Kedves Gerbera 317!
Köszönöm az őszinte válaszod !
Tisztelettel : Mazsola
Kedves Gerbera 317!
Köszönöm az őszinte válaszod !
Tisztelettel : Mazsola
Mégecce, mert a fórummotor meggajdult
Miért szerez árverésen olyan, aki képtelen megérteni, hogy 1) az ingatlan most már az övé, 2) ráadásul az adós xxarai sincsenek már bent?
Kedves Szakértők!
Szeretném megköszönni eddigi tanácsaitokat, és lenne még kérdésem.
A Törvényszék döntése után , végre bő egy évvel az árverés után nevemre került az ingatlan.
Az augusztus 15.-ei birtokba adáskor megtörtént a zárcsere, azonban az adós nem ürítette ki az ingatlant, arra csak 17.-én került sor. Sajnos én megengedtem ezt neki 15.-én.
Így 17.-én már egy hadsereggel jött , még az ablakokat is ki akarta szerelni, ügyvédje tanácsára szinte mindent vinni akart, így ki kellett hívnom a rendőrséget . Szerencsére azok gyorsan ott voltak és jobb belátásra bírták. Nagy nehezen elszállított mindent, de fenyegetőzött . Remek ügyvédet talált , szerinte ő még visszakapja a házát. Természetesen az általunk írt kiegészítő jegyzőkönyvet nem írta alá.
Elmondta hogy az OTP ellen már régebben indított pert, de azt minden fórumon elvesztette.
A földhivatal által küldött dokumentumban van egy érdekes bejegyzés:
“ Döntésem a közléssel végleges. A döntést sérelmező ügyfél, jogsérelemre hivatkozva 30 napon belül közigazgatási pert indíthat….”
1.) Egy ilyen perrel mit tud elérni?
Mint utólag kiderült , 14.-én az ügyvédje jelenlétében megjelent a végrehajtónál és kérte a birtokba adás elhalasztását , amit szerencsére a végrehajtó megtagadott.
2.) Amennyiben a földhivatali levél egy-két nappal előbb érkezik meg, és az abban foglaltak szerint pert indít , akkor annak a birtokba adásra felfüggesztő hatálya lett volna? Talán ezért kérte a birtokba adás elhalasztását ?
3.) Mit szükséges tennem, hogy a későbbi problémákat elkerüljem? A ház állagának megóvása miatt, több munkát el kell végezni , sokat kell rá költeni . Azonban csak akkor szeretném ezt megtenni , ha már nem vehetik vissza tőlem.
4.)Van arra vmi reális esély, h a korábbi adós visszakapja az ingatlant?
Mindenesetre a friss tulajdoni lappal kértem a korábban bejelentett családtagok lakcímének fiktívvé nyilvánítását és a közművek átírása is folyamatban van.
Válaszaitokat előre is köszönöm :
Üdvözlettel : Mazsola
Viszont ha emiatt kizárták a vizet,akkor a te tulajdonrészeden sem lesz víz a tartozás rendezéséig.
A vízmű semmit nem követelhet tőled,nem vagy adós,de vized sem lesz.
balazs65,
Nem.
Ha a te tulajdonrészed tehermentes, akkor nincs közöd a végrehajtáshoz.
Már feltéve, hogy se neked, se az eladó jogelődödnek sincs köze ahhoz a tartozáshoz.
Ez nem feltétlenül evidens, hogy így van, mert a mindenkori tulajdonosnak - és a jogutódjának - azért bizonyos tartozások esetén lehet mögöttes felelőssége.
Szóval pontosabb tényállás kellene, de elvileg nem - ha nincs közöd a tartozáshoz, nincs közöd a végrehajtáshoz sem.
Sziasztok,
ha árverés során megszerzem egy ingatlan 1/2-d részét, de az ingatlanon van közmű tartozás (víz, csatorna) és nem arra szólt az árverés, akkor a szerzés után a tartozás miatt indíthat ellenem is a közmű szolgáltató végrehajtást?
Gerbera, köszönöm.
Gerbera, köszönöm.
@Sevcsix
Nincs ilyen utalás a Vht-ban. De nem is logikus, hogy a módosított rendelkezés alkalmazását attól tegye függővé a jogalkotó, hogy maga az árverési vétel a módosítás előtt vagy után történt. Másrészt, a 181-182/A. §-okat nem az árverés utáni kényszerátadáshoz alkották, de árverés után is ezt kell alkalmazni. Egy okkal több, hogy ne kelljen külön az időbeliséget is vizsgálni az alkalmazhatósághoz.
Kedves hozzáértők! A Vht. 182. § (2) -re visszatérve: nem lehet, hogy a végrehajtó azért írt 30 napot a jegyzőkönyvbe, mert a törvény 2020 nyarán változott, én 2020 decemberében vásároltam az ingatlant. A birtokbaadás történt idén júliusban. Lehet, hogy esetemben még a régi ( 30 napos )szabály él? A jogszabály kihirdetése, és alkalmazása között nincs valami "átfutási idő"? ( Megkérdeztem volna a végrahajtót is, de nehezebb utolérni mint az elnököt.)
Soha nem mertem árverésen licitálni és ilyen tapasztalatok alapján nem is fogok...
„Mennyi időbe telik, mire jogerős döntést hoz a bíróság, mitől függ?”
Nem tudni. Nem szeretnénk jósolni.
„Még csak "árverezési vevő" vagyok tudok-e így bármiféle lépést tenni annak érdekében, hogy legyen valami eredmény, vagy így még nincs semmi jogom hozzá?!”
Nem adnak ki konkrétumot a bíróság, amennyiben ezt kérdezed.
„Csak a jogerős döntés után jegyeznek be tulajdonosnak?”
Nyilván, amennyiben az árverést támadják.
„Ha már tulajdonos leszek kérném kell a kilakoltatáis pert a bíróságtól ? ( Sajnos nem kértem időben a vh-tól birtokbaadást)”
Amennyiben az árveréssel szemben éltek jogorvoslattal, akkor nem késtél el. Vht. 154/A. § (1)
Az adós és az adós jogán az ingatlanban lakó személyek – a (3) és (4) bekezdésben foglalt kivétellel – az árveréstől számított 30. napig, ha a végrehajtó ennél hosszabb határidőt adott a vételár megfizetésére, eddig az időpontig, jogorvoslat előterjesztése esetén pedig az erről szóló határozat rendelkezése szerint a határozat jogerőre emelkedésétől számított 15. napig kötelesek az ingatlant ingóságaiktól kiürítve elhagyni, és biztosítani, hogy a végrehajtó átadja azt az árverési vevőnek.
Vht 154/A. (10) Ha a kiköltözésre az (1) és (5) bekezdésben foglalt időpontig nem került sor az árverési vevő a kiköltözési határidő lejártát követő 15. napig kérelmezheti az ingatlan birtokba adását.
Jelen esetben a jogerős elbírálást követő 15 napig kötelesek elhagyni, onnantól számított 15 napon belül kérheted a birtokba adást. Más kérdés, hogy a jogalkotó nem számolt azzal, hogy a gyakorlatban lehetetlen időben kérnie a birtokba adást az árverési vevőnek... A vevő nem kap jogerős végzést, a végrehajtó pedig akár hónapos csúszással... Így lényegében lehetetlen időben kérni a birtokba adást. A jogalkotónak érdemes lenne a vételár megfizetésével kapcsolatos (Vht. 149 . §) fordulatot átvenni (jogorvoslatot elbíráló határozat rendelkezése szerint annak jogerőre emelkedését követően a vételár megfizetésére vonatkozó végrehajtói felhívás kézbesítésétől – számított 15 napon belül befizetni vagy átutalni.)
Köszönöm szépen a gyors választ. Odáig nem jutottam el a vht-ban. Aki Novemberben elsejétől mondta ő másban szakosodott, más ügyben beszéltünk csak ez szóba került és utána kaptam meg a November 15-ei kezdetet a másik ügyvédtől aki ezzel foglalkozik nekem
Tisztelt Hozzáértők!
Vásároltam egy ingatlant, 5 hónapja, jegyzőkönyv aláírása megtörtént vásárlás után egy héttel ,vételárat kifizettem.Az adós felfüggesztést kért a bíróságtól, azt elutasították. Nyilván fellebbezett a döntés ellen, most már másodszor.Nincs jogerős döntés, a bíróság iratokat kért be, ma ezt a választ kaptam a végrehajtótól.
Kérdéseim:
Nyílvánvalóan időhúzásra játszik(amit értek is)
Illetve, mit tanácsolnak, fogadjak egy jogászt/ügyvédet, aki oda vissza tudja álmából is felkeltve a vh törvényt, hogy amennyire csak tudjuk lecsökkentsük az időhúzását az adósnak?
Bocsánat, ha értelmezhetetlenül fogalmaztam meg a kérdéseimet, nem vagyok jártas az ilyen helyzetekben.
pincode:
2dolog van ami nem tiszta még mindig
Az egyik a vht-ban szerepel amit nem tudok értelmezni
154. § (1) Ha az árverési vevő a teljes vételárat kifizette, és az árveréstől számított 30 nap eltelt, a végrehajtó az árverésen megvett ingatlant átadja az árverési vevőnek.
1.kérdésem: az árveréstől számított 30 nap eltelt rész nem tiszta. Tudtommal onnan számít a 30 nap ahogy kézhez kapja az adós a levelet, hogy 30napja van kiköltözni. Vagy erről rosszul tájékoztatott az ügyvéd?
2.kérdésem: 2ügyvéddel beszéltem. Egyik November 1től másik November 15től mondta a kilakoltatás moratórium kezdetét ami április 30ig tart, ez egyezett mindkettőjüknél. Akkor most mettől meddig tart a moratórium?
Nem tudunk regényeket írni válaszként.
pincode11,
Egy-egy konkrét kérdésre minden bizonnyal kapsz itt hozzáértő választ.
De általánosságban kérdezve nem nagyon, Folyamatok? Az van jó sok. Meg mivel húzhatja az adós? Bármivel.
Ha van valami direkt, akkor kérdezz nyugodtan (röviden, lényegretörően, de fontos tényeket nem elfelejtve).
Elég sok pénzed múlik rajta,ezért bízz meg ügyvédet.
Köszönöm szépen
Ajánlott olvasmány: complex cd jogtár vht tv.
Egyébként kockázatmentesebb lenne eleve ügyvédet megbízni az üggyel.
Nem pont ezekkel a szavakkal. Ezért töltöttem le rosszat, vagyis jót de régebbi időhatállyal és ezt nem tudtam hogy ilyen sűrűn frissül. Ezért másztam bele egy ideje a témába amíg van időm, hogy képben legyek és ne utána kapjodjak amikor beleestem az árverésbe. Nem hobbi szinten akarom csinálni csak az adós részét kivásárolni, hogy 1/1-ben legyek tulajdonban. Csak az adós nem együttműködő és sajnos fel kell készülnöm mindenre, a kukacomból nem tudom kiszívni. De ez valahogy nem jött velem szembe ez az oldal
Ez naon érdekes, mert a jogszabályok nem népi szájhagyomány útján terjednek, és így nincsenek változataik sem.
Azt még nem próbáltad ki, hogy beírod a keresőbe, hogy 'vht törvény', és a legelső találatra kattintva csak azt használod, semmi mást?
Köszönöm szépen! Hetek óta bújom a Vht.-t. Amit én letöltöttem az pl.a 154A (10) ig van, ahogy látom ez részletesebb, mert (13)ig van itt leírva
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Mi és cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.
Felhívjuk figyelmét, hogy hozzájárulása minden aldomainünkre érvényes. Hozzájárulását bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja, ha rákattint a képernyője alján található „Hozzájárulási beállítások" gombra. Tiszteletben tartjuk döntéseit, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átlátható és biztonságos böngészési élményt nyújtsunk Önnek.
Süti | Időtartam | Leírás |
---|---|---|
COOKIE_SUPPORT | 1 year | Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket. |
JSESSIONID | JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak. | |
PHPSESSID | Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik. | |
SERVERID | Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is. | |
viewed_cookie_policy | 1 year | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
---|---|---|
Gdyn | 1 year 1 month | Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják. |
GUEST_LANGUAGE_ID | 1 year | Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál. |
---|---|---|
_ga | 2 years | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához. |
_gat_UA-112481-1 | 1 minute | Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken. |
_gid | 1 day | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában. |
UID | 2 years | No description available. |
---|---|---|
_goa3session | 2 days | Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják. |
fr | 3 months | A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek. |
Gtest | 1 year 1 month | Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában. |
i | 1 year | Nincs információ. |
IDE | 1 year 24 days | A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg. |
mc | 1 year 1 month | Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. |
test_cookie | 15 minutes | Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál. |
YSC | session | Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál. |
---|---|---|
_goa3test | 2 years | No description available. |
_ia_uid | 5 months 27 days | No description |
_ia_version | 5 months 27 days | No description |
CONSENT | 16 years 6 months | No description |
INX_CHECKER2 | 16 years 6 months | No description available. |
legacy-psid | No description available. | |
nxdigitolvasosession | No description | |
psid | session | Nincs elérhető információ. |
yt-remote-connected-devices | never | No description available. |
yt-remote-device-id | never | No description available. |