Inkasszó - mit tegyek?


Briguska # 2012.08.22. 11:51

Tisztelt Fórumozók!
Kérném segítségeteket a következő ügyben. Diákhitel tartozásom van, 1600000 forint értékben. A NAV-val megállapodva vonták a fizetésem 33%-át rendszeresen a MÁK-nál. Sajnos az e havi béremhez inkasszó miatt már nem férhettem hozzá..a pénzintézetemtől megkaptam a hivatalos értesítést is. Mit tegyek?? A végrehajtó márciusban már járt nálam, mivel édesanyámnál lakom nincs ingó és ingatlan vagyonom, lefoglalni semmit nem tudtak.. Hova forduljak??

Köszönöm.

pazs # 2012.08.01. 13:21

És ha már óvatos vagy (szerintem is helyesen, mégiscsak élni kell valamiből), akkor ne a saját nevedre nyitott bankszámla legyen ez a másik, ahova kéred a fizud és a családi pótlékot, mert azt is megtalálják és leinkasszózzák, hanem olyan valakié, akiben megbízol. Ahhoz nem fér hozzá a végrehajtó.

gerbera317 # 2012.08.01. 12:40

Olyat, hogy szerinted elvetemült lesz a végrehajtó, ne állíts, mert az, hogy milyen lesz, független lesz a véleményedtől. Ha máshová utaltatod a pénzedet, azt ne előítélettel indokold, hanem azzal, hogy - nagyon helyesen - óvatos akarsz lenni.

Nem értem, az utaltatás miért siker függénye. A golf olyan, hogy vagy sikerült 93 méterről beletalálni a lyukba, vagy nem; vagy a tripla szaltó, hogy vagy sikerül talpra érkezni, vagy nem. Na de egy átutalás megváltoztatása?...

Ha mégis "sikerül", akkor javaslom, hogy menjen a családi pótlék is a másik számlára. A bank ugyanis nem jogosult a számlaegyenleg jogcímét vizsgálni, ezért - ha egyéb mentességi szabály nem alkalmazható - a családi pótlékot is kiutalhatja a végrehajtónak.

Zizibaba # 2012.08.01. 09:16

Köszönöm a válaszokat - nem nyugodtam meg... igen, van olyan elvetemült, hogy a maradék, a számlára érkező fizumra tett inkasszo't és sztem fog is... nem túl hízelgő véleményeket írtak arrl a bizonyos úrral.

DE mi van akkor, ha sikerült úgy intéznem, hogy a fizum nem megy majd a számlámra, csak a családim? Abbo'l is vissza foghat a bank? (Bocsánat, csak menetközben eltűnt a hosszú o betűm...)

vegrehajtasugyintezo # 2012.07.30. 21:30

Nos, én adósként inkább tennék ellenlépéseket minthogy abban bízzak, a végrehajtó talán nem is olyan elvetemült...

gerbera317 # 2012.07.30. 15:48

Ha már így rávezettél, akkor igen. :-)

De egy végrehajtó nem lehet annyira éhes, hogy az adós maradék fizuját folyamatosan inkasszózza. Egyszer, a végrehajtás kezdetén előfordul, amikor a végrehajtó egyidejűleg szerez tudomást a bankszámláról meg a munkahelyről, és ilyenkor keresztbe csúsznak egymásnak az intézkedések. A folyamatos inkasszóhoz már nagyon elvetemültnek kell lenni, ráadásul támadható a dolog.

pazs # 2012.07.30. 15:37

Akkor abban egyetértünk, hogy Zizibabának gyakorlati szempontból csak az az érdekes, hogy bizony inkasszózhatják a számláját attól, hogy a fizetéséből már tiltanak, ugye?

gerbera317 # 2012.07.30. 15:32

Valóban nem. Az arról szól, hogy nem lehet csak úgy inkasszózgatni. Vh-kifogás esetén a bíróság megkérdezi a végrehajtót, hol van a vh-kérő újbóli kérelme, és ha azt a végrehajtó nem tudja bemutatni, akkor reszeltek az inkasszónak. Egyébként valóban DE, hiszen a Vht. 82/A. § (5)-ön kívül nincs jogszabályi hely, ami korlátozná az inkasszó alkalmazását.

pazs # 2012.07.30. 15:19

Zizibaba első kérdésére: de.
Gerbera: az általad citált jogszabályhely nem szól erről.

gerbera317 # 2012.07.30. 15:14

zizibaba

  • Nem. Vht. 82/A. § (5).
  • Igen.
gerbera317 # 2012.07.30. 15:09

szarkák

mit lehet még összeszedni?” - Pl. még egy végrehajtást. Több végrehajtás esetén 50% a letiltás.

Zizibaba # 2012.07.28. 11:48

Tisztelt Fórumozók!

Bocsánat, jól értelmezem a korábban írtakat, vagyis:

  • ha már 50%-ban tiltják a fizetesemet, a végrehajtó tehet inkasszót a bankszámlára érkező maradék fél fizetésemre, családi pótlékomra? (Ha nem, akkor egy jogszabályi hivatkozást kérhetek?)

Mit kormánytisztviselő, kérhetem a munkáltatómat, hogy a béremet ne a bankszámlámra utalja, hanem az általam megadott postai címre küldje?
Köszönettel, ZB

szarkák # 2012.07.25. 09:21

Kimaradt még egy kérdés:
" össze nem szedsz még valamit mert akkor 50%-ot"
mit lehet még összeszedni?

szarkák # 2012.07.25. 09:19

Köszönöm a választ.

"Vigyázz mert ha ezt követően a maradékot saját számlára kapod, inkasszálni fogják (gyakran szabálytalanul 0-ra)" ez alatt akkor értsem, hogy ne kérjem inkább a számlámra a fizetésemet?

vegrehajtasugyintezo # 2012.07.25. 05:33

A fizetésed 33%-át a munkáltatód közvetlenül a végrehajtónak utalja (hacsak össze nem szedsz még valamit mert akkor 50%-ot)
Vigyázz mert ha ezt követően a maradékot saját számlára kapod, inkasszálni fogják (gyakran szabálytalanul 0-ra)
Ha 5 évig sem állásod sem bankszámlád akkor elévül!

szarkák # 2012.07.24. 12:03

Kedves fórumozók, a problémám a következő:
Diákhitel tartozásom van, ami az APEH-hez került (már volt kint végrehajtó de nincs semmim, nem vettek el semmit). Az összeg kb 600 ezer Ft. Nemrég a bankszámlámra inkasszó került ahová mindössze 5 ezer Ft szokott érkezni havonta (ez nem volt mindig így, de munkanélküli lettem). Állásom nincs, viszont ha lesz akkor a fizetésemet egyből le is venné a bank mindaddig amíg le nem törlesztem a tartozásomat? Vagy csak a bérem 30%-át emelheti le? Hogy működik ez?

Amennyiben új bankszámlát nyitok amire utaltatnám a fizetésemet, arra is tehet inkasszót az APEH? Tehát annak semmi értelme nem lenne? És ha kézbe kapnám a fizetésem akkor már eleve a levont összeggel kevesebbet kapnám meg, ugye?

csizka # 2012.03.16. 22:44

keba64
Nehéz gazdasági helyzet miatt, a kötelezően fizetendő adónemeket sajnálatosan mi is felhalmoztuk, ezért az APEH inkasszót tett a cégemre!
Én is több sikertelen kérelmet adtam be és addig amíg nem születik határozat arról, hogy részletben fizethetsz, illetve nem fiztsz a NAV nak sajnos kamatozik!
Azt tudom ajánlani, hogy keress meg személyesen olyanokat akik ezzel foglalkoznak és segítenek.
Sajnos mindenféle kéretlen tanácsokra hallgatva az én kérelmemet is önállóan megírtuk,persze elutasították!
Megkerestem egy céget, aki kimondottan ezzel foglalkozik, levették az inkasszót, részletekben fizetünk.

kovi8484 # 2012.03.16. 22:28

Tisztelt keba64
Részletfizetési kérelem megírásánál már előre minden ingatlant fel kell tüntetni azelőtt, hogy az APEH/NAV rá kérdezne még akkor is , ha abban más él( FONTOS, ennek a tényét nyilatkozatokkal igazolni)
Mivel fizetési kérelmedet elutasították( tehát az ügyedben méltányossági határozat nem született)fizetni nem fizettél ezért tovább kamatoztatják, bírságolják.
Erről a könyvelődnek tudnia kellene, aktuális folyószámla kivonat létöltésénél ezeket nyomon követheted!
Az ügyedben kizárólag a NAV jár el, ezért is nem foglalkozik vele a Megyei Törvényszék!
Mivel a végrehajtónál van már az ügyed, hogy kérelmet hozzá is és a hivatalhoz is be kell nyújtani.
Természetesen megalapozva miből, hogyan, milyen konstrukciókkal tudsz fizetni.
Nézd meg ezt az oldalt, kimondottan kérelem megírásával foglalkoznak.
_________________________________________________________
http://www.kerelmek-beadvanyok.hu


Mérlegképes könyvelés
Pénzügyi és számviteli ügyintézés
www.kerelmek-beadvanyok.hu

keba64 # 2012.03.11. 10:29

Tisztelt szakemberek!
A következő gondom van: kétszemélyes Bt-nk 2007-ben még EVÁ-s volt, így a következő évi adóelőleget aszerint állapították meg.Építőiparosok vagyunk, a mélyrepülés bennünket is elért. Messze nem volt annyi bevétel, mint amit az APEH kiszámolt. 2011-ben még mindig erre hivatkozva követelt tőlünk másfél millió forintot. Férjem és a könyvelünk hosszas levelezés után megállapodott velük, hogy ők tegyék sorba, mit követelnek, felét befizetjük, a többit csorgatjuk, ahogy tudjuk. 2011-ben SEMMI bevétele nem volt a cégnek, vegetálunk magánemberi szinten is. Kértünk méltányossági indokkal részletfizetést, nem adták meg azzal az indokkal, hogy a férjem 1/8 részben tulajdonos anyja házában.(Anyósom szerencsére benne él.)A házi pénztárunk és a várható (?) bevételek alapján fizessünk csak. Azóta az összeg felment újra 1 millióra, de senki nem tudja megmondani, milyen tételekből. Inkasszót tettek a céges számlára, majd "mezítláb", sima postai úton jött egy levél a megyei törvényszéktől, hogy végrehajtás alatt állunk. a NAV azt állítja, hogy ők nem tudják az adatokat, írjunk a törvényszékre. Ők visszaírtak, hogy keressük az APEH-et (!!!)Férjem addig is szerzett egy új képesítést pénzügyi területen, hogy ne kopjon fel az állunk. Abból most kezd csorogni némi pénz, de az inkasszó miatt nem férünk hozzá. A végrehajtó is inkasszót nyújtott be, így most még azt sem tudjuk megtenni, hogy a banki szüneteket kihasználva hozzájussunk némi pénzmaghoz. Kérdésem: ha erre a pár hónapra, amíg -remélhetően újra az építőiparban foroghatunk- nyitunk egy új céges számlát, van-e esélyünk a levegőhöz jutáshoz azáltal, hogy a két bank nem rögtön tájékoztatja egymást az inkasszóról.
(Remélem érthető voltam..., nem értek nagyon hozzá.)

végrehajtó1 # 2012.03.03. 09:20

Mit tudok tenni?

Kifizetni a tartozást netán?Valamint kérd postán az ellátásodat.

Bora26 # 2012.03.03. 08:33

A problémám a következő.Diákhitel tartozás miatt az APEH-hez került az ügyem.A tegnapi nap során,miután az Államkincstár,illetve a munkáltatóm utalta a családi pótlékot és a jövedelmemet,már nem tudtam levenni a számlámról.Ez az összeg 113 ezer forint volt.Viszont a bank,ahol a folyószámlám van 170 ezres hátralékot "csinált"nekem,csak azt nem tudom miből,hiszen nem volt ennyi bevételem ebben a hónapban.Ez délelőtt történt.Este felé kaptam egy értesítést bankomtól,hogy 45 ezer forint kiutalásra került a NAV-nak.Így mára ott tartok,hogy a számlámon -223 ezer forint hátralék mutatkozik.Az internetes bankomban egyedül erről a 45 ezres utalásról kaptam értesítést,a 170 ezresről semmi sincsen.Se a banktól,se a NAV-tól nem kaptam értesítést az inkasszóról.Mit tudok tenni?Egyedül nevelem a gyermekem,a megélhetésünk veszélyben van,még dolgozni sem tudom majd elmenni,mert nincs pénzem megvenni a következő havi bérletemet.Hová,kihez fordulhatok segítégért?Köszönöm a válaszokat előre is!Barbara