Lakáshitel törlesztés elmaradása

Anett86 # 2014.01.11. 10:10

Tisztelt Fórumozó!

Arról szeretnék érdeklődni hogy mi tévő lehetnék eben az estben hogy 2008-ban a párommal Otp hitelt vettünk fel közös lakásra de sajnos svájcifrank alapút. Én adóstárs vagyok.Sajnos a hitelünket úgy megemelték hogy amit eddig fizettünk 5 évig vagy is 300000 ft-ot továbbra is csak annyival tudjuk fizetni mert 30000- ről -100000 re emelték s ezt lehetetlen fizetni ennyi rezsi mellett. Közben sajnos a kapcsolatom is megromlott a párommal és nem tudom mit tehetnék mert külön szeretnénk költözni de mivel közös a hitel így boldogtalanul is de így kell élnünk vagy is együtt. Ő nem veszi át az én részem mivel talán ő át vehetné mivel ő a fő tulajdonos csak amilyen sok lett a hitel nem buta hogy a nyakába varja mind. Segítséget kérnék hogy mi tévő lehetnék? Igy kell le élnem az életemet hogy nem lehettek boldog s vele kell maradnom? Köszönettel Anett

gerbera317 # 2014.01.10. 22:01

Nem mindegy az neked, ha úgyis elmaradtál a hiteltörlesztéssel?

Curausu # 2014.01.08. 21:58

Tanácsra lenne szükségem!
Az állami kamattámogatással könnyített hitelre vásárolt lakásba úgy tudom, hogy albérlő nem költözhet.
Azonban ha a lakás egy részét, ( pl. az egyik szobát ) egy vállalkozónak kiadom, aki nap közben azt irodaként, tárgyalóként oktatás céljára használja, és azért nekem fizet havonta, azzal nem zárom -e ki magam a kamatkedvezményből?
Köszönöm. Curausu

Kovács_Béla_Sándor # 2013.05.15. 19:16

Felmondják a kölcsönt, aztán végrehajtanak mind a kettőtökön. Nem egy nyerő ötlet.

Ruby # 2013.05.15. 08:36

Felvilágosítást szeretnék kérni a következőkben:
Élettársi kapcsolatban vettünk fel lakáshitelt párommal 6 éve, életközösségünk megszakadt, ő a közös lakásunkat el kívánja hagyni. A hitel felvételénél ő volt az adós én adóstársként szerepelek. A hitelhez tartozó számlára csak az én jövedelmem érkezik, abból vonták-vonják a hitelt. Mivel én az ő részét kifizetni nem tudom, ezért ő sem hitelt, sem rezsit nem fizet már fél éve. Én tudnám fizetni továbbra is, de ő addig sem hajlandó amíg még velünk lakik, mondván, hogy itt hagyja nekem a fele tulajdoni részét is. Csakhogy ez nincs lepapírozva és nem is hajlandó ügyvédhez eljönni velem. A bank nem veszi le a nevéről sem a hitelt, nem írja át az én nevemre a teljes hitel fizetését, mondván én nem vagyok hitelképes. Fél éve én fizetek mindent ugyan, de azt kérik, vonjak be a hitelbe egy újabb adóst, aki hitelképes.
Kérdésem, mi történik akkor, ha én nem fizetem tovább a hitelt? Levonják-e az adóstól a munkahelyén vagy rögtön az adóstársat szólítják fel a fizetésre?
Válaszukat előre is köszönöm: Ágnes

barcis # 2012.03.03. 00:48

Meggondoltuk magunkat és törekszünk a fizetésre.....ha tudunk, mert a következő kérdések merültek fel bennünk:

Adős és zálogkötelezettként, adóstárs és zálogkötelezettként írtuk alá a fészekrakó program adta hitelszerződést.

• Ha nem tudunk fizetni és elárverezik a lakást, akkor vonják a fizetésünk?
  • Ha igen, akkor hány százalékot vonnak a következő esetben?: Felvettünk 58207 eurot, majd a szocpolnál bevállalt második gyermek nem született meg, így a felvett szocpolt is ráterhelték a lakásra. A szerződés kimondja, hogy a hitelre 32,06%-os állami kezességvállalás van.

Mert ugye ha eladják a lakást kimenekülési értéken akkor egyszer kell fizetni a Banknak és egyszer a NAV-nak. Szóval én 50%-ra tippelek.

• Férjemet kirúgták a munkahelyéről. Nem tudunk fizetni 50 napja. Ha bontják a szerződést a követeléskezelővel meglehet egyezni? Életszerű az az alku kérés, hogy 145.000 Ft helyett 70.000 Ft?

Előre is köszönöm válaszukat.

Tisztelettel:
Napocska

éva83 # 2012.02.16. 07:37

Tisztelt Forumozók!
Az új árfolyamrögzítés feltételeinek értelmezésében szeretnék segítséget kérni.
A rész, ami engem érdekel, hogy az nem csatlakozhat, akinek 90 napon túli tartozása van.
Amennyiben még ápr. 1-je előtt (a törvény hatályba lépésének tervezett dátuma) kifizetem az elmaradásom 90 napon túli részét, vajon csatlakozhatok?
Rengeteg helyen próbáltam utánajárni, de csak a konkrét feltételek felsorolását találom mindenhol.
A választ előre is köszönöm!

vegrehajtasugyintezo # 2012.02.10. 17:24

xsusy

Sajnálom, a Hős u.-val csúnyán melléfogott!
Ha nem fizet a banknak, nyilván árverezés lesz....
Mivel az ami, olcsóért viszik csak (vagy talán nem is viszik), tehát fennmarad a követelés egy része....(vagy egésze)
Fizetés letiltás, ingó foglalás stb.....
Valahogy hasznosítani kellene azt a lakást....(legalább pár forint jöjjön belőle)

xsusy # 2012.02.08. 15:46

Szeretnék abban segítséget kérni, hogy mit tehetnék a következőben leírt helyzetemben, mivel teljesen tanácstalan vagyok. 2008-ban vettem egy lakást svájci frankos hitellel, egy ingatlanközvetítő által 6 millióért, melyből 4 millió 850 ezret vettem fel hitelt.Közalkalmazottként dolgoztam. A közvetítő becsapott, tudta hogy csak 1 éve éltem Budapesten, nem ismerem a környéket. A lakás belül szép volt, kívül nagyon borzalmas, de a közvetítő megnyugtatott, hogy a közeljövőben felújítják. Persze ez nem történt meg, mivel ez a Hírhedt Hős utca. Fehér emberként költöztem be, 3 havonta betörtek, biztosító a riasztó és a rácsok ellenére nem fizetett. Közben terhes lettem, de a fenyegetések, volt hogy megvertek, félelem miatt nem maradhattam a lakásban. Ismerősöm odaköltözött szívességi lakáshasználóként, de őt is kirabolták és elköltözött. Tavaly olyan szinten feltörték, hogy a lakás használhatatlan, romos. Se ablak, se ajtó,sem egy konnektor, katasztrófális. (Mikor odaköltöztem, felújítattam.) A bank nem mond semmit, csak hogy behajtáson van az ügyem. Jelenleg albérletben lakom, májusban lejár a GYES-em is, a gyermekem egyedül nevelem. Kérem segítsenek, hogyan tudnám megoldani a problémámat. Mi lesz a lakással és velünk. Köszönettel: Zsuzsanna

gerbera317 # 2011.12.20. 18:52

styron:

Ha lemondatok a lakásról, akkor úgy alakítsátok a dolgokat, hogy csak a lakáskölcsönből legyen végrehajtás, a többi tartozást - ha megtehetitek, és akár erőn felül is - fizessétek ki! Ugyanis egy letiltás esetén csak 33% az elvonás. Ha több végrehajtást is megengedtek magatok ellen, akkor - az árverés után továbbra is fennmaradó - letiltás esetén már 50% lesz az elvonás, és mivel valószínűleg a bank lesz legelöl, és ezzel 33% megy a lecsóba, a maradék 17% is beláthatatlan időre fennmarad.

gerbera317 # 2011.12.20. 18:41

blogkati:

Ha a gyerekek zálogkötelezettek, akkor csak a zálogingatlan értéke erejéig kötelezhetők helytállásra. Te a haszonélvezeti jogoddal zálogkötelezett nem lehetsz, csakis dologi kötelezett, ami azt jelenti, hogy a zálogingatlan kényszer-értékesítése esetén le kell mondanod haszonélvezeti jogodról. Szinte biztos, hogy ezt alá is íratták veled a jelzálogszerződés megkötésekor. Az adós tartozásáért egyéb módon nem felelsz.

Ha az apuka tartozására rámegy az ingatlanotok, azt követően őt adósotokká tehetitek: a két gyerek a tulajdoni illetőségeik értékének erejéig, te a haszonélvezeti jog vagyoni értéke erejéig.

Arra ügyeljetek, hogy a végrehajtás során először az apuka ingatlana kerüljön kalapács alá! A fokozatosság elve kiterjed arra is, hogy a végrehajtás ne a zálogkötelezett ingatlanával kezdődjön, tehát ha úgy kaptok árverési hirdetményt, hogy az apuka ingatlanát még nem árverezték, azt időben meg kell támadni.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.12.20. 07:53

így egy bírósági papír igazolja,hogy az enyém lett az ő része is
Nem lett a tiéd. Majd ha a telekkönyvben átíratod.

letiltatom a banki átutalást a bank felé,hadd vigye a lakást.
Nem csak a lakást viheti. Végrehajtást vezethetnek a teljes vagyonodra, így például letilthatják a fizetésed harmadát. Addig is, amíg nem kel el a lakás. Ugyanígy a volt férjedét is.

mi lesz a közüzemi számlákkal? Az is marad nekem míg a bank meg nem szabadul a lakástól?
Persze, de nem a banknak kell szabadulnia a lakástól, nem az övé. Neki a kölcsöntartozás kell. Egyösszegben, azonnal.

Szerintem ha elúszik a lakás,akkor nem fognak ennyit levonni tőlem.
Az igaz. De lakásod se lesz.

hála az egyoldalú szerződés módosításoknak.
Inkább annak, hogy deviza alapú kölcsönt vettél fel. Gondolom.

ius latratus # 2011.12.20. 07:48

witchangel

"A volt férjem,aki a lakásvásárlási hitelnél az adós volt,lemondott az 1/2-ed tulajdon részéről az én javamra.Átíratni nem tudtuk,így egy bírósági papír igazolja,hogy az enyém lett az ő része is."

Lemondott? Egy bírósági papír? Igazolja? Mi a manó...

"Úgy döntöttem,hogy januárban letiltatom a banki átutalást a bank felé,hadd vigye a lakást.Elvégre üresen áll,mert eladni sem tudom.Egyik kérdésem az lenne,milyen hátránya lehet ebből a volt férjemnek? Mert még adóstársként szerepel,de jogilag semmi köze hozzá"

Ha januárban az állandó beszedési megbízást megszünteted, akkor még nagyon messze vagy attól, hogy a bank "vigye a lakást". A volt férj gyakorlatilag (jó, ez csak úgy jött, mert elméletileg is) még mindig adós, ezt ne feledd. Az, hogy "jogilag semmi köze hozzá", nos, ez meg nem így van.

"A másik kérdésem: ha a végrehajtók lefoglalják,akkor mire számíthatok?Úgy tudom a nettó fizetés 33%-át fogják vonni,de ezt mire vonják? A lakás becsült értéke,és a hiteltartozás összege közötti űr betöltésére?"

Hogyhogy mire vonják? Két dologról van szó. A lakás becsült értéke csak abból a szempontból releváns, hogy mennyi lesz a kikiáltási ár. Na, majd az értékesítés után a fennálló hátralékból levonják azt a picike részt, ami az ingatlan eladásából keletkezett, a többit bevasalják. Nem csak a fizetésből, egyéb ingó - ingatlan vagyonból is. Ja, és nem feltétlenül csak akkor kezdik el a fizetésed meghatározott százalékát letiltani, mikor az ingatlan értékesítésre kerül, hanem akár azzal párhuzamosan is.
Ugyanez igaz a volt férjre is.

"Én életekért felelek havi nettó 110 ezerért,plusz gyerektartás,plusz családi pótlék. Ebből 80 ezer a lakáshitel.Szerintem ha elúszik a lakás,akkor nem fognak ennyit levonni tőlem."

Hát, 80-at nem, mivel -ezt jól tudod- csak 33%-kal terhelhető a jövedelem. (egy végrehajtható tartozásnál)
Majd a férjedtől.

"Szégyen,hogy idáig jut az ember önhibáján kívül,hála az egyoldalú szerződés módosításoknak. De első a gyerek,és szeretném,ha lenne miből enni adni neki."

Ez érthető. Valamilyen kompromisszum a bankkal? Szóba sem jöhet?

witchangel # 2011.12.19. 21:54

Üdv!
Tavaly szeptemberben váltunk.A volt férjem,aki a lakásvásárlási hitelnél az adós volt,lemondott az 1/2-ed tulajdon részéről az én javamra.Átíratni nem tudtuk,így egy bírósági papír igazolja,hogy az enyém lett az ő része is.Igen ám,de közalkalmazotti fizetésből jelenleg 80 ezret fizetek havonta,amit már képtelen vagyok tovább bírni,mivel van egy 6 és fél éves fiam,akit ugye etetni kellene. Úgy döntöttem,hogy januárban letiltatom a banki átutalást a bank felé,hadd vigye a lakást.Elvégre üresen áll,mert eladni sem tudom.Egyik kérdésem az lenne,milyen hátránya lehet ebből a volt férjemnek? Mert még adóstársként szerepel,de jogilag semmi köze hozzá.Csak sajnos nem találtam másik adóstársat,mert ki olyan ostoba hogy ilyesmit bevállaljon?Én viszont nem szeretném,ha tőle vonnák,vagy ő lenne KHR-es.
A másik kérdésem: ha a végrehajtók lefoglalják,akkor mire számíthatok?Úgy tudom a nettó fizetés 33%-át fogják vonni,de ezt mire vonják? A lakás becsült értéke,és a hiteltartozás összege közötti űr betöltésére? És ha a lakást viszi a bank,mi lesz a közüzemi számlákkal? Az is marad nekem míg a bank meg nem szabadul a lakástól?
Sajnos nem voltam még ilyen helyzetben,és az biztos,inkább leszek hajléktalan,minthogy még egyszer Magyarországon lakást akarjak venni. De jobbnak látom elúszni hagyni a lakást,mint hogy a fiam azt lássa,hogy a tehetetlenségbe beleőrölök.Láttam itt nettó fizetéseket a fórumban.Én életekért felelek havi nettó 110 ezerért,plusz gyerektartás,plusz családi pótlék. Ebből 80 ezer a lakáshitel.Szerintem ha elúszik a lakás,akkor nem fognak ennyit levonni tőlem.
Szégyen,hogy idáig jut az ember önhibáján kívül,hála az egyoldalú szerződés módosításoknak. De első a gyerek,és szeretném,ha lenne miből enni adni neki.

végrehajtó1 # 2011.11.03. 15:08

igen

styron # 2011.11.03. 14:56

Először is köszönöm a válaszát.
Ketten keresünk összesen nettó 300e Ft-ot. Ezt nem mondanám soknak, bár nem tudom, hogy egy végrehajtás során ezt másképp gondolják -e. Bár azt hittem, hogy törvényileg szabályozott ez az 50%.
Még azt szeretném megtudni, hogy a bérből történő levonás után megérkezik a számlámra a fél fizetésem, és akkor még a bankszámlámat is meginkasszózhatják? Tehát lehetséges az, hogy egy fizetésből gyakorlatilag 2x törlesztek?

végrehajtó1 # 2011.11.03. 10:31

Mivel a fizetésünk fele fölötti részre szükségünk lenne”,

Nem biztos hogy csak 50%-át tiltják.Ha magas a jövedelmetek akkor ez több is lehet.

Egyrészt érdekelne, hogy milyen költségekkel, kamatokkal kell számolnunk a maradék összeg törlesztésekor (mennyire nyújtaná ez meg az általunk kiszámolt futamidőt?).

Mivel nagyon sok a bizonytalansági tényező ezért gyakorlatilag nem lehet kiszámolni.(árfolyam,fizetés nagysága, kamatszint ,eladott ingóságok,ingatlanból befolyt összeg stb)

styron # 2011.11.02. 14:10

Az alább található kérdéseimre senkinek nincs válasza? Ha mégis lenne és hajlandó is megosztani, akkor ezer köszönet érte.
Fontos lenne, köszönöm.

blogkati # 2011.11.02. 13:35

Tisztelt Dr. Attika,
a haszonélvezet ma is fennáll, de biztosan aláírtunk egy papírt, hogy nem fizetés esetén elhagyjuk a házat.
Engem most az érdekelt, hogy a gyerekek fizetéséből vonják-e a tartozást.
Biztos, hogy nem adóstársak, nem kezesek, "csak" zálogkötelezettek.

Köszönöm a választ.

Dr.Attika # 2011.10.28. 13:44

Tisztelt "blogkati"!
Ha csak zálogkötelezettek, akkor a fizetésből semmi nem vonható, hanem "csak" az ingatlant bukják. Ha esetleg kezesek, akkor a fizetésből is vonhatnak. Át kell nézni azt a szerződést.
haszonélvezőként nem tehetők ki az ingatlanból. Biztos, hogy fennáll a haszonélvezet? Nem szoktak a bankok haszonélvezettel terhelt ingatlant fedezetként elfogadni.

blogkati # 2011.10.28. 13:19

Tisztelt Fórumozók!
Haszonélvezője vagyok egy háznak, aminek a két gyermekem a tulajdonosa. Van még egy haszonélvező, az apukájuk.
3 évvel ezelőtt megkért minket, hogy megterhelhesse a házat, hogy lakást tudjon venni, amit mi megengedtünk.
Az apuka az adós, a két gyerek és én azt hiszem, zálogkötelezettek vagyunk.
Apuka bejelentette, hogy nem tudja fizetni a hitelt.
Kérdésem, hogy ha nem fizet, akkor a gyerekek fizetéséből fogják-e vonni a tartozást, ha az árverezés után még marad fenn tartozás?
15 milliót vett fel, most a tőketartozás 27 millió forint. A házat annak idején 33 millióra becsülte a bank.
A pénzből vett lakásnak a harmadik gyerekünk a tulajdonosa, mi ketten haszonélvezők vagyunk.

Köszönettel várom a válaszokat.

styron # 2011.10.11. 13:55

Tisztelt fórumozók!

Adott egy lakáshitel, egy autó hitel, több személyi kölcsön (természetesen CHF –ban mind). Hosszú hónapok óta elmaradunk a rezsi költségekkel, hogy a hiteleinket fizetni tudjuk. Mivel a közművektől eddig megértésre és segítőkészségre számíthattunk, a bankoktól viszont csak az egyoldalú kamatemelésekre, ezért úgy döntöttünk a párommal, hogy inkább a hiteleinket mellőznénk, és a többit raknánk rendbe.
Ugyan gusztustalannak tűnik, hogy az ember megpróbál kibújni a kötelezettségei alól, de belefáradtunk, hogy mindenáron (a rezsit és 4 gyermekünk igényeit háttérbe szorítva) a pökhendi bankok teljesíthetetlen követeléseit kielégítsük.
Azon gondolkoztunk tehát, hogy nem fizetjük tovább a hiteleket.
Jelenleg körülbelül 12 millió forint a tőketartozásunk. Ebből olyan 4-5 millió forint lemorzsolódhat az eladások, árverések, lefoglalások után. Tehát számoljunk 8 millió forintos követeléssel. Ha mindkettőnk fizetésének 50% -át vonnák, akkor havi 100.000 Ft-ot törlesztenénk. Ez nettó 6 év 6 hónap futamidő (kamatok, költségek nélkül). Jelenlegi lakás kölcsönszerződésünk szerint a hitel lejárata 2042 december 12!!! (A panel 1980-ban épült.)
Mivel a fizetésünk felének mellőzésével és egy albérlet (minden rezsijének határidőben! való) kifizetésével is több költőpénzünk maradna, mint most (illetve a fentebb részletezett „futamidő csökkenés miatt”) azt hiszem érthető, hogy nem akarjuk saját magunk ellenségeiként tovább fizetni hiteleinket a hálátlan bankoknak, melyek soha nem látott nyereségeket produkálnak.
Természetesen van néhány bizonytalan pont. Egyrészt érdekelne, hogy milyen költségekkel, kamatokkal kell számolnunk a maradék összeg törlesztésekor (mennyire nyújtaná ez meg az általunk kiszámolt futamidőt?). Mivel a fizetésünk fele fölötti részre szükségünk lenne, szeretnénk elkerülni a bankszámla inkasszót azzal, hogy egy közös ismerősünk bankszámlájára utaltatnánk a béreink maradékát, amennyiben ez lehetséges.
Ha ez kivitelezhető, és hogyha a kamatokkal, költségekkel növelt összeg törlesztése nem lesz több, mint 10 év (vagy legalábbis nem sokkal), akkor számunkra „elfogadható” tanuló pénz lenne ez, hiszen utána új életet kezdhetnénk tisztalappal. A BAR lista nem érdekes, mert ha valamit megtanultunk az egészből az, az, hogy hitelt soha többé nem veszünk fel.
Elnézést a szóáradatért, de csak így tudtam kb. teljes képet adni a tényekről, és a döntés mögötti lelki vívódásainkról.
A válaszokat előre is köszönjük.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.10.07. 19:00

Nem. A nem teljes részlet fizetése ugyanúgy szerződésszegés, mint a nem fizetés. Az lehet, hogy a gyakorlatban a kölcsönt nyújtó bank csak meghatározott számú havi részletnek megfelelő hátralék miatt mondja fel a szerződést. Ebben az esetben, ha fizetget az adós, nyilván később jön össze az a bizonyos hátralékos tartozás.

Cathalyn # 2011.10.07. 17:56

Segítséget, illetve tájékoztatást szeretnék kérni abban a kérdésben, hogyha nem tudom fizetni a lakáshitelt, de például havonta egy részét befizetem, az jelent valamit? Kitol valamilyen határidőt?