parkolási tartozás végrehajtása

kabisari # 2010.07.01. 11:00

Segítéget szeretnék kérni: 2 hónapja kaptam a végrheajtótól egy lvelet, hogy parkolási tartozás miatt kivonják a kocsimat a forgalomból. Az ügy kezdett komolyra fordulni, már az önkormányzat is értesített, hogy le kell adnom a rendszámot. Így hát felhívtam azt a bizonyos ügvédi irodát, aki bediktálta nagy nehezen, hogy milyen parkolásokról van szó. Ezek 2008-as parkolások voltak és elismerem, hogy jogosak. Így hát befizettem az 50.000 Ft-os tartozást. Majd ezen a héten kapok egy levelet, hogy a fizetésemből letiltásra kerül a parkolási tartozás. Felhívom az ügyvédi irodát, hogy ez mégis mi és bediktálja ugyanazokat a címeket. Mondtam, hogy ez szuper, de én ezeket már kifizettem. Mire ő közli, hogy nem az előző 2004-es tartozás volt!!!! Mondtam, hogy a kollégája nekem teljesen mást mondott, de erre nem reagált. Kérdem én, hogy a 2004-es tartozás nem évült már el így 2010-ben? És akkor itt nem egy kis félrevezetés történt? Amiről ugye kell lennie hanganyagnak, hiszen bemondják, hogy minden telefonhívást minőségbiztosítási okokból rögzítenek...

végrehajtó1 # 2010.07.01. 11:12

Végrehajtónak kellett volna fizetned.
De az elévült tartozást is követelhet csak nem hajthat végre...

kabisari # 2010.07.01. 11:21

A végrehajtónak fizettem, csak ők azt sem tudták, hogy mi t hajtanak végre, vagyis, hogy pontosan mi áll a végrehajtási megbízás mögött, így keveredtem az ügyvédi irodához. De akkor ezt már nem is kellett volna megfizetnem? Ilyenkor tudok valamit tenni, hogy szándékosan félrevezettek? Amúgy meg annyira megijedtem mikor jött a levél, hogy adjam le a rendszámot az önkormányzatnál, mert nem akartam, hogy utána még a forgalomba visszahelyezési díjat is ki kellene fizetnem.

nandy # 2010.07.01. 12:15

A végrehajtónál ott vannak az iratok, melyből kiderül, hogy milyen időszakban keletkezett a tartozás...

Tehát menj be hozzá, és tisztázzátok az ügyet.

nandy # 2010.07.01. 12:19

Vagy ha megvan a bíróságtól kapott fizetési meghagyás, nézd meg, mert azon tutira rajta van az időszak is!

Azt nem teheti meg a végrehajtást kérő, hogy a végrehajtásból befolyt összeget egy végrehajtás alá nem vont tartozásba számítja be!

kabisari # 2010.07.01. 12:22

A végrehajtónál nincs irat, a Központi Kerületi Bíróságra kell bemennem, be is megyek. Itt igazából az a kérdés, hogy az az ügyvédi iroda aki a végrehajtást kezdeményezte engem szándékosan félrevezetett, hiszen 2008-as eseteket diktált be, holott mint most kiderült ők 2004-eseket hajtottak be és hogy ezzel lehet-e valamit kezdeni. Mármint azzal, hogy félrevezettek, vagy most már mindegy...

nandy # 2010.07.01. 13:37

Ha valóban a 2004-es tartozást adták végrehajtásra, akkor nincs mit tenni.

A bíróság és a végrehajtó nem vizsgálja automatikusan a tartozás "elévülését", így szélsőséges esetben akár az is előfordulhat, hogy 20 éves tartozást hajtanak végre sikerrel, mert az adós nem mondott ellent a fizetési meghagyásnak.

Az elévülés egyébként nem a követelés elévülését jelenti, hanem csak a bírósági végrehajtáshoz való jog elévülését. Ez az, amit a bíróság hivatalból nem vizsgál.

virag19 # 2010.07.14. 14:53

Parkolási ügyben kérem segítségeteket.2008.07.08-án bírósági végzésben parkolási díj megfizetésére köteleztek. A végrehajtási lapot 2010.07.03-án adták ki (már a másodikat)ugyanis I.és II.rendű alperes azonos nevűek és egy lakcímen laknak. A végrehajtási lapon nem tüntetnek fel azonosítót, csak nevet és lakcímet. Az elsőt megkifogásoltuk, most a másodikat is megfogom. Kérdésem viszont az, hogy a parkolás 2003.05.és 07. hónapban volt. Ez végrehajtható még? Vagy a jogerős bírósági végzéstől számít az elévülési idő? És ha igen mennyi az elévülési idő?

lelle # 2011.07.26. 22:09

Tisztelt jogi tanácsadók,

Az esetem kissé bonyolult, de megpróbálom röviden összefoglalni.
Korábbi élettársam az én tulajdonomban lévő autóval több százezer forintnyi bírságot halmozott fel.
A bírságot most rajtam akarják behajtani, egy ügyvédi iroda most arról értesített, hogy a bírságot már átadták végrehajtásra.

Az autóm még a bank tulajdona, ugyanis lízingelt autó.
Sem saját ingatlanom, sem ingóságom nincs, egy éves kislányomat egyedül nevelem, albérletben lakunk.
Bevételem a GYED és családi pótlék.
Egyedüli vagyonom, ami a nevemen van: az autóm, ami egyelőre még a lízing cég tulajdona.

A kérdésem: mit vehet el és foglalhat le ilyen esetben a végrehajtó? Az autómat elvihetik vagy kivonhatják a forgalomból? A GYED-hez, családi pótlékhoz hozzá nyúlhatnak? (mindkettő bankszámlára érkezik)A bankszámlámra terhelhetnek levonást?

Még egy kérdésem lenne: jelenleg a sógornőm lakásában lakom a kislányommal, a teljes berendezés a sógornőm tulajdona. Bérleti szerződés nincs, mert rokonok vagyunk, nem tartottuk indokoltnak.

A végrehajtó a lakásban található berendezést, eszközöket, tárgyakat, bútort, elektronikai eszközöket (TV, hűtő, mosógép, stb.) lefoglalhatja?
A család nem tud a végrehajtásról és nem is szeretném, hogy megtudják.

Ja még annyi plusz infó: az autómra felhalmozódott bírság parkolási bírság.

És még egy kérdés: ha a végrehajtó semmit sem tud esetleg lefoglalni, akkor mi történik? Mire számíthatok? GYED-en vagyok, ha jól tudom, elvileg közmunkára sem ítélhetnek.

Köszönöm a válaszukat!
Egy kétségbeesett anya.

Kezeske01 # 2011.07.28. 12:05

Pontosan fogalmazz! Ha lízingelt az autó, akkor nincs a neveden. Egyébként viszik, és ugrik a havi bevételed 33%-a.

ius latratus # 2011.07.28. 12:20

lelle

Kezeske jól írta, jó lenne tisztázni, hogy lízingelt az autó, vagy nem. Szerintem nem, de ez ne nyugtasson meg, mindegy mennyi hitel van még rajta, az nem véd.

Igen, a bankszámlád inkasszózható, ott ugyanis nem GYES, családi pótlék, s egyéb szerepel, hanem csak összeg. Kérd postai címre...

ius latratus # 2011.07.28. 12:22

lelle

Ja, és még valami: be vagy jelentkezve a sógornődhöz?

lelle # 2011.07.28. 14:52

Köszönöm szépen a válaszokat.

Az autó lízingelt, nincs nálam a törzskönyv, az még a lízing cégnél van, a forgalmi viszont az én nevemen.
Így is lefoglalhatják?

És igen, be vagyok jelentkezve a sógornőmhöz, erre a címre szól a lakcímkártya.
Ezek szerint innen, a lakásból is elvihetnek bármit akkor is, ha nem az én tulajdonom?

lelle # 2011.07.28. 14:55

Pontosítok: az autó az én nevemen van, a forgalmin az én nevemen van. A KH Lízingnek fizetem még fél évig a havi részletet rá. Tehát nem lízingelt, hanem hitel van rá.

ius latratus # 2011.07.28. 15:45

Akkor lefoglalható. Simán.

ius latratus # 2011.07.28. 15:47

Ha nem a tiéd, akkor nem, feltéve, ha tényleg nem a tiéd..
Ami a tiéd, abból két váltás ágynemű, ágy, gáztűzhely, kabát, szék, aztal...bla-bla-bla maradhat, a műholdvevős laptop nem...
:)

lelle # 2011.07.29. 13:04

köszönöm szépen a visszajelzést és a válaszokat.

Hááá, nem áll jól a szénám.....ez elég ijesztően hangzik. A lakásban tényleg minden a tulajdonosé, nem az enyém. Nyilván a ruhák, könyvek, ilyesmi az enyém.

Valami ötleted nincs véletlenül arra, hogy mégis hogyan lehetne megúszni a végrehajtást? Mikor mondja azt a megbízónak, hogy nem végrehajtható az X összeg?
A végrehajtás mikor évül el? Elévülhet egyáltalán?
Vagy lehet tőlük haladékot kérni? (pár hónap múlva várható egy nagyobb bevétel, max abból tudom kifizetni a tartozást)

végrehajtó1 # 2011.07.29. 15:19

Nyugalom:)
Még eltart hónapokig is.Főleg ha csak most fog kérni fizetési meghagyást ellened.
De te meg ha tudod bizonyítani hogy nem te okoztad akkor pereld be a korábbi élettársadat.

lelle # 2011.07.29. 20:44

Köszönöm szépen a válaszokat:)

Nagyon féltem/félek ettől a végrehajtástól, ilyesmi velem még nem történt.
Két diplomás értelmiségi ember vagyok, és most itt tartunk.....

Sajnos a volt élettársam ellen nem indíthatok pert, mert válaszlépésként ő meg a gyermekemet fogja elperelni tőlem (ő az egy éves kislányom édesapja). És ezt nem kockáztatom meg. Inkább vigyenek mindent, de a gyermekemet nem adom!!!!!

Elévüléssel kapcsolatban lenne még kérdésem: végrehajtás elévülhet?
Illetve a parkolási bírság elévülése most egy vagy öt év????? Merthogy mindenhol mindkét határidő olvasható.

Köszönöm előre is a segítséget!!!!

végrehajtó1 # 2011.07.29. 20:51

Sajnos a volt élettársam ellen nem indíthatok pert, mert válaszlépésként ő meg a gyermekemet fogja elperelni tőlem

ezt ő mondta , ugye?

Te meg el is hiszed...:)

ne dőlj be az ilyen férfi dumának.

lelle # 2011.07.29. 21:04

Sajnos nem csak ő mondta, jogász is alátámasztotta....
Nekem nincs saját lakásom, a GYED-ből élünk (plusz van nem hivatalos bevételem - tehát el tudom tartani, minden megvan), de ez a bírókat nyilván nem fogja érdekli.
Ha ő be tudja bizonyítani, hogy a gyereknek jobb anyagi körülményeket tud biztosítani, akkor nála fogják elhelyezni.
És ez az, amit nem akarok megkockáztatni.

végrehajtó1 # 2011.07.30. 06:46

Butaságokat írsz.

ius latratus # 2011.07.30. 06:47

Jogááááász mondtaaaa?? Pusztán a jobb anyagi körülmények nem elegendőek egy ilyen perben -már ha lesz egyáltalán per- , nyugi. Válaszolva a kérdésedre, a végrehajtók sem ördögtől valók, ha tényleg oda kerül a sor, velük is tudsz egyezkedni, egy év részletfizetést adnak, ha többet kérsz, megkéreik a végrehajtást kérőt, hogy beleegyezik-e hosszab futamidőbe...

Egyébként ha még fmh-t sem kaptál, akkor tényleg nincs miért -egyelőre -aggódnod. Ha időt akarsz nyerni, akkor mondj ellent -nem kell indokolni, csak jelentsd ki, hogy ellentmondással élsz, átalakul polgári perré, pár hónap mindenképpen nyereség, aztán...

lelle # 2011.07.30. 07:35

Köszönöm az ötleteket, tanácsokat, megnyugtatást.
Így már látom, hogy mi kell tennem....
A lényeg, hogy pár hónapot tudok nyerni, aztán majdcsak megoldódik az ügy....

A gyerekkel kapcsolatban: nem lesz per, mert tényleg megvan a kockázata annak, hogy az apa elperelje tőlem...nem írtam butaságokat. Vannak egyéb körülmények, amiket nem akarok itt a nagy publikummal megosztani.

Köszönöm szépen még egyszer mindenkinek a hozzászólásokat és főként, hogy kicsit megnyugtattatok.
Kellemes hétvégét!

Lhotse # 2011.07.30. 07:48

Maradjunk annyiban, hogy tényleg butaság amitől félsz. Itt többünknek ez a szakmája és segíteni szeretnénk. A jobb anyagi körülmény gyakorlatilag egyáltalán nem szempont a gyermek elhelyezésének megváltoztatásához. Ha olyan jól él apuka, akkor sokkal inkább tartásdíj felemelésének van helye. :)

De ettől teljesen függetlenül érvényesítsed az általad kifizetett pótdíjakat a volt élettársaddal szemben. Ezek nem összefüggő kérdések!