónk a munkatársak munkába- és hazaszállítását szerződéses munkásjáratokkal oldja meg immár 21 éve. A gazdaság válságra tekintettel a Munkáltató kezdeményezte, hogy a szállítási költségekbe a dolgozók „kvázi” szálljanak be egy kis aprópénzzel. Nyilván an erre egy jogszabály, ami a bérlet és jegy árának legalább 86% térítéséről szól. De nem találtam semmit arról, hogy mi van akkor, ha nincs jegy, nincs bérlet. Nincs semmilyen ráhatása dolgozóak a valós szállítási költségekre sem, hiszen nem ő szerződik a szállítást végző társasággal. Érthető lenne, ha bérletet kellene venni és leadni, de ezt a bérletet hétvégén, munkaidőn kívül is használhatja a dolgozó, míg a cég elképzelés szerint a szerződéses járatokra nem kell semmilyen jegy meg bérlet, csak miden hónapban levonja a bérünkből az ő által meghatározott 14% mértéket.
Jogszerű ez?
A válaszokat előre is köszönöm.

Eugénia1 # 2010.10.06. 07:09

Sziasztok,
ha a munkáltató belemegy, hogy 9 Ft / km költségtérítést fizessen saját autóval történő munkábajárás esetén, akkor miért kéri, hogy a munkavállaló "cserébe" fizessen cégautó adót? Mi köze van egy saját tulajdonban lévő gépkocsinak a cégautó adóhoz???

Enteki # 2009.10.14. 08:05

Szerintem ha a dolgozo rendszeresen jár a munkahelyére dolgozni akkor rendszeres :)
Félretéve a tréfát, a 9 Ft/km egyedül az szja törvény szerinti adómentes határ. A törvény nem azt mondja hogy ennyi lehet a költségtérítés, hanem hogy a költségtérítésből ennyi az szja mentes rész.

Sajna a lokális végrehajtó se tudta rá a választ.

nandy # 2009.10.14. 07:16

Szerintem az első verzió az igaz, mert az szja. tv. szerint a 9 Ft/km az az összeg, ami adómentesen adható a dolgozónak. Az ezen felüli rész már adóköteles jövedelemnek számít.
Kérdés, hogy mennyire rendszeres...

Enteki # 2009.10.14. 06:34

Sziasztok!

Ellentmondo információkat kapok a munkába járással kapcsolatban kifizetett költségtérítés letilthatóságával kapcsolatban.
Cégünk a kötelezően adandó 9 Ft/km helyett nettó 29 Ft/km összeget fizet a munkavállalóknak.
Ez egy 100 km-ről bejáró kollega esetén havi szinten 100 E Ft-os nagyságrendű összeg.
A Vht alapján a munkába járással kapcsolatos költségtérítés mentes a letiltás alól.

Az alábbi véleményeket kaptam :

  • csak a 9 Ft/km mentes
  • egyáltalán nem mentes
  • a teljes 29 Ft/km mentes

Hogyan változik a helyzet ha mondjuk 300 Ft/km összeget ad a vállalat? Ki lehet "kerülni" a letiltást ezen jövedelemre ?
Mi a helyzet a természetben adott juttatásokkal? (pl étkezési jegy, üdülési csekk, iskolakezdési támogatás). Ezek nem részei a munkavállaló nettó bérének, de a vállalat által a munkaviszonnyal kapcsolatban adott juttatás.

A kérdés gyerektartás levonása miatt merült fel..