perköltség és végrehajtás

pazs # 2013.03.07. 12:46

Obudafan, KBS: a 15 évet azért említettem, mert hocipo azon aggódik, hogy az adósa meghal vagyon nélkül, akkor nem lesz kin behajtani, mert már ugye most is vonják a nyugdíjából.

hocipo # 2013.03.07. 12:24

Köszönöm a válaszokat!

Kovács_Béla_Sándor # 2013.03.07. 12:16

Amire erős gyanúok, ha a per alatt ajándékozott.

ObudaFan # 2013.03.07. 11:28

Itt a 15 évnek nem sok jelentősége van. Akkor lehet az elajándékozott ingatlanokból követelni, ha fedezetelvonó ügylet volt az ajándékozás.

hocipo # 2013.03.07. 09:55

Köszönöm! Tehát ha jól értem, ha 15 éven belül kerültek az ő tulajdonából a gyermekei nevére az ingatlanok, akkor azokra az ingatlanokra elméletileg ráterhelhető az adóssága?

pazs # 2013.03.07. 09:37

Igen. Kivéve ha a gyerekeinek ingyen juttatta az ingatlanokat 15 éven belül, pont ezért kérdezte KBS, hogy mit jelent az, hogy „összevégrendelkezett magának már vagy 2-3ingatlant, de az mind a gyerekei nevén van”.

hocipo # 2013.03.07. 04:50

Tartoznak nekem eddig másfél millió forint perköltséggel,ha az adós időközben elhalálozik és nincs semmiféle ingó,ingatlan vagyona, magyarán szólva nincs egy lyukas gatyája, akkor buktam a perköltséget amit megelőlegeztem neki? Az állam meg a másik felét? Így érthető a kérdés?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.03.06. 18:39

Mellesleg azt írtad, megnyerted a pert. Nincs ellentmondásban a - ne is haragudj, nem tudok rá jobb szót - nyafogással?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.03.06. 18:37

Köszönöm, de épp ez a része nem érdekel. A másik felére kértem volna a magyarázatot.

hocipo # 2013.03.06. 15:01

Ez az özvegyasszony a férje halála óta arra van szakosodva, hogy egyedülálló özvegyemberekhez költözik, általában olyanokhoz, akik betegség miatt vagy mint megboldogult testvérem alkoholizálás miatt leesnek a lábukról, valamilyen szinten magatehetetlenné válnak.Amint a bizalmukba férkőzik pénzt, értéktárgyakat tulajdonít el a lakásból, testvéremet így vette rá a halála előtt egy nappal, hogy végrendelkezzen a nevére, mivel neki gyermeke nem volt.Másnap reggel mentő szállította kórházba, eszméletlen részeg volt, délután elhunyt. Értesítettem ezt a bizonyos özvegyasszonyt a halálhírről, aki tájékoztatott arról hogy előtte való nap végrendelet készült, se nekem se a másik élő testvéremnek semmi köze semmihez, még aznap beköltözött az ingatlanba.Ez lett volna a harmadik családi ház ami ilyen módon került a tulajdonába. Körülbelül 3-4 hónapig járt először sötétedés után a testvéremhez, aki ez idő alatt több mint 2millió Ft-ot adott neki a "szolgáltatásaiért", ő fejezte ki így magát. Az így megszerzett ingatlanokra értem, hogy már nincs a saját nevén. Nem igazán siránkozni akartam de mikor a mai világban egy bérből,fizetésből élő embert megfosztanak 2-3 millió forinttól, a semmiért, még ha sírna sem lepődnék meg. Itt mondanám el, hátha más is olvassa, mielőtt idős, beteg hozzátartozójához költözik valaki, bármilyen szándékkal, előtte nézzen utána a múltjának, mert sajnos én is akkor tudtam meg erről az asszonyról az igazságot mikor már késő volt, előtte megbíztam benne. Egy család sem érdemli meg, hogy amiért egy egész család megdolgozik egy életen keresztül, azt egy idegen nyúlja le, minden ellenszolgáltatás nélkül.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.03.06. 13:39

mert ugyan összevégrendelkezett magának már vagy 2-3ingatlant, de az mind a gyerekei nevén van,
Ez némi magyarázatra szorulna. A sírás helyett inkább ezt fejtsd ki, légy szíves.

hocipo # 2013.03.06. 13:05

2012 májusában megnyertem egy végrendeleti pert másodfokon is. Így az alperest kötelezték a perköltség megfizetésére. Addig ő egy fillért nem fizetett sem nekem sem a bíróságnak. Jelzáloghitelt vettem fel saját ingatlanomra, hogy a perköltséget, ügyvédet stb. tudjam fizetni. Az alperes többször nyújtott be költségmentesség iránti kérelmet, de mindig késve vagy hiányosan, így elutasították. 2012 nyarán végrehajtást kértem a nyugdíjára/110000ft /,el is kezdték a levonást 32000ft-tal, de időközben ráérkezett a bírósági letiltás is, így most a felét kapom. A tartozása pedig nekem és a bíróságnak összesen több mint 3millió forint. Tavaly októberben kaptam egy levelet, az ügyvédemtől, hogy az alperes felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Kúria-hoz, ahol több mint valószínű, hogy helybenhagyják a másodfokú ítéletet, ugyanis az ő álláspontja szerint azért lett pervesztes, mert a bíróság nem kellő alapossággal olvasta el a vallomását, mert ha végigolvasták volna akkor egy érteművé vált volna a számukra, hogy csak is ő nyerhette volna meg a pert. Azt csodáltam, hogy rögtön nem utasították el. No most ha itt is veszít, feltornázza az adósságát 5millió ft-ra, de nekem nem is ez a gondom, hanem ha jól kiszámolom mire letörleszti az eddigi adósságát az majdnem tíz év és közel 70éves. Vagyona ingatlana nincs, mert ugyan összevégrendelkezett magának már vagy 2-3ingatlant, de az mind a gyerekei nevén van, tehát Isten ne hagyja ha véletlen elhalálozik, úszik a pénzem? Nekem is van két gyerekem, meg kisunokám, inkább rájuk hagynám, ha lehet! Van segítség? Köszönöm a választ!

gerbera317 # 2013.01.30. 22:47

A bíróság nem önszántából rendelte el a végrehajtást, hanem a jogosult kérelmére. Ő pedig nyilván azért kérte a végrehajtást, mert nem lassan csöpögtetve akar a pénzéhez jutni, hanem ésszerű időn belül. A végrehajtást pedig nem az I.f. bíróság rendeli el, hanem az a helyi bíróság, amelyik a végrehajtási lap kiállítására jogosult, adott esetben ez lehet - nevében - ugyanaz a bíróság is, csakhogy az mégsem ugyanaz.

A végrehajtás feltétele, hogy a marasztalást tartalmazó határozat jogerős vagy előzetesen végrehajtható legyen, és a fizetési határidő elteljen. A jogerősen el nem bírált részletfizetési kérelemnek nincs halasztó hatálya. Kár volt erre a kérelemre pocsékolni a pénzt.

bandyta # 2013.01.29. 18:56

A perköltség részletekben történő kifizetésére kérelmet nyújtottam be az első fokon eljáró bírósághoz 2012. május hónapban. Ezt a kérelmemet a bíróság elutasította, 2012. augusztus 6.-án fellebbezést nyújtottam be a végzés ellen, kérve a másodfokú bíróságot, engedélyezze a részletfizetést. Eddig még nem született döntés. Eközben 2012. június hónapban az első fokon eljáró bíróság elrendelte a végrehajtást, annak ellenére, hogy a részletfizetési kérelmem be lett adva. Mindeközben természetesen havi rendszerességgel fizettem a másik félnek a perköltséget. Az összeg megemelkedett a végrehajtási eljárás díjával. A kérdésem, hogy jogszerű volt-e az elsőfokú bíróság végrehajtási elrendelése, ki kell-e fizetnem a végrehajtási díjat is, mit tehetek?