jelzálog alatt lévő ingatlan, és más végrehajtás


osztap # 2022.10.10. 10:25

Hirannad,

A tulajdoni lap alapján megkereshetitek a végrehajtási jogok jogosultjait, mindet. Ha eladták a követelést, akkor azt, akinek eladták.

Akiknek nagy a követelése, azokat érdemes kérni, hogy a végrehajtónál kérjék az ingatlan értékesítését a Vht. 139. §. (1) alapján. A végrehajtó erre intézkedni fog, mert a törvény kötelezi, ellentétben azzal, ha harmadik személyek szépen kérik. Azzal lehet motiválni a jogosultakat, hogy lesz vevő az árverésen (Ti lesztek azok), és végre látnak pénzt. Nagy követelés, régóta fennáll, nem fizet az adós = várhatóan valamelyik rá fog harapni.

Akiknek kicsi, azoktól érdemes megvenni a követelést. Ha jó régóta fennáll, akkor jó eséllyel a feléért odaadják. Utána Ti mentek a végrehajtóhoz, és a fenti paragrafus alapján már mint a végrehajtási jog jogosultja kéritek az árverés kiírását. Érdemes egy követelést per tulajdoni hányad venni, és a vevő lehetőleg ne legyen ugyanaz a személy. Ez csökkenti annak az esélyét, hogy az MNB üzletszerűnek találná a követelésvásárlásotokat.
https://www.mnb.hu/…korlevel.pdf

Ezután már csak az kell, hogy a tulajok közben ne fizessék ki az adósságokat, Ti pedig megnyerjétek az árveréseket. De ha szerencsétek van, egy-másfél év alatt tulajdonosok lehettek.

Hirannad # 2022.10.10. 09:30

Kedves Fórumozók,

A javaslatotokat szeretném kérni az alábbi témában.

Adott egy ingatlan 2 tulajdonossal, és közel 10 bejegyzett végrehajtási joggal (van, ami már több, mint 10 éves, valami csak 1-2 éve lett bejegyezve) mindkét tulajdon részen elosztva. Az ingatlan megvásárlása lenne a célunk és az eddigi lépések az alábbiak voltak:

  • Eladó felkeresése, mint kiderült közvetítő (az egiyk tulajdonos rokona) és mihelyt rájött nem vagyunk félrevezethetőek, illetve nem származna haszna az ügyletből kilépett a képből, és már nem is érhető el.
  • A tulajdonosok felkeresése sajnos nem sikerült
  • Az érintett végrehajtókhoz egy esetleges árverés kérésével már fordultunk, azonban 3. személyként nem tudtunk semmit elérni
  • A legnagyobb követeléssel rendelkező társaságot hivatalos úton megkerestük, és kiderült hogy a követelés összege a végrehajtás mgeszűnését követen egy Faktor cég számára értékesítésre került

A kérdésem az lenne, hogy érdemes-e még valamilyen úton folytatni vagy el kell fogadnunk, hogy ezen ingatlan megvásárlására nem lesz lehetőségünk?

Majordomus # 2022.08.28. 19:39

És később lehet belőle gond.
Vedd meg az 1/4-ed részt,abból törlessze az adósságai egy részét.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.08.28. 15:10

Nem tudja árverésen kívül eladni (az árverés hatályával) az illetőségét, ha a vételár nem fedezi az összes tartozást. A végrehajtási joggal terhelten pedig miért venné meg bárki is?

Visszatutasíthatja a hagyatékot, és akkor (ha valóban nincs más törvényes örökös), azt a részt is te öröklöd. De szigorúan véve ez a visszautasítás fedezetelvonó ügylet.

DH # 2022.08.28. 12:12

A lakóingatlan 1/4 része az unokatestvéremé, de nemrégiben, szinte egyidejűleg elhunyt a testvére, akié a másik 1/4 rész, és az édesanyja, akié 2/4 rész. Az életben maradt unokatestvérem 1/4 részét jelzáloggal megterhelték, 2011-ben a Nav, 2016-ban az EMÁSZ, 2017-ben az Intrum követelés kezelő. Az első esetben a Nav, a második 2 esetben az önálló bírósági végrehajtó jegyeztette be a jelzálogot, de minden esetben utalással arra, hogy ez az ő tulajdon részét, azaz az 1/4-ed terheli (II/3). Értékesíteni akarja az ingatlant, a vevő vállalná a jelzálogok kiegyenlítését, a kérdésem, hogy ez csak a vetelár 1/4 jelzáloggal terhelt részét érinti, vagyaz egész követelést ki kell fizetniük, mert az 1/4 rész értéke jóval kevesebb a követeléseknél? És milyen módon osztják meg egymás közt a követelés kezelők a kiegyenlítését, értem alatta a Nav-ot, és a bírósági végrehajtót? Valamint, még nem volt hagyatéki eljárás, megteheti az unokatestvérem, hogy visszautasítja az örökséget, hogy a többi 3/4 részre ne terhelődjön jelzálog? Ebben az esetben lehetek én az örökös? Édesapám, és az unokatestvérem édesanyja testvérek voltak, más rokon nincs, se leszármozók, se felmenők, se unokatestvérek. Köszönöm a választ.

jogeross pal # 2022.04.14. 08:12

Tisztelt Kovács-Béla_Sándor, drbjozsef, osztap! Nagyon szépen köszönöm a tájékoztatást.

osztap # 2022.04.13. 13:50

jogeross pal,

Ha nem megy a hozzájárulások beszerzése, akkor megkérheted meg az egyik hitelezőt, hogy kérje a végrehajtónál az árverés kitűzését sógornőd tulajdoni hányadára. A legnagyobb hitelezővel érdemes kezdeni, és ha mondod neki, hogy van vevő, a saját jól felfogott érdekében kérni fogja.

A feleséged mint társtulajdonos az árverés kitűzéséig kérheti (jegyzőkönyvben, a végrehajtó előtt), hogy az egész telket árverezzék. Az árverésen indulhat a vevőtök. Vagy bárki más, kivéve a sógornődet. A vételár fele lesz a feleségedé (mínusz azt hiszem 2% költség), a másik fele pedig a sógordnőd hitelezőié. Majd a végrehajtó felosztja.
Ha a feleséged veszi meg az árverésen, akkor ő nyilván csak a sógornőd tulajdoni hányadát kell, hogy kifizesse. Akkor lesz egy teljes, tehermentes telke, amivel aztán azt csinál, amit akar.

drbjozsef # 2022.04.13. 11:45

jogeross pal,

Adós, összes végrehajtást kérő, és a beleegyezésben meg kell velük beszélned, el kell velük fogadtatnod a felosztást is. Aztán kérni a végrehajtót az árverésen kívüli eladást.

Megjegyzem, a feleséged természetesen bármikor eladhatja a tulajdonrészét. Nyilván nyomott áron, de simán.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.04.13. 11:33

Mindegyik végrehajtásra jogosulttal kell egyeztetnem az eladást?
Nem egyeztetni kell, hanem megszerezni a hozzájárulásukat. Plusz az adósét.

jogeross pal # 2022.04.13. 11:10

Tisztelt Fórumozók!
Történetem a következő: Feleségem és sógornőm ½-ed részben telektulajdonosok. Sógornőm telekhányadára 2 faktoring cég, és 1 társasház jelzálogjoga van bejegyezve, amely összességében az egész telek értékének kb 10-szerese. A telek 651 négyzetméter, kis gazdasági épülettel, nem megosztható. A telekre 2 sikertelen árverés történt 2016-ban. Szeretnénk eladni a telket úgy, hogy a vételár fele a feleségemé, másik fele a sógornőmé lenne, amelyből ő részlegesen törlesztene az adósságát.
Kérdéseim: Hogyan adhatom el a telket? Mindegyik végrehajtásra jogosulttal kell egyeztetnem az eladást?
Az eladott telek árának felét csak az első jogosult kapja, vagy részarányosan mindegyik?

nemethalizka # 2022.03.03. 15:43

drbjozsef! És mennyi időt vesz igénybe mindez? Lassan két éve szünetelnek az árverések, ez idő alatt is mehet az ügyintézés, vagy majd a veszélyhelyzet megszűnését követően kerülhet erre sor?

nemethalizka # 2022.03.03. 15:37

Gerbera! Árverezik féláron évek óta, ahogy írtam. Csak az adós mondja azt, hogy ki kell költözniük nyáron (mert ÁLLÍTÓLAG megvette valaki...) Megnéztem a földhivatal online-on a tulajdoni lapot, de ott az utolsó bejegyzés az, hogy a bank a követelését átadta a Titán Faktornak. Lehet, hogy az adós hazudik, csak azt nem értem miért, mert ez magára nézve is kínos, ilyet az ember nem talál ki csak úgy. Meg hirtelen most elkezdtek az adósok másik lakhatás után nézni. Még arra gondoltam, hogy lehet megállapodtak, hogy a Titán maga veszi meg az ingatlant árverésen, csak mivel most azok szünetelnek, majd nyáron jön létre az adás-vétel... Nemtudom...

osztap # 2022.03.03. 12:33

nemethalizka,

A tulajdoni lapon széljegyen van adásvétel, árverési vétel vagy valami hasonló? Ha nincs, akkor a tulaj jó eséllyel nem mond igazat, hogy megvették a házat. Lehet, hogy vannak beszélgetések, de ha konkrétan eladták, annak nyoma lenne a földhivatalban.

Ha árverésen kívül adják el, ott csak akkor van szerződés, ha az tulaj is, és minden hitelező is aláírja, és utána egyből megy a földhivatalnak. Ha sikeres árverést valaki kifogással támad meg, tavaly tavasz óta, mióta nem lehet magánszemély tulajdonában álló lakóingatlant árverezni, már csak lenne döntés - hacsak nem pont a moratórium előtt volt az árverés és nem húzzák el a bíróságon... de ehhez azért nagyon sok mindennek összek kellene jönnie.

gerbera317 # 2022.03.03. 11:44

@halizka
El kéne végre dönteni, hogy most akkor árverezik azt a k.szott ingatlant évek óta, vagy már elárverezték. Csak mert nagyon nem mindegy!

drbjozsef # 2022.03.03. 11:13

nemethalizka,

Ha megvette valaki az árverésen az ingatlant, akkor a Vht. szerinti határidőkben még zajlanak cselekmények, a jegyzőkönyv aláírása, a vételár kifizetése, a vevő bejegyzése stb. Az adós kifogást is benyújthat, fellebbezhet is.

De ha tényleg megvette valaki, akkor az adósnak ki kell majd a törvény szerint önként költöznie.

Ha nem költözik ki, akkor ugyan törvényt sért, de a veszélyhelyzet fennállása alatt nem lehet helyszíni cselekményt végrehajtani, így kilakoltatni sem.

Köteles kiköltözni, de ha mégsem teszi, nem lehet most jogszerűen fellépni ellene.

drbjozsef # 2022.03.03. 11:10

nemethalizka,

A "vétel az árverés hatályával" akkor működik, ha a felek megegyeznek. Itt a "felek" nem két fél, hanem az összes. Ha "rengeteg végrehajtást kérő" van, akkor mindegyiknek bele kellene egyeznie az ügyletbe. Ez kettőnél több vh kérő esetén már gyakorlatilag a lehetetlen kategória, pláne, ha ezek cégek.

nemethalizka # 2022.03.03. 11:08

Értem, végülis logikus. De azt tényleg nem értem, hogy miért hazudja azt az adós, hogy nyáron - ha elindulnak a végrehajtások újra -, ki kell költöznie az ingatlanból, mert megvették valakik a házat... ? A tulajdoni lapot megnéztem, ott még az adós neve szerepel tulajként.

gerbera317 # 2022.03.03. 08:50

Konkrétan azt jelenti, hogy nem így van, mivel az egyik végrehajtást kérő nem jogosult másik végrehajtást kérő nevében nyilatkozni.

nemethalizka # 2022.03.03. 08:45

Az ingatlant már évek óta féláron árverezik, így kerül 11 millióba. Kb. ennyi a Titán által megvett követelés is. Olvastam, hogy a Titán felajánlhat az adósnak árverés útján történő közös értékesítés is, ha túl sok teher van a házon. Az meg ugye van, csak a többi nem a Titáné...Ez mit jelent konkrétabban?

Majordomus # 2022.03.02. 12:13

Több éve hogy utoljára árvereztettem lakást(közös költség tartozásl).
Akkor úgy volt hogy sikertelen árverés esetén 70 majd 50 %-ra csökkentette az árverési árat.

gerbera317 # 2022.03.02. 09:47

Jó-jó, de ahhoz féláron is kellene árverezni.

Majordomus # 2022.03.02. 08:39

Hát,Csajágaröcsöge külsőn erre van esély.

Felcsúton kevesebb.....

gerbera317 # 2022.03.02. 08:31

Csak egy kis számtan: Legyen a követelés 20 M, amit a Titán megvett mondjuk 5 M-ért. A házat megszerzi beszámítással 11 M-ért, majd a csekély érdeklődésbe beletörődve, szomorúan eladja 8 M-ért. Máris van 3 M nyeresége, és még mindig üldözheti tovább az adóst a fennmaradó 9 M miatt.
De miért is féláron menne el árverésen az ingatlan?

Majordomus # 2022.03.01. 16:04

Az lenne a legdrágább...

gerbera317 # 2022.03.01. 14:31

Ez nem szokás kérdése, hanem a célszerűséget kell vizsgálni. És az sem törvényszerű, hogy "pár millióval többért" adják el az így megszerzett ingatlant. Ha szerzési áron alul adják el, még akkor is kisebb a veszteségük, mintha nem csinálnának semmit.