2 külön ügyben érdeklődnék a lehetőségekről:
1. Menyemnek van egy kb 3 éves mobilszámla tartozása (8.000,- Ft). Annak idején (mikor lett pénze) megpróbálta befizetni ügyfélszolgálaton, de elhajtották, hogy már átadták behajtónak. Mikor a behajtó megkereste már 55.000,- Ft-ot követelt, mint eredeti tőkeösszeg. Kért részletfizetést, nem engedték és azóta sem hajlandóak erre. Menyem eddig nem fizetett, a cég (és most már egy ügyvéd is) időnként elereszt 1-1 levelet (az anyjához, hozzám, korábbi lakcímekre), illetve telefonálgatnak. Én úgy gondolom, hogy az eredeti tartozást mindenképpen ki kell fizetni (sőt, már évekkel ezelőtt meg kellett volna tenni), de a most már 70.000,- Ft-nál tartó követelést egy kissé eltúlozták.
Mivel a szolgáltató már nem foglalkozik vele, a behajtó nem hajlandó tárgyalni, milyen más úton lehet még elindulni? Pl bírósági per indítása az eltúlzott követelésért? Érdemes-e a szolgáltatónak bármennyit is átutalni addig az eredeti számlára hivatkozva?
Az állandó bejelentett lakcíme nálam van, de sosem lakott itt. A végrehajtó a nálam való foglalással fenyegetőzik. Mit tehetek, ha megjelennek nálam?
2. Az Instrumtól kapott a férjem egy fizetési felszólítást, hogy mobilszámla tartozása van. Erre válaszoltunk, hogy sosem volt előfizetése egy szolgáltatónál sem (csak feltöltőse van és az is más cégnél) és vagy felejtenek el vagy küldjék meg a másolatát annak az iratnak, amire ezt alapozzák. Erre a levélre azóta sem válaszoltak, de azóta folyamatosan hívogatnak engem (saját, titkosított mobilszámomon, ami pont annál a társaságnál van). A hívások során ragaszkodnak a tartozás meglétéhez, nem hajlandóak bebizonyítani semmivel az általuk mondottakat és perrel, foglalással fenyegetnek. Én kérem, hogy menjünk perre, ha egyszer nem haladunk így előbbre, de persze az eltelt hónapok alatt ez még nem történt meg. Kérem az írásbeli választ, de arra sem hajlandóak. Most már az anyósomat is elkezdték hívogatni és fenyegetni (szintén titkosított, feltöltős mobilszám). Mégis mit lehet tenni, hogy ezt befejezzék?
Köszönöm előre is